Mayoral assisteix als actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Gernika

Gernika recorda el bombardeig amb una ofrena floral per les víctimes, un homenatge als periodistes de guerra i l’entrega dels XIII Premis per la Pau i la Reconciliació

El president de la xarxa a Catalunya, Josep Mayoral, va assistir ahir als actes que van tenir lloc a la localitat de Gernika per commemorar el 80è aniversari del bombardeig de la vila el 26 d’abril de 1937. Durant tota la setmana es celebraran actes institucionals, seminaris, concerts i lectures públiques.

La jornada principal es va iniciar amb el tradicional homenatge a George Steer, periodista britànic que va donar a conèixer internacionalment l’atac. A continuació, va tenir lloc la entrega dels XIII Premis per la Pau i la Reconciliació seguit d’un respons al cementiri per les víctimes de l’ofensiva, on van repicar les campanes i les sirenes en record dels sons que van alertar la població aquell mateix dia, i una manifestació silenciosa amb espelmes que va recórrer tota la vila.

Mayoral va fer una ofrena floral a les víctimes de l’atac durant el respons al cementiri, acte que va comptar amb la participació de les màximes autoritats basques com el lehendakari, Iñigo Urkullo, o la presidenta del Parlament Basc, Bakartxo Tejeria. A l’acte també van assistir delegacions dels governs de Colòmbia i Alemanya, així com representants d’altres ajuntaments de localitats europees, americanes i africanes. Va destacar la presència de representants de les ciutats kurdes, Kobane (Síria) i Halabaja (Irak), així com supervivents del bombardeig de Nagasaki.

A més, Dieprand von Richthofen, nebot de Von Richthofen, cap del Estat Major de la Legió Còndor, i Karl-Benedikt von Moreau, nebot de Von Moureau, pilot de la mateixa tropa alemanya que va bombardejar Gernika, van llegir una declaració pública en solidaritat amb les víctimes de l’ofensiva, entre les quals hi havia el supervivent Luis Iriondo Aurtenetxea.

La relació de la xarxa amb la vila biscaïna ve de lluny. El maig de 2010 Josep Mayoral, en qualitat de vicepresident d’Alcaldes per la Pau, va rebre el guardó Gernika per la pau i la reconciliació.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *