El president de la Xarxa ha assistit al 5è Congrés mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU)

Mayoral ha participat en diverses sessions vinculades a les xarxes de ciutats per la pau i ciutats educadores

El paper imprescindible que tenen les ciutats en la implementació de polítiques per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible, així com els avenços en descentralització i democràcia local han estat en el centre del debat del cinquè Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) celebrat del 12 al 15 d’octubre a Bogotà (Colòmbia).

Com a membre del Consell Mundial de CGLU, el president de la Xarxa i vicepresident de Mayors for Peace, Josep Mayoral, ha participat en l’Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals i en l’elecció del nou president de la Xarxa. A més de l’elecció de president, també s’han renovat el Consell Mundial i el Bureau Executiu. Mayoral és un dels 8 membres de l’Estat Espanyol de Consell Mundial, que és l’organisme principal, que decideix la política d’aquesta organització mundial i assegura la implementació de les polítiques decidides per l’Assemblea General.

A més de les sessions plenàries, el Congrés també ha programat tallers i sessions sobre temes específics i iniciatives impulsades per les ciutats.

La Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau dóna suport a Madrid i París en el proper Fòrum Mundial sobre Educació, Convivència i Pau

La Xarxa ha participat en el taller preparatori del “Foro Mundial sobre las Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz”, impulsat per les ciutats de Madrid i París, que se celebrarà a la capital d’Espanya la propera primavera. Es tracta d’un esdeveniment que comptarà amb xarxes de ciutats, organismes internacionals i representants de moviments socials. La Xarxa s’ha implicat des del primer moment en aquesta iniciativa i ha estat convidada a participar en la preparació d’aquest esdeveniment. El president va explicar com es treballa des de la ciutat en aquests àmbits i el perquè del compromís de les ciutats amb la pau i l’educació. Mayoral va compartir taula amb les alcaldesses de Madrid, Manuela Carmena, i de París, Anne Hidalgo, i els alcaldes de Brazzaville i de Trípoli. A més, la taula també va comptar amb la participació de representants de Montevideo, Medellín i Bogotà. Els representants de les ciutats van manifestar la preocupació per les violències que tenen lloc a les ciutats, de tota mena, i van referir-se a l’educació com a eina principal per assolir ciutats més segures i amb una millor convivència.

foro_madrid

La responsabilitat de les ciutats en el foment de la pau

Josep Mayoral, com a vicepresident de Mayors for Peace, va ser l’encarregat de presentar aquesta Xarxa en un altre dels diàlegs de la Cimera. A partir de l’experiència de Granollers, l’alcalde va ressaltar la responsabilitat que tenen les ciutats de treballar en el foment de la pau i la convivència dins les pròpies ciutats i de ser solidàries amb les poblacions que són víctimes de violències i conflictes armats. A partir del lema de la xarxa de Mayors for Peace “les ciutats no són objectius”, va recordar que les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que encara no han estat prohibides i va demanar treballar tots plegats per un tractat que les il·legalitzi. Així mateix, també va mostrar el compromís de tots els municipis membres de la Xarxa de treballar per a la consecució de ODS#16: Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l’accés a la justícia per a tothom i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

Josep Mayoral també va aprofitar la xerrada per destacar la necessitat de cercar una solució que faci possible la fi de la violència a Colòmbia i va expressar el compromís de milers de ciutadans de tot el món per acompanyar el procés de pau a Colòmbia. Perquè les ciutats estan compromeses en la construcció d’un món més just i solidari, va afirmar l’alcalde de Granollers.

mayorsforpeace

Veus locals per a un món millor

La ciutat de Bogotà ha acollit la Cimera Mundial de líders Locals i Regionals amb el tema “Veus locals per a un món millor”, que ha reunit més de 3.000 persones. Durant 4 dies  els participants han debatut sobre les principals dinàmiques que afronten els representants locals, tant a nivell social, mediambiental, econòmic i cultural. Les sessions plenàries i els diàlegs polítics de la Cimera s’han basat en els principals temes de l’Agenda Global dels Governs Regionals per al segle XXI: governs locals i regionals més forts i transparents, la nova Agenda urbana i el seu finançament, la cultura com a motor de la transformació urbana, les polítiques locals econòmiques i mediambientals sostenibles o el foment de la solidaritat.

La Cimera va concloure amb l’adopció del “Compromís de Bogotà: els governs locals i regionals asseguren un futur millor per a tothom”.

institucions_catalanes

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *