Recentment, una entrevista a sostenible.cat posava de relleu com la crisis de la COVID-19 ens ha demostrat la nostra extrema fragilitat davant alteracions de l’equilibri natural. Ara són molts els experts que intenten lligar aquesta pandèmia amb els impactes que pot tenir l’escalfament global i la conseqüent crisi climàtica.

El científic Pep Canadell explicava en aquesta entrevista que “calia agafar aquesta oportunitat única per evitar la gran disrupció que pot significar el canvi climàtic”, referint-se a l’escenari post pandèmia per alinear els objectius climàtics a llarg termini amb les inversions per crear noves feines en sectors d’energies netes, eliminar els subsidis en l’ús de combustibles fòssils, promocionar l’eficiència energètica, accelerar la mobilitat neta i activa, i adoptar les tecnologies de teletreball. Precisament, en l’enquesta que el grup de joves de l’EYES Granollers van preparar a principis de 2020 i de la qual ja hem parlat en aquest blog, una de les preguntes feia referència a si identificaven la crisi climàtica com una amenaça global actual; doncs bé, gairebé el 96% del jovent enquestat va respondre que sí, essent molt significativa la dada que més d’un 66% ho percep com una gran amenaça.

Segons l’enquesta, les principals causes de preocupació entre el jovent en l’àmbit de la crisi climatica són:

– Les onades de calor (77%)

– La pol.lució (60,4%)

– Els episodis de vent extrem (60%)

Causes que darrerament s’estan fent paleses amb gran evidència; sense anar més lluny, la onada de calor de tot just fa cinc anys (juliol de 2015). O la superació de les més de 100 nits tropicals a l’any (per sobre els 20ºC) a la regió de Barcelona (segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya).

Són moltes les accions que es poden dur a terme per encarar la crisi climàtica, i el jovent que va ser enquestat durant la primera meitat de 2020 va aportar una sèrie d’idees que cal tenir en compte, i que es transformaran, un cop debatudes, en un document de recomanacions que faran arribar al govern de la ciutat.

Entre les respostes que van donar, cal destacar per exemple la instauració d’entitats per la lluita contra el canvi climàtic que estiguin formades per joves i adolescents; la creació d’una associació per netejar zones de la ciutat amb una certa regularitat; la conscienciació dels infants, desde ben petits, doncs són el nostre futur; o incentivar l’ús del transport públic.

De formes de canviar a millor n’hi ha moltes, però cal que tots els estaments de la població, tots els grups d’edat prenguin consciència de la situació. Però sens dubte, qui pot liderar amb millors garanties aquest canvi serà el grup de joves. Fem-los confiança en tot el possible!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *