Reducció de danys a Catalunya

Usuaris i usuàries de drogues per la defensa de les polítiques i recursos de Reducció del Dany associat a l’ús de drogues a Catalunya

17/03/2011

La Plataforma Drogològica redacta un manifest que rep el suport de desenes d’entitats i persones individuals.

“Usuaris i usuàries de drogues per la defensa de les polítiques i recursos de Reducció del Dany associat a l’ús de drogues a Catalunya”.  Barcelona, 28 gener 2011.

Les sales de consum higiènic, les màquines i programes d’intercanvi de xeringues, els centres d’acollida o de “calor i cafè”, entre altres programes de Reducció de danys són un bé comú per a la ciutadania que cal potenciar i defensar:

La reducció de danys no té per objectiu fomentar el consum, sinó l’acompanyament de l’usuari en la cura de la seva salut durant el període de consum, informant-lo dels diferents programes terapèutics existents.

No és incoherent oferir a les persones els mitjans per cuidar de la millor manera possible la seva salut i de protegir-les de riscos mortals. No fer-ho constituiria una “no assistència a persones en risc”.

Són les característiques urbanes i el mercat de la droga allò que atrau els consumidors de drogues cap a les ciutats i els barris i no les prestacions de reducció de danys.

El fet de disposar de material estèril per al consum no té cap efecte en el nombre de consumidors. En canvi, la dificultat d’accés al material pot ser catastròfica pel que fa a la transmissió del virus de la sida i de les hepatitis B i C i altres infeccions.

Els drogodependents no són un col·lectiu aïllat i, per tant, prevenir aquestes infeccions entre aquestes persones és, també, protegir la comunitat.

Aquestes estructures limiten el risc d’abandonament de xeringues en l’espai públic mitjançant la responsabilització dels consumidors. La recollida de xeringues efectuada pels usuaris és un factor addicional de seguretat.

S’ha demostrat que la criminalitat no augmenta amb la instal·lació d’aquests locals. Les inquietuds legítimes expressades pels veïns es tenen en compte, especialment durant les reunions informatives i de mediació. Aquestes inquietuds són més aviat temors que, tot i ser comprensibles, són infundats, tal i com demostra la realitat.

Els pressupostos de les administracions destinats a les drogues dediquen la seva major part a la repressió, després a l’assistència i la prevenció, i només en darrer lloc, i de vegades de forma bastant precària, a la reducció de danys.

La reducció de danys és un conjunt d’intervencions preventives, sanitàries i socials, que tenen com a finalitat minimitzar els riscos per l’ús d’alcohol, drogues psicoactives i psicofàrmacs, així com reduir els danys que pugui causar-ne un consum abusiu.

Els organismes internacionals del sistema de les Nacions Unides encarregats de promoure la salut com ara l’OMS (Organització Mundial de la Salut), ONUSIDA (Oficina de Nacions Unides per a la lluita contra el VIH-SIDA) i el Fons de Població de Nacions Unides, recomanen als estats la promoció de les pràctiques de reducció de danys i gestió de riscos a causa de l’ús d’alcohol i drogues, per a les pràctiques sexuals de risc, i els efectes de patir o exercir violència.

Per tot això demanem:

La creació de més recursos de reducció de danys, així com la millora dels ja existents.
Que es consulti l’opinió del col·lectiu d’usuaris i usuàries de drogues i de recursos de reducció de danys i es compti amb la seva participació en la presa de decisions.
Que els mitjans de comunicació busquin assessorament en el nostre col·lectiu i en el de professionals i deixin d’utilitzar terminologia estigmatitzant i imprecisa pel que fa la cobertura periodística del fenomen de consum de drogues com a problemàtic.
Els usuaris i usuàries de drogues i els recursos de reducció de danys no som un problema sinó part de la solució.

Organitzacions signants:

ENCOD ( European Coalition for Just and Effective Drug Policies)
REDVIH (España, antiga Red 2002)
FCD (Federació Catalana de Drogodependències)
AXRED (Asociación para la Reducción de daños a la Salud (Méjico ,Sonora)
FEAT (Foro Español activistas en tratamiento de VIH)
CASO ( Consumidores Asociados sobreviven organizados) Porto, Portugal.
Comité anti-sida Ferrol (LAZOS- pro Solidaridade) Ferrol, Galicia
Comisión ciudadana Anti-Sida de Bizkaia (País Vasco)
Comité 1er de Desembre (Barcelona)
ABD (Asociacinó Bienestar y desarrollo) Barcelona
Àmbit Prevenció (Barcelona)
CEESC (Col·legi d’Educadors/es Socials de Catalunya)
Fundació Font Picant (Girona)
Asociación Alba (Centro de día)
ECUMENE-ECUMENIC
AUPA’M (Santa Coloma de Gramenet)
Pla d’accions sobre Drogues de Reus/CAS REUS
Associació Veïns La Mina/Taula de Drogues La Mina, Barcelona
Associació veins Sta Caterna (nucli antic) Barcelona.
FUM De Reus (associació Fumadors de marihuana de Reus
ARSU (Reus)
ASUT (Barcelona)
AGRUPA’T (Lleida)
PIGAD (Hospitalet Llobregat)
GRDB (Barcelona-Terrassa)
APDO (Barcelona)
AUMMO (Granollers)

  • Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
  • A/e: cird@granollers.cat
CIRD – Acollida, suport psicològic i assessorament jurídic
  • Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h
Servei d’Orientació i Assessorament sobre Drogues i Pantalles

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies