El Museu Casa Polo de Vila-real (Castelló) acull l’exposició “Hiroshima-Nagasaki. Per un món sense armes nuclears”

Juntament amb la inauguració de la mostra, s’ha plantat al jardí del Museu un plançó de ginkgo descendent d’un arbre supervivent del bombardeig d’Hiroshima

Amb la voluntat d’avançar en el compromís de Vila-real amb la cultura de pau i l’adhesió de la ciutat a la xarxa de Mayors for Peace, aquesta ciutat de la comarca de la Plana Baixa acull fins al 12 de febrer l’exposició “Hiroshima-Nagasaki. Per un món sense armes nuclears”. La mostra  és una producció dels museus de la pau d’Hiroshima i Nagasaki i l’Ajuntament de Granollers, amb la col·laboració de Mayors for Peace. La inauguració de l’exposició, el passat 12 de gener, va comptar amb la presència de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, vicepresident d’Alcaldes per la Pau, a més de l’alcalde de Vila-real, José Benlloch i altres membres del consistori.

Juntament amb la inauguració de l’exposició, es va plantar al pati del Museu un plançó de ginkgo, descendent directe d’un arbre afectat per la bomba atòmica d’Hiroshima. Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa d’accions de sensibilització que es duen a terme des d’Alcaldes per la Pau i consisteix en distribuir llavors i plançons d’arbres que van sobreviure al bombardeig atòmic d’Hiroshima entre les ciutats que es vulguin fer càrrec de fer-los créixer i plantar-los. Aquests arbres, que romanen al Parc de la Pau d’Hiroshima, on hi va haver l’epicentre de l’explosió de la bomba atòmica el 6 d’agost de 1945, són testimonis de la tragèdia i del terror causat per les armes nuclears i també un exemple de supervivència que encoratja la ciutadania d’Hiroshima a tirar endavant malgrat els desastres causats per la bomba atòmica.

img_4276

Granollers es va comprometre a rebre les llavors i fer-les créixer per tal de poder proveir de plançons els espais de la mateixa ciutat i també fer-los arribar a altres ciutats properes que ho desitgin. Actualment hi ha diversos plançons de Ginkgo biloba, Diospyros kaki i Cinnamomum camphora creixent al Viver de Bell-lloc, arran del protocol signat per Josep Mayoral, com a vicepresident d’Alcaldes per la Pau, i Viver de Bell-lloc, que té cura del creixement dels plançons dins del seu programa social.

Hiroshima-Nagasaki. Per un món sense armes nuclears

L’exposició explica què va passar aquell agost de 1945 quan van explotar les bombes atòmiques a Hiroshima i Nagasaki, recorda les conseqüències que aquest fet encara té sobre milers de persones i pretén conscienciar el món sobre el perill que representen les armes nuclears i sobre la necessitat d’eliminar-les. L’exposició repassa, així, els efectes en les persones, els edificis i el medi ambient, tan immediats com a llarg termini, així com els efectes secundaris causats per l’exposició a la radioactivitat i la seva persistència en les generacions posteriors. A més, la mostra fa èmfasi en com les dues ciutats s’han recuperat dels danys que els va causar l’explosió de la bomba atòmica i com la memòria dels qui van perdre la vida, i dels qui encara pateixen les conseqüències, roman entre la població actual.

L’exposició es va poder veure per primera vegada el gener de 2015, l’any que es van complir 70 anys del bombardeig atòmic, al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Posteriorment es va traslladar al Museu de Granollers, on també es van exposar una desena d’objectes provinents de les dues ciutats japoneses que van patir l’explosió. Al llarg de 2015 i 2016 la mostra s’ha pogut veure també a La Garriga, Lloret de Mar i Sant Cugat del Vallès.

Tant l’exposició itinerant com la plantació del plançó formen part del pla d’acció d’Alcaldes per la Pau per difondre els objectius de la Xarxa, donar a conèixer dels danys provocats per la bomba atòmica i sensibilitzar la societat sobre els perills de l’armament nuclear.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *