El consum energètic del sector industrial

 

El sector industrial és un dels principals consumidors d’energia de Catalunya, essent el segon sector consumidor d’energia final després del sector del transport. Si es valora en energia primària, la indústria (incloent-hi tot el sector energètic) és, amb molta diferència, el principal consumidor d’energia del país, representant el 55% del consum total d’energia primària de Catalunya. En conseqüència, és un sector prioritari en qualsevol política energètica fonamentada en l’estalvi i l’eficiència energètica.

Per aquest motiu, des dels seus inicis l’ICAEN ha posat al servei de les empreses manufactureres de Catalunya diversos programes d’assessorament per tal de millorar la competitivitat d’aquestes reduint els costos energètics associats a la seva producció. La disminució d’aquests costos passa per ajustar el consum energètic aplicant bones pràctiques, mesures d’estalvi i d’eficiència energètica, i també mitjançant instal·lacions d’energies renovables per a l’autoconsum.

En termes general, el consum d’energia final a la indústria es distribueix entre la força mecànica que fan els motors d’agitació, compressors, bombes, transport o ventilació dels equips de procés, i l’energia tèrmica de les calderes, assecadors, forns o refrigeradors, i climatització. En menor quantitat hi hauria els projectes d’enllumenat.

Aquests objectius d’estalvi energètic i econòmic es poden assolir per les industries manufactureres mitjançant diverses estratègies:

  • Estalvi energètic per eliminació o disminució de pèrdues evitables, com seria la revisió dels aïllaments o bé la recuperació de calor dins del procés industrial.
  • Estalvi energètic per eliminació o disminució de consums evitables, amb dues opcions:
    • Bones pràctiques, a l’abast dels treballadors conscienciats, com per exemple l’aturada de la cadena de producció en temps morts.
    • Bona regulació dels equips de procés per ajustar el seu consum energètic només al necessari segons la seva utilitat, com per exemple, variadors de freqüència per a que els motors treballin sempre a la càrrega més adequada.
    • Eficiència energètica amb la finalitat de reduir el consum energètic aplicant tecnologies més eficients i un manteniment preventiu des del punt de vista energètic sense afectar en cap cas la qualitat dels productes finals objecte del procés industrial. En aquest cas, la millora de l’eficiència energètica s’assoleix sobretot amb la substitució o renovació d’equips de procés o bé adquirint quan sigui possible i adient les Millors Tecnologies Disponibles al mercat.

L’Estadística del Consum Energètic del Sector Industrial (ECESI) és una eina imprescindible per tal d’elaborar les Estadístiques Energètiques de Catalunya, i està contemplada en la llei del Pla Estadístic de Catalunya aprovat pel Parlament de Catalunya.

L’objectiu de l’ECESI és quantificar el consum energètic per sectors d’activitat econòmica i per formes d’energia de la industria manufacturera de Catalunya.

L’ECESI consta d’una operació estadística adreçada a una mostra restringida dels aproximadament entre 3.000 i 4.000 establiments industrials més importants de Catalunya segons el seu nivell de consum energètic i sector d’activitat econòmica (aproximadament el 10% del total d’establiments industrials). La mostra enquestada representa, aproximadament, el 90% del consum elèctric i el 97% del consum tèrmic del sector industrial català. Es tracta d’establiments amb activitat manufacturera sense incloure els establiments amb activitat dins el sector energètic, així com tampoc el sector de la construcció i obres públiques. Mitjançant aquesta estadística s’obté una informació molt acurada del consum d’energia final al sector industrial a nivell provincial per a totes les formes d’energia (fòssils i renovables). L’obtenció d’aquesta informació és molt important tant per a disposar d’una estadística detallada i fiable, com per a aconseguir un coneixement el més complet possible de les necessitats energètiques de la indústria a Catalunya, element imprescindible per a la planificació energètica.

Els principals resultats de l’Estadística del Consum Energètic del Sector Industrial de Catalunya en el període 2003-2014 es poden consultar en els documents següents:

Taula de resultats de l’Estadística del Consum Energètic del Sector Industrial de Catalunya (ECESI) en el període 2003-2017 en l’àmbit de Catalunya

Guia per a emplenar l’estadística del consum energètic del sector industrial (ECESI) 2015-2016-2017

 

 

 

 

Altres enllaços relacionats:

 

ENERGIA

Amb l’objectiu de fomentar la implementació de mesures d’estalvi i eficiència energètica, així com sistemes de generació d’energia renovable, anualment es programen diverses activitats divulgatives i de formació amb aquest objectiu.

Cicle tècnic d’energia a la indústria: El cicle organitzat amb la col·laboració de l’Institut Català en Energia i el Cluster d’energia eficient de Catalunya, està format per jornades tècniques, visites i tallers vinculades al vector energia de les empreses.

Per a més informació consultar el web de Can Muntanyola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *