CORRESPONSABILITAT EN LA GESTIÓ DELS BÉNS COMUNS
24 d’octubre de 19 a 21 h al Museu de Granollers
El foment de la participació de la ciutadania en la definició, implementació i seguiment de les polítiques públiques ha esdevingut un imperatiu per als governs locals. La participació constitueix una forma de governança que apropa la gestió del poder públic a la ciutadania i el democratitza. Des de fa uns anys és una praxis consolidada en la pràctica totalitat de les ciutats del nostre entorn. Malgrat això, les polítiques de participació pateixen un cert estancament i s’enfronten a una certa “desconnexió” de la ciutadania amb els afers públics. Calen noves fórmules innovadores que reforcin el vincle dels ciutadans amb els béns que són comuns i que permetin corresponsabilitzar-los en la seva gestió.
D’acord amb el principi de subsidiarietat horitzontal, els ciutadans i les ciutadanes poden convertir-se en subjectes actius de la conservació i la valorització dels béns comuns a través de l’aportació del seu temps, els seus coneixements i les seves habilitats. D’aquesta manera, s’aconsegueix millorar la cohesió social, construir uns lligams forts dins de la comunitat i promoure la confiança mútua entre la ciutadania.
A Itàlia ja s’ha dut a terme una iniciativa per aprofitar aquest inestimable capital social. Es tracta del sistema d’administració conjunta dels béns comuns (implantat per primera vegada en un Reglament a la ciutat de Bolonya el 2014) i que ja han adoptat 87 municipis del país (i 79 més estan en procés). L’adaptació del model a les característiques de cada municipi permet a l’Ajuntament d’ofici, com també a la ciutadania interessada, presentar propostes, entre d’altres, de neteja i envelliment d’àrees verdes, places i carrers; de recuperació i reutilització d’equipaments i béns immobles sense ús, i d’altres activitats de valorització del territori. Aquestes propostes es canalitzen a través dels acords de col·laboració entre les parts, que regulen tots els aspectes d’aquesta col·laboració com les activitats que es faran, els drets i deures d’ambdues parts, la durada de l’acord i les assegurances necessàries.
Alguns ajuntaments catalans, com el de Barcelona, el de Santa Coloma o el de Gavà, ha començat a treballar fórmules similars. També existeixen propostes interessants en ciutats europees com París (Berges du Seine) o Amsterdam, entre d’altres. A Granollers, el paper de la societat civil ha estat tradicionalment determinant en el desplegament de nombrosos projectes de ciutat. El mateix Pla estratègic que ara estem tancant, es va plantejar com un procés de desplegament de la governança democràtica. També cal destacar la participació de les entitats de la ciutat en la producció cultural que es duu a terme, així com el processos de co-creació que es donen en el marc de Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
El debat s’orientarà a analitzar com es poden millorar els actuals models de participació ciutadana avançant cap a la corresponsabilitat i la gestió compartida dels béns comuns. Es debatrà en quina mesura la participació i la gestió compartida poden millorar les polítiques públiques locals en diferents àmbits tot analitzant experiències concretes com la de Santa Coloma. Tot, des d’una perspectiva crítica i amb voluntat a construir propostes des de la ciutat i per a la ciutat.
Ponents
Jacint Jordana Casajuana
Jacint Jordana és Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra. Actualment dirigeix el Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), institut interuniversitari de recerca establert l’any 2004. La seva àrea d’investigació principal es centra en l’anàlisi de les polítiques públiques comparades. D’altra banda, treballa també sobre temes d’acció col.lectiva, capital social, i processos de difusió, sobre els quals ha publicat diversos treballs especialitzats.
Núria Parlon Gil
Nascuda a Santa Coloma de Gramenet, n’és alcaldessa des del 2009. Forma part del govern municipal des del 2007, quan hi va entrar com a regidora del PSC. Abans d’accedir a l’alcaldia va ser responsable de Juventut, Solidaritat i Cooperació i Tinent d’Alcalde de l’àrea de Serveis a la Persona. Llicenciada en Ciències Polítiques (UB) i màster en Política Social i estudis de doctorat en Ciències Polítiques (UPF). Actualment és membre del secreatariat de l’executiva nacional del PSC, primera secretaria de l’executiva de Santa Coloma de Gramenet i vicepresidenta de la comissió de Cooperació de la FEMP.
Ricard Gomà Carmona
Professor de Ciència Política a la UAB i Director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona. Doctor en Ciència Política i de l’Administració (UAB). Màster en Polítiques Públiques (University of Strathclyde). Màster en Estudis Urbans, Regionals i Metropolitans (UAB). Llicenciat en Dret (UB). Ha desenvolupat projectes de recerca bàsica i aplicada en el marc dels següents camps: Polítiques públiques (estats del benestar i polítiques urbanes); govern local i municipalisme; innovació democràtica, participació ciutadana i moviments socials.