Estalvi energètic en edificis d’habitatges de Granollers

Madrid, 2 de setembre de 2011.-

Els municipis de Arahal (Sevilla), Granollers (Barcelona), Madrid, Santander i Segòvia han estat triats per dur a terme estudis d’eficiència energètica en edificis i habitatges, d’acord amb el Programa de Diagnòstic Energètic de l’Hàbitat Urbà afavorit per la Fundació la Casa que Estalvia i la FEMP. Les actuacions contemplen la realització de diagnòstics comparatius i auditories que, en alguns casos, requeriran de la col·laboració dels veïns.

casa20que20ahorra201

Aquesta iniciativa és fruit del conveni marc de col·laboració signat per la FEMP i la Fundación la casa que ahorra (lacasaqueahorra), el passat mes de març, amb l’objectiu de sensibilitzar a la societat sobre la importància d’eficiència energètica en l’edificació i els beneficis que pot aportar l’estalvi econòmic i energètic. A la convocatòria s’han presentat un total de 31 municipis.

Els estudis d’eficiència energètica seran realitzats en una zona urbana de cadascun dels municipis triats, mitjançant l’elaboració de termografies de façana i altres eines complementàries de diagnòstic que s’estimin necessàries. Els resultats es faran públics perquè ciutadans del municipi coneguin la importància que poden arribar a tenir les pèrdues energètiques en els habitatges i les mesures per reduir-les de forma significativa. A Granollers es preveu poder presentar els resultats durant la setmana de l’energia sostenible 2012.

Accions de diagnòstic

El programa contempla dos tipus d’actuacions. Els municipis podran optar per l’elaboració de diagnòstics comparatius o la realització d’auditories energètiques.

El diagnòstic comparatiu mostra de forma qualitativa les diferències entre edificis ineficients i “raonablement” eficients. Per a això, els tècnics realitzaran termografies de façanes i cobertes i presa de dades en edificis de recent construcció -posterior a l’entrada en vigor del Codi Tècnic de l’Edificació- i uns altres més antics, construïts sense criteris d’eficiència energètica.

L’auditoria energètica va més enllà, perquè tracta de descobrir els problemes d’eficiència energètica derivats de pèrdues per l’envolupant i, a més, elaborar propostes d’actuació. Aquesta mesura inclou termografies de façanes i cobertes, però també altres actuacions, com a simulacions energètiques o el monitoratge d’alguns habitatges, amb la instal·lació de sensors tèrmics que mesuren les condicions de confort interior. També contempla la realització d’històrics de consums domèstics i assajos de conductivitat, quan no existeixi informació sobre la composició de tancaments.

Municipis compromesos

Més d’un 40% de l’energia utilitzada en la Unió Europea es consumeix als seus edificis. D’aquest consum, entre un 50% i un 70% s’utilitza per a calefacció i refrigeració d’habitatges i edificis no residencials; més de la meitat d’aquesta energia de calefacció i refrigeració, es perd a causa de la ineficiència de les façanes, finestres i cobertes.

Amb la participació al programa, els municipis seleccionats es comprometen en la millora de l’eficiència energètica dels seus edificis i contribueixen a promoure un important estalvi econòmic i energètic entre els seus ciutadans.

 Video de presentació : La casa que ahorra

La casa que ahorra

El conjunt d’edificis existent en la Unió Europea consumeix més energia que el sector del transport (33%) o el sector industrial (26%), segons dades de l’IDAE arriba a un 41%. Les nostres calefaccions i aparells d’aire condicionat suposen dos terços del consum total d’energia d’un edifici. Però això no significa que el malbaratament es produeixi en consumir electricitat. Aquestes xifres tan elevades es deuen fonamentalment a la falta d’un correcte aïllament del nostre habitatge, tant de murs i cobertes com dels tancaments acristallats.

Una Casa que Estalvia és, per tant, un habitatge energèticament eficient, que demanda fins a un 90% menys d’energia. El seu alt rendiment energètic prové d’una reducció de la pròpia demanda i l’eliminació del malbaratament al que estem acostumats.

 Presentacion de la fundacion: LA CASA QUE AHORRA

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *