Herois i heroïnes de vinyeta.

El laboratori del mes de març era l’últim que dedicàvem al món del còmic. I com no, calia que parléssim de superherois. No volíem però, anar directes a la capa i l’antifaç, aquests herois que tan i tan fascinen els nostres infants (i no tant infants!).

Primer volíem presentar-los alguns personatges que, malgrat no tenir poders, creiem que porten unes vides realment heroiques.

El primer llibre que vam ensenyar doncs era:
Sobrino, Alberto  ¿Quién es el más fuerte del mundo? Il·lustr. Julie Escoriza i Joan Casaramona.  A Buen Paso, cop. 2014

Què vol dir ser un superheroi? Tenir poders?  Ser fort? Ser valent?

També els vam voler presentar alguns herois i heroïnes quotidians, personatges que en el seu dia a dia han de vèncer coses tan complicades com fer-se adultes, cuidar la família, no perdre la memòria malgrat l’edat…

Tot seguit els vam convidar a visitar una exposició que havien preparat els nostres companys de la secció d’adults. Allò que diferencia un heroi d’un superheroi són bàsicament els seus poders. I, en el món dels superherois, tenir poders vol dir ser capaços de desafiar les lleis de la natura.

En Jan ens va fer una petita visita guiada explicant quines són justament les lleis que trenca cada un dels herois: les lleis de la física, la química, la biologia…

Amb aquesta visita tots i cadascun dels assistents al laboratori es va poder fer una idea de les possibilitats increïbles i variades que amaga el món dels superpoders. I mentre barrinaven quin personatge els agradaria ser i quin poder voldrien tenir vam anar passant cap a la sala del taller.

Allà ens esperava una sorpresa, i és que just aquell dia i en aquell moment tocava fer bugada! O què us penseu? Que els superherois no s’embruten la roba?

A poc a poc la dinamitzadora va anar traient diferents capes, vestits i antifaços de la rentadora i mentre els penjava a l’estenedor anava parlant amb les famílies. I creieu-me si us dic que els nens i nenes en saben molt, de superherois, força més que no pas jo!

Algunes peces els van costar més d’identificar, com la bufandeta i la boina d’en Benet Tallaferro, o la capa i l’antifaç del Superbeige. Algú va endevinar que la capa petita de color negra era del Superpatata, que l’antifaç vermell amb orelles era d’en Sam Sam… i tothom va saber de qui eren la samarreta del Superman, els calçotets del Capità Calçotets i les malles de l’Spiderman!

Després  d’estendre la roba, de repassar llibres i parlar de personatges, arribava el moment més esperat: convertir-nos en superherois i superheroïnes!

Les famílies tenien un estenedor de peu ple de trossos de roba que podien agafar i retallar al seu gust. També tenien un parell de taules amb material divers per poder-se fer antifaços, capes, baretes, estris de defensa… i tot allò que la seva imaginació fos capaç de crear.

Abans però, els vam deixar cinc minuts de reflexió perquè apuntessin, en un petit carnet d’identitat, les característiques bàsiques del personatge que estaven a punt de crear.

Els resultats van ser ES-PEC-TA-CU-LARS!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *