Prohibició nuclear: Sobre la primera reunió dels Estats Part del TPAN i el paper del municipalisme de pau a Viena

La propera Reunió dels Estats Part del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) impulsarà de forma decisiva les agendes de desarmament nuclear. Després de que aquesta reunió fos ajornada causa de la COVID-19, les organitzadores de la Conferència han anunciat que la trobada tindrà lloc del 21 al 23 de juny del 2022 a la seu de la ONU a Viena.

 Per què aquesta reunió és tan important?

Perquè serà la primera reunió d’Estats part del TPAN des de la seva adopció el 2017.

L’esdeveniment mostrarà el nombre creixent de països que donen suport al Tractat i reunirà delegacions nacionals, governs locals i membres de la societat civil per impulsar la implementació dels objectius del TPAN a mitjà i llarg termini.

Tot i que un bon nombre d’Estats encara no ha adoptat ni ratificat el Tractat, la conferència de Viena també acollirà delegacions nacionals disposades a entaular un diàleg constructius amb la comunitat part del TPAN (aquestes inclouen països de l’OTAN com Alemanya o Noruega que encara no han adoptat el Tractat però que desitgen participar com a observadors de l’esdeveniment).

La recent guerra a Ucraïna i el risc d’escalada nuclear no ha fet sinó convertir la visió i els objectius del TPAN en més rellevants; una visió avalada per una part important de la comunitat internacional i els països membres de les Nacions Unides.

Quin serà el paper del municipalisme de pau?

Tenint en compte la seva implicació prèvia al voltant del desarmament nuclear i la promoció del TPAN, la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau té previst desenvolupar una participació activa al llarg de la reunió “1MSP”. Esforços d’incidència previs a la conferència intentaràn aconseguir que més Estats participin a la conferència, encara que aquests decideixin fer-ho en clau d’observadors.

La xarxa també treballarà a diferents nivells i en coordinació regional i internacional per reunir una delegació significativa d’alcaldes i alcaldesses a la Conferència. Alcaldes per la Pau treballarà conjuntament amb socis internacionals com l’ICAN per enfortir els resultats de la Conferència i garantir-ne un seguiment significatiu.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *