Micro fanzines de micro revolucions

El laboratori del mes de maig es va emmarcar dins la MAU (Mostra d’Art Urbà) que va tenir lloc al llarg de tot el dia a la Fàbrica de les Arts de Roca Umbert.
En aquesta 8a edició de la MAU (18 de maig de 2019), com definien els organitzadors:
“vol indagar en la part més humana de la indústria, en la memòria obrera de la fàbrica, com a espai vivencial i de desenvolupament de la societat, com a centre reivindicatiu dels drets socials i com a espai de transmissió de coneixements. La MAU vol fer un homenatge als treballadors i treballadores de les fàbriques com a persones que van participar en el canvi social per construir la realitat de la societat tal com ara la coneixem”.

Pels carrers de Roca Umbert hi havia previstes diferents activitats, exposicions i accions al voltant d’aquests temes. Des de la Biblioteca doncs, vam pensar una activitat que encaixés amb aquest mateix objectiu i que tingués sentit dins la pròpia definició de laboratori.
La nostra activitat estava prevista al carrer, però seria per a un grup tancat, i es faria de 17.30 a 20h, com els laboratoris habituals.

Aquesta vegada per primera vegada teníem pressupost perquè l’activitat s’emmarcava també dins el projecte dels Bibliolab,  per això vam tenir l’oportunitat de convidar als professionals del col·lectiu LA MODESTA, perquè ens fessin un taller de fanzines. Ens va semblar que era molt adient relacionar els fanzines i les edicions casolanes, amb la lluita obrera.

La proposta que vam fer a les famílies era “Taller de micro-fanzines amb LA MODESTA: una auto publicació amb tampografia, dibuix i collage sobre Micro revolucions casolanes”.

La idea era que primer expliquessin què era un fanzine, quan van néixer i amb quins objectius. A partir d’una mostra de publicacions de molts tipus i formats, les famílies van poder entendre una mica més quin paper van jugar i poden encara jugar en el nostre dia a dia.

La proposta que va fer el col·lectiu LA MODESTA era crear la seva auto edició, després de treballar amb les famílies a partir d’exemples de micro revolucions casolanes i diàries que ells poguessin veure o dur a terme en el seu entorn. Això, és clar, demanava una petita conversa prèvia, abans de posar-nos a dibuixar i retallar paper! Micro fanzines sobre micro revolucions!

Amb dos o tres models molt simples de fulletons, díptics, fulls plegats, sense cap tipus d’enquadernació o simplement grapa o cordill, el què volíem demostrar és que amb molt pocs recursos es pot arribar a fer una bona campanya de protesta o publicitat!

La biblioteca va aprofitar també per exposar un seguit d’àlbums i llibres il·lustrats que giraven entorn les protestes i reivindicacions.

Documents adjunts

• Etiquetes per posar els noms al labo de microfanzines. Imatge de Sara al llibre Revolución

• Bibliografia microrevolucions. Elaborada per Núria Palau

Enllaços relacionats

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *