L’energia a casa: segueix-li la pista

Segueix-li la pista a l’energia que consumeixes a casa. Juga-hi!

Joc interactiu de l’Institut Català d’Energia per aprendre a fer un bon ús de l’energia a casa.

El joc L’energia a casa: segueix-li la pista!, adreçat a nois i noies d’entre 9 i 16 anys, té per objectiu ser una eina d’aprenentatge, conscienciació i difusió del coneixement del bon ús de l’energia.

El joc està estructurat en diferents pantalles que corresponen a les diferents estances d’una casa, on es trobaran un seguit d’elements que representen situacions incorrectes relatives a l’estalvi i bon ús de l’energia a casa. A mida que es van resolent les diferents situacions, en un temps limitat, es van sumant punts i es donen un seguit de consells per poder estalviar energia a casa. Un cop resoltes totes les situacions o quan s’hagi esgotat el temps, cal contestar un test de deu preguntes que sumaran punts en cas de contestar-les correctament.

Per començar a jugar, feu clic a l’enllaç següent:

http://www.gencat.cat/icaen/aplicacions/joc_energia/EnergiaACasa.swf

 

L’energia a la llar

A casa consumim energia. Quan cuinem, quan ens dutxem, quan mirem la televisió, fins i tot quan dormim; sempre estem consumint energia: la nevera està endollada, l’aire condicionat o la calefacció en marxa, etc. Però per a millorar la nostra qualitat de vida no cal augmentar el consum d’energia. A la llar podem fer molt per estalviar energia o consumir-la de manera més eficient. A partir de les factures de l’electricitat o del gas, podem conèixer quina és la nostra manera de consumir energia a casa i, a partir d’aquí, prendre mesures per reduir el consum i, al mateix temps, l’import de les factures.

Per climatització entenem el control i gestió de la temperatura de la nostra llar, tant si es tracta d’escalfar-la quan fa fred com de refredar-la quan fa calor. Tenint en compte en compte unes senzilles recomanacions, podrem optimitzar el consum energètic destinat a la climatització de la nostra llar.


L’etiqueta energètica informa del consum d´energia de l’aparell, permet comparar dos models diferents i possibilita l’elecció de compra més adient per al consumidor. En funció de l’electricitat que consumeix i de les seves característiques, per exemple la capacitat de càrrega d’una rentadora, a cada electrodomèstic se li assigna una lletra i un color que el classifica energèticament.


A l’hora d’il·luminar la nostra llar, cal que tinguem en compte les necessitats de cada espai. Només la cuina i el bany necessiten una lluminositat intensa. Les estances on hi fem vida i els dormitoris, en canvi, poden disposar d’un enllumenat central eficient, però sovint n’hi ha prou amb una bombeta de poca potència i alt rendiment ben focalitzada per llegir o treballar.

Sapiguem quànta energia gastem:

No es pot ser mai eficient si no se sap quant es gasta. Ser conscient que es gasta és l’inici de voler gastar menys. Amb una senzilla anotació, feta de manera regular de quant gastem podrem comprovar si el nostre consum augmenta o es redueix. També el podrem comparar amb el dels nostres veïns i comprendre si podem millorar. Sabent quanta energia gastem podem prendre les decisions per gastar-ne menys i comprovar si és cert que reduïm el nostre consum. I el que és més important, sabent quanta energia gastem ens tornem conscients que ens cal energia en tot el que fem i que si volem mantenir la salut de la nostra societat hem d’aprendre a actuar de manera que el nostre benestar precisi cada cop menys energia.

http://aplicacions.icaen.cat/cicaen/

l'energia a casa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *