El proper 25 de setembre el jovent de Granollers està convocat a la Taula Jove d’Acció Climàtica, en una trobada on s’hi reuniran les persones que formen part del grup de l’EYES, així com altres joves que, encara que no vinculades al projecte, estiguin interessades en dir la seva i aportar idees que puguin millorar la condició climàtica de la ciutat. En aquesta sessió, entre d’altres qüestions, es debatrà sobre les recomanacions que el grup de joves vol transmetre a la ciutat, que seran ratificades en la posterior sessió de validació de l’1 d’octubre, i presentades finalment en un document virtual durant el festival ECOFest, que tindrà lloc els propers 14 i 15 de novembre.

Aquestes recomanacions s’han anat debatent durant la primera meitat del 2020, i s’inclouen dins de cadascun dels quatre grups de treball (Consum i mobilitat sostenible, Cultura, educació i política, Alimentació conscient i Ciència i tecnologia), tot i que en alguns casos, poden ser viables per a més d’un àmbit. Farem un repàs de les idees més interessants i enginyoses com a tast previ a la Taula, recordant que inclús les aportacions més atractives també poden estar subjectes a canvi, fomentant el debat sa i la millora.

El grup de mobilitat sostenible té molt clars els eixos principals de la seva proposta: cal que la mobilitat sigui respectuosa amb el medi ambient i s’hi complementi; per això, és indispensable omplir la ciutat de carrils bici, formant això sí una xarxa coherent que permeti travessar tot Granollers desde diferents ubicacions. I per qui prefereixi no fer ús de la bicicleta, cal que la flota d’autobusos i transport públic estigui composta per vehicles híbrids o elèctrics en la seva totalitat. També cal una conscienciació general de la població per agafar el cotxe només per allò imprescindible, i senyalitzar rutes, i crear-ne de noves, per poder desplaçar-se caminant amb tota seguretat.

Altres idees que també tenen cabuda són: fer un inventari dels horts urbans per tal que la població els pugui localitzar amb facilitat, i ja enfocant-nos en el consum sostenible, promocionar el consum a nivell local, amb una campanya de comunicació potent, incentivant també una moneda local que ajudi el comerç de proximitat a fer-se notar i poder competir amb les grans superfícies.

Del grup de cultura, educació i política han sortit també un grapat de propostes molt interessants. Al abarcar fins a tres aspectes tan importants per una ciutat, han sorgit moltes idees que caldrà veure com es poden aplicar. En primera instància, la població ha de prendre consciència de la situació d’emergència climàtica que estem patint actualment, i això ha de començar per l’educació en aquest tema a les escoles, però sense oblidar que, qualsevol persona, tingui l’edat que tingui, sempre podrà actuar en el seu dia a dia per aconseguir un món, o en aquest cas, una ciutat millor. Però és cert que el jovent, si s’implica des del principi, té més possibilitats d’assolir l’èxit. Per això, la creació d’una Taula permanent de joves que puguin reunir-se i debatre periòdicament per trobar noves fòrmules esdevé quelcom primordial.

De vegades, podem tenir la sensació que reciclem a casa, però no sabem si quan la brossa arriba al seu destí, el tractament que se li dóna és l’adequat: una idea que ha sorgit d’aquest dubte és la creació d’un certificat o distintiu que garanteixi el reciclatge d’allò que dipositem a cada contenidor. També la reducció de l’ús del plàstic és un dels eixos en què es fonamenten les propostes del grup, així com l’ús del paper només per allò imprescindible, aconseguint, per exemple, que els metges facin les receptes online.

I no menys important: instaurar uns premis, amb freqüència anual o semestral, atorgats a les idees o projectes més originals i que es puguin portar a la pràctica, doncs la planificació climàtica no es pot aturar mai! Aquestes són algunes de les moltes recomanacions que estan preparant.

Un altre grup de treball molt important és el d’alimentació conscient, que fonamenta les seves recomanacions en el fet que cal fer un esforç per produir aliments de manera sostenible, començant per la implicació de tots els agents de la societat, amb l’objectiu d’aconseguir que desde edats primerenques, les persones adquireixin uns hàbits sans. Si a les escoles es promociona l’alimentació sostenible, hi haurà molt guanyat; si a més, totes les entitats públiques, sobretot on es serveixen àpats, es consciencien per fer un dia sense carn un cop a la setmana, es faran petites passes que permetran disminuir les emissions de CO2.

Una altra mesura seria la de fer tallers extraescolars sobre alimentació conscient, que també podria extendre’s a altres edats, elaborant receptes originals on, a més d’aprendre i divertir-se, les persones poden sensibilitzar-se amb la causa pel planeta

I finalment el grup de ciència i tecnologia, que aporta algunes idees cabdals a tot el ja explicat, com per exemple: l’equipament de tots els edificis públics amb plaques solars, inspirant d’aquesta manera la iniciativa privada; la creació d’un projecte d’Smart City que acabi essent una realitat; o repartir a la població, en forma de prèstec, medidors de contaminació durant un dia per veure quines accions de les que fem a diari tenen més impacte en el medi ambient i d’aquesta manera reduir-les.

Propostes de recomanacions n’hi ha moltes i de molt originals; ara cal acabar-les de polir en les properes sessions ja esmentades per presentar-les a la ciutat durant la cel.lebració de l’ECOFest. Tu també pots aportar idees o donar-li la volta a les ja presentades durant la Taula Jove d’Acció Climàtica. T’hi esperem!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *