Una finestra al mirall

11/12/2012

Senén Roy i Català
Tècnic d’acció sociocultural de l’Ajuntament de Granollers
@senenMcRoy

Una reflexió més al voltant de l’exposició “A través del mirall”

Aquests dies i fins el 19 de gener, podreu trobar a l’Espai d’Arts de Roca Umbert l’exposició “A través del mirall” de Joan Fontcuberta, en la que el fotògraf mostra una selecció dels 30.000 reflectogrames que ha anat trobant a la xarxa. Un reflectograma és una fotografia en la que apareixen combinats tres elements: un autoretrat realitzat mitjançant un mirall i en el que apareix la càmera de fotos. I a partir d’aquests tres elements, se’ns obre una finestra a la nostra època. Un instant d’aquest instant present, que, de tant immediat i proper que ens és, ens sorprèn i ens deixa desorientades.

Centenars de fotografies projectades en una sala fosca, mostrant el que tantes persones anònimes han volgut mostrar d’elles mateixes.

I la retina queda impactada pels cossos.

Perquè ens fem fotos davant del mirall? Perquè les pengem a la xarxa? Es (ens) pregunta Fontcuberta. I va desgranant possibles respostes. Ho fem per curiositat per nosaltres mateixes. Per saber qui som. Per saber què veuen les altres en nosaltres. Per saber què veiem en la nostra pròpia imatge. Per construir la nostra identitat. Per diversió. Per transgressió. Per presumir. Per compartir.

Per provocar…

Necessitem de l’art perquè es capaç d’anar un pas endavant de la sociologia, la psicologia, l’antropologia o qualsevol altre disciplina que intenti explicar com és la nostra època. L’art pot posar llum, amb el seu llenguatge, sobre aspectes de les nostres vides que altres discursos encara no han conceptualitzat. Joan Fontcuberta no planteja respostes sobre el fenomen de la construcció de la identitat a les xarxes socials, sinó que amb l’exercici de compilar la infinitat d’instants fragmentats que representen aquests retrats, ens ofereix una nova panoràmica que sorprèn i inquieta. I genera preguntes. Què significa això que veig? Fins a quin punt té a veure amb mi?

Totes les fotos utilitzades a l’exposició són accessibles a la xarxa. No s’ha violat cap normativa d’ús. Però tampoc s’ha sol·licitat a tots i cadascun de les fotògrafes el seu consentiment, doncs pel fet d’haver-les penjades en xarxes socials obertes, el consentiment és explicit. Qui les ha penja, les ha posa a disposició. I en Joan Fontcuberta no ha fet altra cosa que col·leccionar-les, seleccionar-les i posar-les dins un discurs artístic.

Com educadores aquesta és una qüestió ineludible i amb la que la exposició es mostra acrítica (al meu veure). La construcció de la identitat digital, la representació de nosaltres mateixes i la qualitat de les relacions que establim, són tractades de manera radicalment diferent en el mon tangible i en el mon virtual. La tendència és de desresponsabilitzar-nos de les nostres pròpies accions virtuals, en entendre-les com fragmentades, aïllades i sense efectes. “A través del mirall” ens ve a recordar que, en canvi, són globals, manipulables i perpètues. Milan Kundera, a La insostenible lleugeresa del ser, es preguntava què passaria si un gest senzill, el més lleuger, fos repetit fins l’infinit.

Per visitar l’exposició:

Sala Zero – Espai d’Arts
De dimecres a dissabte de 17.30 a 20.00 h
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
C. Lluís Companys 1 (08401 Granollers)
Telèfon: 93 879 18 03
Visitar el web

Descarregar: Dossier de premsa d’”A través del mirall. Joan Fontcuberta” [PDF,911,10 KB.]
Descarregar: “A través del mirall. Joan Fontcuberta”. Catàleg en alta resolució [PDF,76,58 MB.]

  • Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
  • A/e: cird@granollers.cat
CIRD – Acollida, suport psicològic i assessorament jurídic
  • Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h
Servei d’Orientació i Assessorament sobre Drogues i Pantalles

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies