100 grams de caplletres

El primer laboratori d’aquest 2014 va començar amb molta força. Ja us podeu imaginar que a nosaltres, que treballem envoltades de llibres i que la nostra feina és vendre les millors històries, ens sentim molt properes a la idea d’un Mercat de les paraules.


La idea la vam manllevar a Norton Juster, del seu llibre El peatge màgic (Bambú, 2012), i inspirades per la seva proposta vam dissenyar tres laboratoris sobre tot allò que es pot trobar, comprar i vendre al mercat més literari del món.

En aquesta primera sessió volíem començar pel principi de tot: l’albafet.

(Sabíem que les Biblioteques de Girona ja els havien treballat i ens va servir molt tota la seva feina prèvia).

Per això, les quatre parades que les famílies podien visitar giraven al voltant del món de les lletres i els abecedaris.

Per començar vam fer una petita presentació de cada parada, però vam deixar via lliure perquè cada família es passegés pel mercat al seu ritme.

La parada del senyor Abecedari
En aquesta parada els infants podien agafar a l’atzar una lletra de l’abecedari de dins un pot i tenien un munt de material divers per a realitzar aquella lletra en gran. La idea era que, entre tots, elaboréssim un abecedari il•lustrat i ben artístic per penjar a la sala infantil.

La parada dels llibres abecedaris
Aquesta parada oferia la possibilitat de llegir, jugar, mirar i descobrir llibres d’abecedaris de totes les tècniques i estils. Per a fer ben còmoda la descoberta, al costat de la parada hi havia una catifa i uns coixins perquè les famílies poguessin compartir els llibres amb tota comoditat.

La parada de les paraules preferides
Les famílies que s’aturaven en aquesta parada tenien dues possibilitats:
Per una banda, podien escriure la seva paraula preferida amb tampons de diferents tipus de lletres, en fulls i cartrons de tota mena.
Per l’altra banda, podien convertir-se en botiguers del mercat i preparar els seus propis productes. Això volia dir agafar bosses, pots i llaunes i fer-ne etiquetes, paquets, cartells, jugant sempre amb la filosofia del mercat de les paraules…
Tot allò que van elaborar va passar a formar part del mercat.

La parada d’en Junceda
Aquesta era sens dubte la parada més nostrada del mercat i pretenia donar a conèixer un dels il•lustradors més importants de casa nostra. En concret volíem que coneguessin les caplletres que va fer famoses el dibuixant Junceda, aquelles lletres il•lustrades que encapçalaven els capítols dels llibres.
En aquesta parada cada visitant agafava fotocòpies retallades de les caplletres que formaven el seu nom, les plastificava i se les guardava en una capseta feta de paper.

Més d’una hora van estar-se les famílies jugant i remenant per aquell mercat. I us hem de dir que en alguns moments, presos per l’emoció de les propostes, allò semblava el mercat de Calaf!

Va ser una gran experiència que caldrà repetir, sens dubte.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *