Presentació de l’Alianza por el Desarme Nuclear dins la jornada “Educación para la Paz y por el Desarme Nuclear”


L’Alianza por el Desarme Nuclear, de la qual la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau hi forma part, es va presentar oficialment el dimarts 23 de maig 2023, dins de l’acte “Educación para la paz y por el Desarme Nuclear”.

L’acte va analitzar la importància del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) davant l’amenaça nuclear que tenim actualment i la necessària adhesió del Govern Espanyol al Tractat, com a via cap a l’abolició d’aquest tipus d’armament.

Entre d’altres, el programa va comptar amb la participació de l’expresident de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, qui va manifestar la seva preocupació davant els resultats de la reunió del G7, que va tenir lloc a Hiroshima el passat 19 al 21 de maig.

Tica Font del Centre Delàs d’Estudis per la Pau va intervenir recordant les obligacions i compromisos del TPAN i va destacar el seu caràcter jurídic i legal. Tica va explicar que els Estats que no s’adhereixen al Tractat tampoc no reconeixen la legalitat d’aquest. Va manifestar que a través de l’Alianza es lluita per a què tots els Estats s’hi adhereixin i es demana al Govern Espanyol que passi al Congrés el debat de la seva signatura.

El president de l’associació International Physicians for the Prevention of Nuclear War i membre de The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) Carlos Umaña va explicar l’amenaça nuclear en el context actual i la possibilitat que una guerra nuclear comenci de manera accidental. Carlos va detallar com les armes nuclears causen una devastació multidimensional, tant en el temps com a l’espai, afectant generacions futures i va remarcar que si es desencadenés una guerra nuclear a gran escala, hi hauria dotzenes de milions de morts i cents de milions de ferits. Amb relació a la devastació mediambiental, va comentar que aquesta seria descomunal a causa de la destrucció massiva, la radiació i la desaparició de la capa d’ozó i com el descens de la temperatura produiria un hivern nuclear.

L’Alianza por el Desarme Nuclear està formada per una coalició de 45 organitzacions i entitats de la societat civil, entre les quals hi ha la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau.

 

25 de maig de 2023

 

Visualitza la jornada aquí https://www.youtube.com/watch?v=HaK2qPxy9us

 

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *