Quin ús fa la gent jove de les drogues i les pantalles?

Ponència de David Pere Martínez Oró, doctor en Psicologia Social, director d’Episteme social i coordinador de la Unitat de Polítiques de Drogues de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Entrevista a VOTV

20/05/2022

L’acte de presentació de La Teranyina va contar amb la ponència del Doctor en Psicologia Social David Pere Martínez Oró. Ell va fer-nos una aproximació a les realitats dels usos que fan els joves de les drogues i les pantalles, posant èmfasis en els factors que fomenten els usos problemàtics.

De la ponència es ressalta el desplaçament del ritual de pas en l’adolescència. Fins ara els i les adolescents utilitzaven el consum de drogues com un dels rituals que els acostaven més a la vida adulta. Actualment es pot afirmar que el motiu que ha fet que el consum de drogues no augmenti però si que ho facin els usos de les pantalles és aquest canvi de focus. Cal entendre l’ús que fa la gent jove de les pantalles com a nou ritual de pas. També s’està assolint una adolescència simbòlica en edats primerenques, associades a l’adquisició del primer smartphone.  Tot això ens obliga a entendre aquesta realitat com a nou escenari amb nous riscos que fan que no hi hagi els mateixos danys que hi havia abans, quan el ritual de pas era el consum de drogues.

El David Pere Martínez Oró remarca que les persones joves que presenten més vulnerabilitat social són les que poden patir més els riscos dels usos problemàtics tant de les drogues com de les pantalles. Tot i que socialment es tendeix a posar el focus en l’addicció o la desmembració familiar com a principals riscos, el ponent ens parla dels interessos comercials que hi ha al darrere de les pantalles, els quals fan negoci amb els usos que es fan dels aplicatius d’apostes esportives, jocs d’atzar o loot box dels videojocs. També visibilitza com canals de missatgeria instantània, com pot ser Telegram, són canals utilitzats per influenciar a la població jove per a que inverteixin en criptomonedes mitjançant missatges enganyosos.

En l’entrevista que li fa VOTV al final de la ponència, l’expert remarca la importància de fomentar que el jovent disposi de temps de qualitat, diversificació de l’oci o d’espais de socialització com a factors de protecció davant d’aquestes conductes problemàtiques amb les pantalles. Caldrà posar especial atenció en les persones joves que han crescut en estrats socials baixos i que desitgin augmentar el seu nivell adquisitiu, doncs seran els més vulnerables a presentar relacions problemàtiques (deutes o addicció) amb el món de les inversions de criptomonedes.

Us animem a veure l’entrevista sencera a clicant aquí.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies