Autoedita’t el teu poemari

El segon laboratori dedicat a la poesia, corresponent al mes de febrer, portava com a reclam “Vine a conèixer els poemaris més bonics dels darrers temps”. Conscients que la secció de poesia de la biblioteca creix però que ho fa de forma discreta i sense fer soroll, volíem dedicar una sessió a posar en circulació alguns d’aquests llibres perquè les famílies els descobrissin i els poguessin fullejar.

Des de l’àrea infantil vam començar a remenar els prestatges i a treure tots aquells poemaris que més ens agradaven, tant pel contingut com pel format.

Aviat vam tenir la tria feta i de seguida ens vam enamorar de diferents versos i poemes.

La primera idea que havíem tingut per al laboratori era que, després d’una estona de lectura, cada infants i adult escollís els tres o quatre poemes que més li haguessin agradat i que se’ls escrivís en un full. Després, amb tots aquests poemes, buscaríem una manera de grapar-los, cosir-los, guardar-los en una carpeta o capseta, per tal que tothom marxés amb el seu petit recull poètic.

Però ens vam anar engrescant i vam començar a somiar amb la possibilitat de transformar aquesta edició senzilleta i clàssica, amb l’edició d’un llibre d’artista. I si cadascú escollia un vers, un poema o diversos, però els plasmava en un llibret autoeditat que tingués un plegat o una forma més original i, és clar, més poètica?

Sí, el taller de construir el nostre poemari es va transformar en un taller d’autoedició d’un llibre d’artista amb un poema. I com que això ja ens semblava massa difícil per a nosaltres, vam demanar la col·laboració de la Mar González Novell, de l’associació Maneno de mediació lectora i narració.

La sessió va començar com sempre a la sala infantil i allà de seguida vam presentar la Mar i quina seria la dinàmica de la sessió. En aquell moment la Mar va exposar dos tipus de materials diferents. Per una banda alguns poemaris bonics i originals, d’estils i formats molt diferents entre sí, però d’editorials més o menys conegudes. I després, un seguit de llibres d’artista, també de formats i estils molt diferents: acordions, teatrins, llibres infinits, etc. d’editorials petites i més desconegudes i d’altres autoeditats per ella mateixa.

Després d’aquesta presentació, ja ens vam traslladar a la sala tallers per començar la feina. A les taules ens vam trobar per una banda tot el ventall de poemaris i per una altra, tota mena de material d’escriptori per poder fer el nostre propi llibret d’artista. A part del nostre material, la Mar portava molts segells i alguns papers pintats, que també vam poder fer servir.

La Mar va anar passant taula per taula, ajudant grans i petits a escollir el model de llibre que volien fer, deixant mostres d’exemple, ajudant, aconsellant…  La sessió va ser espectacular i els resultats també increïbles.

Us deixem algunes fotografies de tot el procés perquè us pugueu imaginar una mica tot el que va donar de sí el taller amb la Mar.

Us el recomanem de cor!

Potser, si us interessa organitzar-ne un de similiar, us aconsellaríem que hi dediquéssiu mínim dues hores o fins i tot, dues sessions. Tota la part de mirar i triar el poema va quedar massa curta i la veritat, al finalitzar et quedaves amb ganes de poder provar algun altre dels formats que ensenyava la Mar.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *