CURRÍCULUMS
[PER ORDRE DE PARTICIPACIÓ]

 

ANNA JUAN CANTAVELLA

Doctora en Antropologia Social i Cultural i màster en Llibres i Literatura Infantil i Juvenil. Docent i investigadora en el camp de la didàctica de la literatura.

Actualment és professora associada de la UAB en el depar­tament de Didàctica de la literatura i dissenya i desenvolupa projectes, tallers i formacions sobre literatura infantil, educació literària, biblioteca escolar i foment a la lectura per a diverses escoles, biblioteques i altres institucions.

 

ISIDRO FERRER

Desenes de llibres, centenars de cartells, delicats objectes, enormes façanes, curts d’animació, escultures, tèxtils, imatges de marca, llums…

Qualsevol suport, tècnica, canal de comunicació, serveix a Isidro Ferrer per expressar amb imatges la seva passió pel teatre de la vida.

Premio Nacional de Diseño 2002, Premio Nacional de Ilustra­ción 2006, membre de l’AGI (Alliance Graphique International), abasta amb la seva obra i la seva paraula una àmplia geografia física i emocional.

 

JORDI LAFON

És artista visual, llicenciat en Belles Arts, màster en Educació Secundària per la Universitat de Barcelona i graduat tècnic superior en Arts Aplicades al Mur per L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic. És cofundador de la proposta Deriva Mussol amb Eva Marichalar-Freixa a partir de la qual generen accions artístiques i educatives des del fet de caminar com a pràctica estètica, i també és cofundador de l’editorial Camí de Marges amb Raimon Casals, des d’on donen suport imprès a iniciati­ves de cultura contemporània. Col·labora habitualment amb la UVic, la Universitat Central de Catalunya i l’Escola d’Art de Vic. És membre associat de la PAAC (Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya) de la qual va formar part de la junta executiva del 2016 al 2018, i també coopera amb ACVic (Centre d’Arts Contemporànies) com a membre vocal d’H. Associació per a les Arts Contemporànies, on hi desenvolupa tasques com representar l’associació en les trobades amb XARXAPROD.CAT. En els seus treballs s’estableix una relació entre els objectes, les persones i l’entorn per crear un relat de matèria, espai i temps, inscrit en un paisatge entès com a escenari d’accions on esdevenen les relacions d’afecte i conflicte, poètica i política. Sovint, organitza les seves peces en forma d’arxiu o col·lecció, on afloren qualitats com l’ordre, el desordre, la cadència, la casualitat i el caos.

En els seus projectes també proposa el fet de caminar, la participació i la col·laboració com a vies d’intercanvi i aprenen­tatge, compartint diferents experiències amb projectes com: Goula. Projecte d’Art, Joc i Memòria, La Constant Indissoluble, Caminar el perímetre, Mirar lluny, Cercar l’escenari, PAIC (Parti­cipatory Artist for Invisible Commununity), Tela Per Fer, El relat d’una exposició, Com una Cadira, Caminants, Bales dins d’un marge, I Love La Mina, Els bastons d’Andrés, Relleus, Caminar amb el pare, Marges i Fronteres, Encontre i Criss-Crossing.

 

PIU MARTÍNEZ

Tècnica diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la UDC i màster en Edició per IDEC (UPF). Ha treballat com a documentalista, bibliotecària de l’Archivo de Indias (Sevilla) i com a llibretera. Recentment, és community manager de l’Associació Àlbum Barcelona i responsable de l’Àrea de Comunicació i Premsa de l’editorial Libros del Zorro Rojo. En l’actualitat desenvolupa la seva labor com a editora freelance i mediadora de lectura.

 

ELENA RODRÍGUEZ LABORRA

Arquitecta, dinamitzadora i col·leccionista del llibre objecte. Detalleres cerca descobrir l’expressió singular i la força del tre­ball col·laboratiu, mitjançant dinàmiques i activitats que ajuden a sentir el potencial de cadascú i de l’equip, des de la creativi­tat, l’arquitectura social i els contes.

Elena DETALLERES està enfocada en la mediació cultural, combinant la dinamització amb la gestió i direcció de projectes innovadors que connecten diverses disciplines artístiques entre elles i llocs singulars.

Sota la marca Detalleres acosta cada any una persona rellevant que admira, relacionada amb el món de la il·lustració del llibre àlbum, amb la qual realitzem una gira de tallers que recorre des de la Facultad de Bellas Artes a Biblioteques Municipals, passant per llibreries especialitzades i escoles. Amb la nova situació COVID 19, desenvolupo dinàmiques adaptades a la nor­mativa vigent, buscant noves i atractives fórmules de mediació i treball amb l’ús de paquets individuals de creativitat i, en la mesura que sigui possible, en espais exteriors. Detalleres és ACCIÓ + REFLEXIÓ + APRENENTATGE i cuida molt especialment el procés.

 

ANTONIO GONZÁLEZ

Nascut a Alacant el 1974, és autor, il·lustrador i director creatiu; porta treballant en l’àmbit del disseny i la il·lustració des de fa més de 20 anys sota el nom d’Antonio Ladrillo.

Des del principi, el seu treball ha estat lligat a l’elaboració de projectes personals que li han permès desenvolupar-se com a autor. Paral·lelament, en l’àmbit personal, ha realitzat diferents encàrrecs de gràfica aplicada i il·lustració per a diverses em­preses i mitjans entre ells: The New York Times (USA), ANORAK Magazine (UK), LINE (JP), Blackie Books (ES), The Metro (UK) i Loreak Mendian (ES).

El seu treball ha estat ressenyat en diferents mitjans de comu­nicació impresos i digitals, tant a nivell nacional com internacio­nal: Étapes (FR), Los Logos.Gestalten (DE), El País (ES), Compu­ters Arts (UK), Página2 TVE2 (ES), Mincho (ES), It’s Nice That (UK), Gráffica (ES), IdN (HK), Sight Unseen (USA), etc. El 2011 publica,el seu primer àlbum il·lustrat anomenat ¡Oh! ¡Un zig-zag! (ES) i el 2012, el seu àlbum il·lustrat Montagnes va ser guardonat amb l’ABW2012 com el millor llibre infantil pel jurat de Edition Lidu (FR).

En l’actualitat compta amb un total de 12 àlbums il·lustrats editats en diversosidiomes, entre els quals destaquen ¡Oh! ¡Un zig-zag! amb l’editorial Silonia (ES); la trilogia Lineas, Puntos y Colores i Strips y Spaces amb Éditions du Livre (FR); Monta­ñas, Éditions Notari (SZ), i Ser un fantasma es lo mejor, YO y Un mundo maravilloso amb l’editorial Fulgencio Pimentel —aquest àlbum també s’edità el 2017 per les Editions Les fourmis rou­ges (FR).

Entre els seus últims treballs, destaquen les il·lustracions per a notreHistoire.ch, la programació familiar de la Casa Encendida; l’àlbum il·lustrat This Way, That Way amb TATE Publishing (UK), o Mi colección de caras editat per Pastel de luna.

Com a docent ha desenvolupat diferents cursos independents entorn del llibre objecte i l’àlbum il·lustrat. En l’actualitat és professor de l’assignatura Álbum Ilustrado en el màster d’Ilustración Profesional de Barreira Centro Oficial de Estudios Superiores.

www.antonioladrillo.com

 

ELENA ODRIOZOLA

(San Sebastián, 1967) és il·lustradora i, ara, autoeditora. Emprèn Ediciones Modernas El Embudo per a tirar endavant els seus projectes més personals i lúdics. Ha rebut el Premio Euskadi de Ilustración, el Premio Nacional de Ilustración, el Premio Junceda Internacional i la Manzana de Oro Bratislava. És candidata per Espanya al Premio Andersen 2022. GUSTAVO PUERTA LEISSE (Caracas, 1975) és professor de filosofia, editor, crític literari i especialista en literatura infantil. Fundador de la EscuelaPeripatética de Literatura Infantil y Juvenil. Va ser editor de la revista de periodisme cultural per a nens ¡La Leche! i en l’actualitat dirigeix Ediciones Modernas el Embudo. Sentimentos encontrados és el seu primer llibre com a autor.

 

LUCAS RAMADA PRIETO

És investigador i doctor internacional especialitzat en estètica de la ficció digital infantil i juvenil i la relació que tenen amb l’educació artística i literària dels nens, nenes i joves. Es dedica principalment a la formació dels col·lectius de docents, biblio­tecaris i mediadors culturals per integrar aquesta forma d’art dins de les seves pràctiques professionals, a més de divulgar el seu coneixement en el primer canal d’Instagram en espan­yol dedicat a aquest tema: Esto No va de Libros. És membre col·laborador del grup de recerca GRETEL de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador del Laboratori de Ficció Digital Infantil i Juvenil dissenyat per a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Ha estat, també, jurat del premi de cultura digital de la Feria del Libro de Bolonia (2020) i ha treballat amb múltiples institucions internacionals de renom com el CERLALC-UNESCO, l’Electronic Literature Organization, el laboratori Emilia, la Secretaría de Cultura de México o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

 

TERESA RUBIO

Treballa amb el potencial imaginatiu, poètic i crític dels proces­sos artístics com a eina per generar en cada context espais de trobada i connexió entre l’art, les persones i la vida. Especialitzada en l’educació a museus i en historia de l’art, aplica metodologies artístiques a situacions d’aprenentatge on es fomenta l’experimentació, la participació i el treball amb el cos i els sentits. Li interessen les polítiques de les cures i el afectes, el treball amb la diversitat i la pràctica del collage com a llenguatge i metàfora total.

@teresainblue

 

MARC ALABART BARBA

És graduat en Mestre d’Educació Infantil i Primària i màster en Biblioteques escolars i Promoció de la Lectura. Els darrers anys ha treballat com a educador de suport en una biblioteca escolar. Actualment exerceix com a professor associat de Didàctica de la Literatura Infantil i Juvenil al grau de Mestre d’Educació Primària de la UB.

Coordina els premis Atrapallibres i Protagonista Jove del Con­sell Català del Llibre Infantil i Juvenil i col·labora amb diferents entitats amb les quals desenvolupa projectes, imparteix for­macions i realitza propostes de mediació literària amb infants. Forma part del consell de redacció de la revista El Tatano i és membre del Seminari de bibliografia infantil i juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

 

EMMA BOSCH

És llicenciada en Belles Arts en l’especialitat de Disseny gràfic i doctora amb la tesi “Estudio del Álbum sin palabras”. És docent en la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona on també coordina la secció d’Educació Visual i Plàstica del Departament de Didàctiques Aplicades i la menció en Biblioteques Escolars.

Forma part del Seminari de bibliografia infantil i juvenil i del grup de treball Il·lustrem-nos de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

Li agrada jugar amb paraules, objectes i imatges a casa i a les aules.

 

CRISTINA MARTÍ NINOT

És fundadora del col·lectiu CreaMoviment i també de Moviment i Joc en Família el 2012.

És titulada en Dansa Contemporània per l’Institut del Teatre de Barcelona el 1998 i te l’equivalència d’Estudis Superiors de Dansa en l’especialitat de Pedagogia de la Dansa per l’Institut del Teatre de Barcelona el 2010.

 

TERESA DURAN ARMENGOL

És doctora en Pedagogia, dissenyadora gràfica, escriptora, crítica literària, comissària d’exposicions de temàtica cultural i professora jubilada de la Universitat de Barcelona. L’any 2020 va rebre el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català.

 

ÀGATA LOSANTOS

És llicenciada en Traducció i interpretació per la UAB i màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura (UB-UAB). Des de 2015 coordina el Festival MOT de Literatura Girona-Olot i enguany ha dissenyat el projecte MOT INS d’experiències literàries a instituts de Girona i la Garrotxa.

Des de 2018 ha coordinat diferents clubs de lectura infantils i juvenils a llibreries, escoles i museus: El Petit Tresor, L’Espolsada, l’Escola Joan Maragall de Santa Pau o el grup Re-Vivim del Museu de Sant Cugat, entre d’altres.

El curs 2021-22 s’implementarà Boscos de lectures, una innova­dora extraescolar de lectura per a secundària que ha dissenyat per a l’Ajuntament d’Olot.

 

NATÀLIA D’OH! CONTES

És mediadora de lectura, dissenya i condueix experiències literàries per a infants, sempre a través del joc, la creativitat i la sorpresa. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, durant anys ha explicat històries com a muntadora de televisió. Ara les explica amb la literatura com a llenguatge i en el marc dels laboratoris de lectura, un espai de creació que permet experi­mentar al voltant de la lectura, entesa en el sentit més ampli del terme: llegir amb tots els sentits, la lectura d’imatge i sons, la creació literària com un joc i la imaginació poètica com a for­ma artística. A cada sessió treu l’univers del llibre per promoure la lectura com a font de plaer, ampliar els referents literaris de l’infant i fer més ric el seu itinerari lector. I, així, acompanya els infants pels camins de l’educació literària, creant una porta mà­gica cap al descobriment, l’art, la imaginació, el joc, l’exploració sensorial i l’aprenentatge significatiu.