Els passats 15 i 16 de setembre, va tenir lloc la reunió virtual de socis del projecte EYES, que inclou sis ciutats europees: Varna, Cieszyn, Sønderborg, Nàpols, Lió i Granollers. Aquest meeting estava pensat per fer-se de manera presencial a Varna, Bulgària, però les condicions sanitàries a les que ens enfrontem actualment van impedir-ho. Tot i així, la trobada online va ser un èxit, no només de participació, sino també per les idees aportades pels joves, de primera mà el dia 16 mitjançant una sèrie de tallers, i en la veu dels tècnics dels ajuntaments i altres col.laboradors el dia 15. Queda pendent encara la propera reunió de socis, prevista pel desembre i organitzada pel grup de Lió.

La sessió del dia 15 va permetre la posada en comú de varis temes de treball que cada grup ha anat desenvolupant al llarg del projecte (i sobre els que, en alguns casos, es segueix treballant). Un dels punts destacats va ser veure com cada soci ha adoptat les seves estratègies per seguir endevant amb el projecte, tenint en compte les limitacions que la COVID-19 ha generat; evidentment, la situació no és la mateixa a cada país, així que en alguns casos, com a Dinamarca, s’han pogut combinar les trobades presencials amb les virtuals, mentre que en d’altres, s’han hagut d’ajustar els plans i tenir tot el contacte online, i eines com Zoom o Kahoot han esdevingut essencials.

També van presentar-se els resultats a cada país dels treballs de recerca i els documents de recomanacions del jovent. I podem destacar en aquest apartat alguns trets comuns a la majoria de socis, com per exemple en les dades de l’enquesta que es va realitzar als joves (que poden formar o no part del projecte). Podem veure com les noies van respondre aproximadament sis de cada deu enquestes, o com un percentatge elevadíssim (al voltant del 95%) veu el canvi climàtic com una amenaça o una gran amenaça, sense obviar el fet que moltes de les persones enquestades desconeixen quines accions estan duent a terme els governs locals quant a planificació climàtica es refereix.

A part de les trobades que organitza cada ciutat, els socis es reuneixen amb periodicitat mensual / bimensual per posar en comú certs aspectes que ajudaran a la preparació dels meetings.

El dia 16 va ser la jornada dels joves, i va adaptar-se de manera que fos més dinàmica i participativa. De la mà d’ Ecoserveis, que també es va encarregar de moderar la jornada anterior, i amb una bona participació, al voltant de vint persones, les dues hores que va durar la sessió van ser d’allò més divertides alhora que interessants i instructives. De nou, eines com Kahoot, Ahaslides o Mural van esdevenir imprescindibles perquè la jornada fos tot un èxit, sense oblidar el gran paper d’Ecoserveis, amb una impressionant preparació prèvia. Kahoot, per exemple, és una app que permet aprendre jugant amb el senzill mecanisme de respondre preguntes amb vàries opcions de resposta. Algunes de les qüestions que havia de respondre el grup de joves van ser: “Què és el canvi climàtic?”; o “Què és l’efecte hivernacle?”

Les altres apps esmentades donen la oportunitat de generar idees a partir d’un tema proposat, i deixant un marge aproximat de deu minuts, el nombre d’aportacions només es pot qualificar d’espectacular. Per exemple, els grups de joves van incidir en que cal ser útil a la societat, que és necessari un relleu generacional, i que veuen com imprescindible un increment de la qualitat de vida.

També es va preguntar sobre les fortaleses dels membres de cada grup, i les més destacades van ser la motivació, el positivisme, el dinamisme o la conscienciació. I com en la jornada anterior, van sortir a passejar algunes de les recomanacions que la joventut ha de presentar al govern de cada ciutat: algunes d’aquestes idees van ser la mobilitat sostenible, la gestió de l’aigüa, l’eficiència energètica, posar més carrils bici, o implicar no només els joves, també els pares, en la consciència climàtica.

Finalment, es va demanar als participants què podien fer per ajudar en la planificació climàtica local; un cop aportades les idees, cada persona n’escollia una, i havia d’explicar-ne el motiu, perquè la considerava important i quina creia que era la possibilitat de realització de la mateixa.

Com es pot veure, ambdues jornades, la primera més tècnica i la segona més dinàmica, van servir per presentar l’estat dels projectes a dia d’avui i per seguir aportant idees en la difícil tasca de millorar el planeta a nivell local.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *