NOUS MODELS DE DESENVOLUPAMENT URBÀ
8 de novembre de 19 a 21 h al Museu de Granollers
Els patrons de desenvolupament de les ciutats catalanes han evolucionat de forma notable en els darrers anys. La ciutat dels serveis, que va succeir la ciutat industrial, té símptomes d’esgotament i l’economia especulativa fa temps que condiciona la forma que adopta la ciutat. Els preus de l’habitatge expulsen població cap a la perifèria i els grans centres comercials de consum massiu amenacen amb la modificació dels hàbits de la població en detriment del comerç de proximitat i la cultura.
Davant d’aquesta tendència sorgeixen formes de resistència que tracten de desenvolupar models que situen la persona i les seves necessitats al centre del desenvolupament de les ciutats. Es tracta de models basats en la innovació, la creativitat i la col·laboració, orientats a sectors com la cultura, l’educació, l’atenció a les persones, l’habitatge, la producció alimentària o la protecció de l’entorn. Són noves formes organitzatives que ja no posen el lucre individual al centre i en les quals preval l’interès col·lectiu.
L’economia social i col·laborativa té cada cop més protagonisme a les ciutats. Des de les cooperatives que ofereixen alternatives d’accés a l’habitatge, passant per les que gestionen serveis d’atenció a les persones grans o a la infància o les que subministren aliments de producció local de qualitat, fins a les empreses socials que donen feina a persones amb discapacitat, aquestes noves formes abandonen els valors mercantils que han preponderat des de fa dècades per fomentar la col·laboració i l’intercanvi de béns i serveis, tot posant al mateix nivell el desenvolupament econòmic amb el social i l’ambiental i apostant per la proximitat i la transparència.
De la mateixa manera, les indústries culturals i creatives han estat un motor de la innovació social i econòmica en els últims anys, una innovació que ha sabut penetrar a la vegada en els àmbits de les arts, la producció, el comerç i la tecnologia. Amb una resiliència i una adaptabilitat que han quedat provades durant els anys de crisi econòmica, les indústries culturals i creatives són un sector molt important de l’economia. Donen feina a un bon nombre de persones (en especial, joves creadors), en especial a través de petites i mitjanes empreses, i fomenten la col·laboració entre sectors i la revolució digital.
Tant l’economia social i col·laborativa com les indústries culturals i creatives han sabut aprofitar les mancances dels models econòmics tradicionals (naus industrials sense funció actual, buits en els mercats…) i convertir-ho en les pròpies fortaleses. En antigues fàbriques com Roca Umbert a Granollers o Coòpolis a Can Batlló, Barcelona, nombrosos col·lectius i empreses hi han trobat l’espai que necessitaven, i els coworks han contribuït a la cooperació i la cerca de noves oportunitats que posen a treballar plegats actors i sectors diversos. Ambdós models, a més, presumeixen de tenir un impacte social molt elevat. Enforteixen els lligams i creen sinergies, no només amb altres actors econòmics, sinó també amb el món associatiu, les institucions educatives, formatives i de recerca i les administracions públiques. De la mateixa manera, acosten el desenvolupament de les ciutats a qui més ho mereix: la seva ciutadania.
El debat s’orientarà a analitzar com es poden millorar els actuals models de desenvolupament urbà tenint en compte l’economia social i col·laborativa i les indústries culturals i creatives. Es debatrà en quina mesura aquests nous models poden millorar les polítiques públiques locals en diferents àmbits tot analitzant experiències concretes. Tot, des d’una perspectiva crítica i amb voluntat a construir propostes des de la ciutat i per a la ciutat.
Ponents
Nicolás Barbieri Muttis
Doctor en Ciència Política, investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques i professor del Departament de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca es concentra en l’anàlisi de les polítiques públiques i el canvi institucional, particularment en àmbit de les polítiques culturals i socials. Ha desenvolupat projectes d’assessorament i formació per a diverses institucions i organitzacions. És autor del bloc http://ubicarse.net
Guernica Facundo Vericat
Especialista en gènere i emprenedoria social. Coordina la cooperativa LabCoop, un espai que impulsa iniciatives d’emprenedoria cooperativa i d’innovació social. Inicia la seva trajectòria professional el 1997 a l’Administració pública per després passar al tercer sector, sempre en l’àmbit de la promoció de la iniciativa emprenedora. El 2005 inicia la seva pròpia activitat professional, amb la creació dos anys més tard d’una consultoria social. Especialista en gènere i emprenedoria (és autora d’El libro rojo de las mujeres emprendedoras), ha anat incorporant al seu bagatge professional l’emprenedoria social.
Montserrat Pareja Eastaway
Doctora en Economia per la UAB, és professora Titular de Universitat del Departament de Teoria Econòmica de la UB. Actualment és coordinadora del Grup d’Investigació Consolidat per la Generalitat de Catalunya “Creativitat, innovació i transformació urbana” a la UB i vicepresidenta de la Xarxa Europea d’Investigació Urbana i Habitatge. Des de 1992, dedica la seva recerca a l’anàlisi dels problemes urbans i el seu impacte. Ha participat en diversos projectes finançats per la UE i ha coordinat diversos projectes d’investigació finançats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat d’Espanya. Ha treballat per a l’Ajuntament de Barcelona coordinant diversos projectes d’investigació i actualment és la coordinadora representant de la UB de la Comissió d’Economia dependent de la Fundació BIT.