Campanya per demanar a les ciutats el compromís amb el desarmament nuclear

‘Construïm la pau, de les ciutats al món’, lema de la iniciativa que impulsen Fundipau i Alcaldes per la Pau en suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i Fundipau, membre de la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017, llencen la campanya de sensibilització ‘Construïm la pau, de les ciutats al món’ per demanar a les ciutats que aprovin una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la seva prohibició i expressin així el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat.

Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones i pobles. Actualment hi ha al món 14.465 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes d’Hiroshima i Nagasaki. Els municipis tenen un paper determinant i és precisament per aquest motiu que és necessari comptar amb la força de les ciutats per reclamar als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, adoptat el passat 7 de juliol de 2017 a les Nacions Unides, prohibeix a tots els països que el ratifiquin el desenvolupament, la producció o la fabricació d’armes nuclears, així com la seva adquisició, possessió i emmagatzematge en qualsevol circumstància. Malgrat que el tractat no compta ara per ara amb l’aprovació de les potències nuclears ni dels estats membres de l’OTAN, la intenció és que totes acabin reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i estigmatitzades per l’opinió pública mundial. La mateixa situació inicial que va ocórrer amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió.

La campanya es presentarà públicament el proper 20 de febrer de 12 a 14 h a la Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona i comptarà amb la participació especial de Setsuko Thurlow, supervivent del bombardeig atòmic d’Hiroshima i una de les persones que va rebre el Premi Nobel de la Pau al 2017 en nom d’ICAN, Jordi Armadans, director de Fundipau, i Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president de la xarxa d’Alcaldes per la Pau a Catalunya i Europa. A l’acte també hi assistiran alcaldes, alcaldesses i organitzacions de desarmament de la societat civil catalana.

La campanya es pot seguir a les xarxes socials a través dels coixinets #prohibimarmesnuclears i #ciutatsdepau, un espai on la ciutadania també pot reclamar als seus municipis que donin suport a la iniciativa i reclamin al govern que signi i ratifiqui el tractat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *