Sèxting i sextorció, cuida’t

Relacions virtuals i els intercanvis, difusió i publicació de fotografies i vídeos de caràcter sexual

20/05/2020

CUIDA’T

Com a conseqüència del distanciament social introduït arran de la crisi sanitària, s’han incrementat les relacions virtuals i els intercanvis, difusió i publicació de fotografies i vídeos de caràcter sexual. El sèxting, que és com es coneix aquest fenomen, s’ha normalitzat en les relacions emocionals siguin o no de parella. Podem pensar que cedim aquesta informació només a la persona a la qual li enviem peró no hem d’oblidar que tan bon punt pengem continguts a la xarxa, poden ser susceptibles de ser utilitzats amb males intencions.

En perdem el control i per tan, creix el risc que acabin compartits sense el nostre consentiment. No només en pot fer un mal ús la persona que ho rep, sinó que també pot acabar en mans de persones desconegudes.

Quan una tercera persona fa servir aquesta imatge per fer xantatge, per obtenir-ne algun tipus de benefici, parlem de sextorció. Una situació així no s’ha de deixar passar. I aquí entren els serveis municipals, que et poden donar suport si et trobes en una situació així.

Tot seguit, compartim unes recomanacions que et poden ser d’utilitat

  • Evita enviar imatges compromeses per les xarxes, encara que sigui a persones conegudes. Recorda que tot allò que pengem a la xarxa deixa de ser nostre i cal tenir-hi cura. Intenta aconseguir intimitat sense la necessitat d’enviar imatges, fer servir la imaginació.
  • Cuida la teva imatge a internet. Procura no penjar imatges que algú amb males intencions pugui fer servir en contra teva. Cap xarxa social és 100% segura i tota activitat que facis deixa rastre. Per més que les esborris, les imatges o vídeos poden seguir a internet indefinidament.
  • No confonguis relacions sentimentals, d’amistat… Identifica bé les relacions personals i procura que siguin sanes, que es basin en la confiança i el respecte.
  • Si practiques sèxting evita fer-te fotos i videosen què se’t reconegui, de cara o amb algun tret que t’identifiqui, com per exemple, un tatuatge. I recorda que pots enviar imatges molt boniques sense que se’n pugui fer un mal ús.
  • Esborra el contingut sexual dels teus dispositius.Evitaràs disgustos en cas que els perdis o te’ls robin.
  • Si estàs sent víctima d’una situació de sextorsió i no ho pots resoldre sol/a, demana ajuda. Si pots, fes captures de pantalla o guarda les converses: poden ser elements útils en cas de denúncia a la policia.

Les persones que contribueixen a la difusió d’aquestes imatges per perjudicar la víctima son còmplices d’un delicte de sextorsió.  En aquest sentit, en cas de conèixer la persona que n’està sent víctima, cal explicar-l’hi per posar fi a la situació al més aviat possible.

  • Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
  • A/e: cird@granollers.cat
CIRD – Acollida, suport psicològic i assessorament jurídic
  • Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h
Servei d’Orientació i Assessorament sobre Drogues i Pantalles

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies