Paperina de frases farcides

La sessió del 22 de març tenia també de decorat de fons el Mercat de les Paraules. Abans de marxar del mercat volíem comprovar com el llenguatge no només serveix per comunicar-nos sinó que té una vessant poètica i sonora.

Quin so fan les paraules? De què té gust la paraula “piscina”? I quina olor deu fer la paraula “tristesa”?

Més enllà d’explicar-nos històries i fer-nos somniar, les paraules també són la manera com els pobles han transmès els seus coneixements.

Refranys, frases fetes, endevinalles, proverbis… el laboratori d’aquest dissabte ens convidava a descobrir què tenen de cert totes aquestes frases que hem sentit mil- i- una vegades  i que diuen els avis i els adults.

Per començar, vam convidar les famílies a tastar les menges de tres paperines ben especials:

Una pegadolça de paraules de gust misteriós

Una magdalena embarbussada

I un caramel amb sorpresa

I què dimonis podien ser? Les pegadolces eren uns punts de llibre amb una paraula normal i corrent escrita. A les famílies els demanàvem que en definissin el tacte i el gust: lluna, jersei, petxina, sol, xancleta…

Les magadalenes de paper portaven un embarbussament escrit i calia llegir-lo en veu alta sense entrebancar-se!

I el caramel? Doncs el caramel era una endevinalla sense resposta que buscava solució…

Un cop a la sala tallers, després de trobar la solució a la nostra endevinalla, ens dediquem una bona estona a jugar i a compartir els llibres d’endevinalles, refranys, proverbis i rodolins. Només hi ha dues consignes: passar-ho bé, per una banda, i escollir una endevinalla i un refrany o frase feta que ens agradi especialment.

I això per què? Doncs perquè el taller d’aquest laboratori consisteix precisament a elaborar una capseta endevinalla (a partir d’una capsa de llumins) i un diorama amb refrany (a partir d’una capsa de sabates).

I us he de dir, sense por d’equivocar-me, que els resultats van ser ESPECTACULARS!

Endevineu què s’amaga dins la capsa que va fer el Robert?

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *