Josep Benet Company

Cant, Música antiga

Iniciats els estudis musicals amb el seu pare, Josep Benet ingressà a l’Escolania de Montserrat on romangué per l’espai de cinc anys. Fou soprano solista i com a tal realitzà concerts a l’exterior del monestir i diversos enregistraments discogràfics amb obres d’Anselm Viola i Narcís Casanovas. Prosseguí estudis de solfeig, harmonia, contrapunt, teoria, piano (amb Sofia Puche) i violí, (amb Xavier Turull) al Conservatori Superior Municipal de Barcelona on obtingué el Títol de professor de Cant l’any 1980. També fou deixeble d’Àngel Soler i treballà ulteriorment amb les tècniques de Monique Déchaussé.

El cant el treballà amb Jordi Albareda i aquest últim temps segueix el mestratge de Francesc Lázaro. També cantà diversos anys a la coral Càrmina de Barcelona. Previ examen d’entrada realitzà dos anys de Meisterklasse a la Musikhochschule de Múnic, on fou becat per la fundació von Humboldt. Té la titulació superior de cant pel Conservatori del Liceu. Realitzà quatre anys d’estudis a l’Institut Göthe de cultura alemanya on obtingué el Mittelstufe I. També realitzà diversos cursos al British Institute de Barcelona Integrant o col·laborador de grups com Dulcis Harmonia, Ars Musicae, Hespérion XX, Clemencic Consort, La Colombina, Concerto Italiano, La Chapelle Royale, Les Arts Florissants, Al Ayre Español, etc. o d’orquestres com la Ciutat de Barcelona, del Teatre Lliure, de Valladolid, de les Balears, Solistes de Moscou, Simfònica del Vallès, Sinfònica de Euskadi, Sinfònica de Granada, etc.

Desenvolupa la seva activitat concertística com a cantant i com a pianista acompanyant d’altres cantants. Així mateix s’inicià en la pedagogia del cant al Centre de Música Antiga del Conservatori Popular de Ginebra l’any 1981, on exercí de professor de cant durant un curs. Ha exercit la pedagogia del cant al Conservatori Professional de Badalona els anys 2002 i 2003. Des de fa dos cursos és director de la coral Contrapunto Vocale que té en projecte per aquest curs següent l’audició de la Passió Sant Joan de Bach. El seu repertori l’integra música compresa entre els inicis de l’edat mitjana i diversos autors clàssics del segle XX com Stravinsky, Britten, Gerhard o Berio. Ha estat especialment aplaudida per la crítica la seva interpretació de Bach. Com a exemples: polifonia de l’escola de Nôtre Dame de Paris, polifonies de la baixa edat mitjana com del Codex Chantilly, Machaut o Ciconia (intervenint en l’enregistrament integral de la seva obra). Obres de tot el renaixement i de diversos països. Barroc europeu i sud-americà amb versions de conjunt o de solista acompanyat per grup instrumental o orquestra: oratoris, òperes, cantates…. Diversos autors romàntics i clàssics (Lied, cançó francesa, recitals d’òpera, oratoris) en recital per a piano i veu o amb orquestra. També ha realitzat algunes creacions de música contemporània apart dels compositors esmentats més amunt. La seva activitat concertística s’ha desenvolupat a la major part d’Europa en el marc de prestigiosos festivals, i a llocs puntuals d’Amèrica i d’Israel.

Ha realitzat enregistraments discogràfics per a diverses companyies europees i per la ràdio i la televisió, tant a Catalunya com a l’estranger (Catalunya Música, France Musique, Radio Classique, Radio Nacional de España, Westdeutche Rundfunk, Rai italiana. Suisse romande, Belgie Radiotelevisie…).