IV Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers

Aprovació del Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers, 2022 – 2026.

17/06/2022

El Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers és el 4rt pla municipal que s’ha elaborat per donar resposta a les necessitats municipals relacionades amb el consums de drogues i usos de pantalles.

El primer Pla de Prevenció de Drogues, elaborat l’any 2007, abordava principalment conductes relacionades amb el consum de drogues. L’alta incidència en l’ús de les pantalles i les demandes creixents en relació a actuacions preventives en el col·lectiu més jove han motivat a que aquest 4rt pla inclogui per igual la prevenció de les drogues i de les pantalles, esdevenint un Pla d’Addiccions.  S’han recollit moltes de les actuacions que ja s’estaven duent
a terme en prevenció de l’ús problemàtic de pantalles i s’han proposat noves actuacions que donin resposta a les tendències d’usos actuals.

Els objectius del Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers són:

  • Ordenar i potenciar els recursos municipals existents. Tenir clar quins són els agents que estem intervenint en matèria d’addiccions a Granollers i crear sinergies per una millor intervenció preventiva.
  • Promoure actuacions de prevenció, informació i acompanyament. Seguint amb el que hem anat fent al llarg de tots els plans, oferir aquests espais d’informació i d’acompanyament on oferir eines per fer un ús responsable de les drogues i les pantalles.
  • Coordinació amb serveis interns i externs. Treballar conjuntament amb tots aquells agents implicats, oferint una intervenció preventiva global. Inclou serveis com CSMIJ, CAS, altres plans municipals de drogues…

Tot i que és un pla de prevenció d’addiccions que està obert a la població general de Granollers, està enfocat principalment a la població adolescents i jove. El pla, que té finalitats educatives, pretén incidir millor en les conductes de risc que poden afectar en la salut física i mental a curt i llarg termini. El punt de partida de totes les actuacions que recull el pla estan sota el paraigües de la reducció de riscos i danys.

El Pla de Prevenció d’Addiccions està compost per els següents apartats:

  • Marc normatiu (internacional, nacional, autonòmic i local).
  • Metodologia utilitzada en la elaboració del pla.
  • Principis rectors que s’apliquen a tots els eixos i actuacions del pla.
  • Resum de la diagnosi.
  • Pla d’acció on hi consten totes les actuacions que contempla el pla.
  • Avaluació, procediments que permetran avaluar si s’han assolit les actuacions i els objectius.
  • Annex, on hi ha la diagnosi completa.

El pla s’ha elaborat en dues fases: diagnosi i planificació, que permeten obtenir una visió global dels usos de pantalles i de drogues del municipi, i dissenyar les actuacions que donin resposta a les necessitats detectades.

El pla d’acció està dividit en 4 eixos (informació, comunicació i coneixement; prevenció i reducció de riscos; detecció, atenció i seguiment; treball en xarxa) que recullen totes les actuacions que proposa el pla. En tots els eixos hi són presents els principis rectors i cada un inclou uns objectius estratègics i unes actuacions específiques. En total el pla recull 37 actuacions.

Et convidem a consultar amb més detall el pla al següent enllaç.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies