El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears entra en vigor després d’aconseguir les 50 ratificacions necessàries

El 24 d’octubre del 2020 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides ha entrat en vigor després d’aconseguir la ratificació de 50 països. Hondures, Jamaica i Nauru han estat els tres darrers països a fer-ho. El 22 de gener el Tractat entrarà en vigor consolidant així la seva prohibició, 75 anys després dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki.

Fins ara, les armes nuclears eren les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides per una llei internacional, tot i les conseqüències humanitàries catastròfiques que comportaria el seu ús. Ara, amb l’entrada en vigor del tractat, estaran prohibides definitivament.

En una carta oberta, el president de Mayors for Peace i les ciutats vicepresidents han acollit amb satisfacció aquest fet històric i han agraït l’incasable treball de sensibilització que han liderat els hibakusha – supervivents dels bombardejos atòmics – per fer-ho possible.

Una carta, obtinguda per l’agència de notícies AP uns dies abans de la cerimònia del 24 d’octubre, demostra que l’administració Trump ha pressionat directament els països que han ratificat el tractat perquè se’n retiressin i no animessin altres països a ratificar-lo, contradient les seves obligacions com a membres del tractat. Jordi Armadans, director de Fundipau, afirma que “aquestes pressions demostren amb claredat la importància que el Tractat existeixi i pugui entrar en vigor. Si a les potències nuclears els semblés irrellevant haurien ignorat un procés impulsat per la societat civil”.

L’alcalde de Granollers i president de la secció catalana i europea d’Alcaldes per la Pau, Josep Mayoral, ha declarat: “L’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears és una fita històrica. Estic convençut que, tal i com va passar amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió, les potències atòmiques i els seus estats aliats acabaran reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i a l’opinió pública mundial. La ciutadania té el dret de viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Il·legalitzar-les definitivament és l’únic camí possible”.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *