Registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de diòxid de carboni

CO2_C_tcm7-320286_noticiaEl Consell de Ministres va aprovar el 14 de març de 2014, a proposta del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, el Reial decret pel
qual es crea el Registre nacional de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de diòxid de carboni.

El càlcul de la petjada de carboni és un paràmetre molt útil per prendre consciència que totes les activitats comporten emissions de gasos d’efecte hivernacle,
i permet a les empreses i ciutadans prendre mesures per reduir-les.

L’objectiu del Registre és que les empreses calculin i redueixin la seva petjada de carboni i que la registrin voluntàriament. Posteriorment, podran compensar-la a través
de projectes d’absorció o embornals forestals que estiguin localitzats a
Espanya, amb el que també s’impulsarà la creació de masses forestals que
absorbeixen el CO2. La creació del registre de petjada de carboni, compensació i projectes d’absorció de diòxid de carboni contribuirà a la reducció a nivell nacional de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a incrementar les absorcions pels embornals de carboni al territori nacional i a facilitar d’aquesta manera el compliment dels compromisos internacionals assumits per Espanya en matèria de canvi climàtic.

El reconeixement de la seva inscripció permetrà als registrats la utilització d’un segell de titularitat del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient. Podran inscriure’s en el nou registre creat pel Reial Decret 163/2014 de 14 de març:

a) Les persones jurídiques o treballadors autònoms que desenvolupin una activitat econòmica i siguin generadores d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb activitat al territori nacional que, de forma voluntària, calculin la seva petjada de carboni, realitzin activitats dirigides a la seva reducció i/o compensin les seves emissions, en aquest cas, podran sol·licitar la seva inscripció en la secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i/o en la secció de compensació de petjada de carboni desenvolupats en el capítol II.

b) Les persones físiques o jurídiques que, voluntàriament realitzin i siguin titulars de projectes d’absorció de CO2 situats en qualsevol punt del territori nacional, que podran sol·licitar la seva inscripció en la secció de projectes d’absorció de diòxid de carboni desenvolupat en el capítol II.

A l’efecte d’aquest reial decret s’entendrà per:

a) Petjada de carboni d’organització, la totalitat de gasos d’efecte hivernacle (GEI) provinents per efecte directe o indirecte de l’activitat d’aquesta organització.

b) Absorcions de diòxid de carboni (CO2), el segrest de CO2 de l’atmosfera per part d’embornals biològics.

c) Embornals biològics, els formats per biomassa viva com a dipòsit de CO2, excloent de la comptabilització la matèria orgànica morta.

d) Compensació, l’adquisició d’una determinada quantitat de CO2 equivalent procedent de les absorcions de CO2 generades en els projectes inscrits en la secció del registre assenyalada en l’article 3.1.b o procedent de projectes de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle realitzades per un tercer i reconegudes pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient.

El mesurament d’absorcions s’efectuarà d’acord amb els documents de suport que seran publicats pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, i que contindran les qüestions de detalls metodològics del càlcul de les absorcions dels projectes d’absorció de CO2. Així mateix, s’elaboraran i publicaran documents de suport que facilitin el càlcul de la petjada de carboni.

Estructura del registre.

El registre administratiu, de caràcter públic, dependent del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic, compta amb les següents seccions:

a) Una secció de petjada de carboni i de compromisos de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

b) Una secció de projectes d’absorció de CO2.

c) Una secció de compensació de petjada de carboni.

Consulteu la publicació en el BOE del Reial Decret 163/2014 de 14 de març

Aquesta entrada ha esta publicada en General, INFORMACIÓ BÀSICA, Pulicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.