
CAMINS LECTORS. EL BAGATGE LITERARI I CULTURAL DELS INFANTS
MARTA ARDITE
Nascuda a Barcelona, és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Durant els seus estudis obté una plaça de becària al Departament de Documentació del Museu Nacional de Catalunya, on treballa gairebé dos anys. Posteriorment fa un curs de postgrau en “Peritatge, comerç i conservació de l’art i del llibre”, impartit per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. El mateix any viatja a Anglaterra per treballar com a community art worker al Centre Cultural Charnwood Arts (Loughborough, Leicester) i poc després es trasllada a Munic (Alemanya), on resideix prop de vuit anys. Allà treballa en diferents museus i sales d’exposicions (lothringer13, Palais Pinakothek i Galerie Barbara Gross), i paral·lelament segueix els cursos de doctorat a la Ludwig Maximilian Universität i investiga sobre temes relacionats amb l’educació artística a través dels llibres infantils. L’any 2008 torna a la seva ciutat natal, on fa el màster “Art i educació: un enfocament construccionista” i inicia alhora el seu projecte de galeria especialitzada en il·lustració infantil contemporània sota el nom d’Ilustrarium.
NOEMÍ CABALLER
Bibliotecària, narradora oral i mare, treballa a la Biblioteca de Catalunya. A més, s’ha dedicat professionalment a la narració oral des de l’any 1994. Ha estat convidada en nombrosos esdeveniments i festivals relacionats amb la narració oral d’arreu. És membre d’ANIN (Associació de Narradors i Narradores de Catalunya). Codinamitza l’espai Berenar de Contes, de l’Escola Lluís Millet del Masnou.
NATI CALVO
Treballadora social, bibliotecària i especialista en literatura infantil i juvenil. Màster de llibres i literatura per a infants i joves per la UAB, exerceix de jurat de Premis Lij i de crítica literària a la revista Faristol. Coordina, juntament amb Laia Ventura, el grup de treball de biblioteques infantils i juvenils del COBDC (Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya).
Actualment és directora de la biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.
VICENTE FERRER AZCOITI
Il·lustrador i editor nascut l’any 1963 a València. Va estudiar belles arts i ciències de la informació, i va fer cursos de gravat calcogràfic i decoració ceràmica.
Va ser president de l’APIV, l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians, entre 1997 i 2001. Entre 1980 i 1998 va ser autor i editor de publicacions il·lustrades de curta tirada: Té con limón, PIENSA, Sabiduría Fallera, ½ Vaca.
Des de 1998, conjuntament amb Begoña Lobo, és editor de llibres il·lustrats sota el segell Media Vaca, el catàleg del qual té ara mateix cinquanta-tres títols repartits entre cinc col·leccions: «Libros para niños», destinada a infants de totes les edats; «Últimas lecturas», dirigida als no infants i també als no lectors; «Grandes y pequeños», destinada a projectes que requereixen mides i formats diferents; «Mi hermosa ciudad», un alfabet de ciutats, i «El mapa de mi cuerpo», que s’ocupa d’algunes parts interessants del cos humà.
Entre les distincions internacionals rebudes per Media Vaca, destaquen tres premis Bologna Ragazzi Award obtinguts a la Fira del Llibre per a infants de Bolonya dins els apartats de «Ficció» i «No ficció».
Més informació a www.mediavaca.com
CRISTINA GARRETA
Directora del Servei Municipal de Biblioteques de l’Ajuntament de Reus des de l’any 2013. Abans va treballar a la sala infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus des de l’any 2003. Venia de la Biblioteca Pública Municipal de Salou, que va ser de les fundadores del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la Unesco, amb Mercè Escardó, i d’haver passat per la Biblioteca de la Universitat Rovira i Virgili i la Biblioteca Pública de Tarragona.
MILIMBO
Estudi taller que neix el 2007 format per Juanjo G. Oller i Trinitat Olcina, amb la intenció fonamental de treballar les possibles maneres de contar les coses, explorant en la narració i en el llibre com a objecte, unes vegades escrivint històries, altres il·lustrant-les, i altres a través del joc en els tallers que organitzen.
Entenen el joc com una manera d’arribar al coneixement, però com a editorial els agrada molt pensar els llibres, dissenyar-los i fer-los.
Els seus llibres connecten amb la literatura popular i els contes de fades. No pretenen tornar-nos a contar els mateixos contes, sinó remetre’ns a l’imaginari on reposen i segueixen vius, apropar-nos-hi de forma inductiva, més a prop de l’observació que de la certesa. Són llibres per a llegir mirant-los i mirar-los llegint. Perquè les imatges ixen a trobar-nos, ens envolten, ens parlen, però hem d’aprendre a utilitzar-les i a interpretar-les. Així la lectura es converteix en un joc que estimula la imaginació. Aquests són alguns dels seus projectes:
– Y recuerda… Milimbo , 2007
– Hansel & Gretel. Milimbo, 2007
– Érase una vez. Fedrigoni, 2011
– Kit Jungling, Milimbo, 2012
– Bloc City, Milimbo, 2013
– Participació a La Tribú dei Lettori Roma), edició 2012 i 2014
– “Little big books” Ed. Gestalten, Alemanya, 2012
– Participació en el Festival UOVOKIDS (Milà) instal·lació “Build your own history”, 2013
– En el Bosque, Instal·lació Laberint de Cartró (Arganda del Rey, Madrid), 2014
– Selecció del llibre Cinderella a Ilustrarte (Lisboa), 2014
JOAN RIONÉ
Llicenciat en història de l’art, és director de “Genovesa narratives teatrals”, grup de teatre i difusió cultural especialitzat en tots els públics; professor d’aules de teatre en centres de secundària i a la Universitat Rovira i Virgili, i escriptor i editor del projecte editorial Piscina. Un petit oceà.
Més informació a http://piscinaunpetitocea.org/
ARIANNA SQUILLONI
Va néixer a Milà l’any 1976. De ben jove es va sentir atreta per assumptes lleugers com les llengües mortes, l’antropologia i l’ètica. Amb l’edat els seus gustos van mutar a assumptes menys seriosos, com la política, els moviments socials i l’alpinisme. És editora de llibres infantils a A buen Paso, conferenciant i col·laboradora en publicacions de teoria de la literatura infantil i juvenil.
Ha escrit En casa de mis abuelos, il·lustrat per Alba Marina Rivera (Ekaré, 2011 ); Un mar de mundos, il·lustrat per Alberto Gamón (Thule Ediciones, 2014), Martín, de grumete a capitán, il·lustrat per David de las Heras (Thule Ediciones, 2013), i Pequeña Parka, il·lustrat per Arianne Faber (A buen Paso, 2009).
NOEMÍ TOMÀS
Historiadora de l’art especialitzada en educació en museus, treballa al Departament Educatiu de la Fundació Joan Miró, on s’encarrega de la programació d’activitats familiars englobades dins del programa Familimiró.
Col·labora en diferents projectes al voltant dels llenguatges artístics, actualment amb Dramangular, plataforma de nous formats teatrals.
Codinamitza l’espai Berenar de Contes de l’Escola Lluís Millet del Masnou, on juntament amb els seus fills viu històries i aventures extraordinàries.
GLÒRIA GORCHS
Bibliotecària especialitzada en literatura infantil i juvenil. Treballa a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers i col·labora amb el Consell Català del Llibre infantil i juvenil i el Grup de treball de biblioteques infantils Bib.Botó del COBDC. Parla de llibres a les revistes Faristol i Tatano, i als blocs Llibresalreplà i Unchatbotte.