ECOFest, primer festival de la sostenibilitat i l'emergència climàtica de Granollers

El jovent de Granollers es mobilitza contra la crisi climàtica i co-crea el festival ECOFest per a tota la ciutadania

  • El primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica, organitzat pel jovent de la ciutat, vol ser un referent anual per a sensibilitzar i inspirar la ciutadania a fer accions de fàcil aplicació local.
  • El jovent ha participat durant més d’un any en la co-creació del festival i lliurarà a l’alcalde un seguit de recomanacions per al govern municipal.

L’ECOfest serà el primer festival de la sostenibilitat i l’emergència climàtica que organitza el jovent de la ciutat. Aquest esdeveniment, co-creat per diferents grups de joves de Granollers que s’han conegut amb aquest objectiu, es celebrarà en format online els propers dissabte 14 i diumenge 15 de novembre, d’11h a 13h30, i comptarà amb un programa molt complet de tallers, xerrades i taules rodones sobre productes i joguines reciclades, maquillatge ECOfriendly, conscienciació social i models participatius, entre d’altres. També, i amb l’objectiu d’acostar la temàtica a la realitat diària dels joves, no faltaran sortejos, concerts musicals i jocs diversos.

Així mateix, els joves llegiran i lliuraran a l’Alcalde de Granollers un seguit de recomanacions sobre com encarar la mitigació i adaptació al canvi climàtic amb mesures d’actuació local.

L’ECOFest és la cirera del pastís de l’EYES, un projecte del programa europeu Erasmus+  en el que ha participat l’Ajuntament de Granollers els darrers dos anys conjuntament amb les ciutats de Lió (França), Nàpols (Italia), Sonderborg (Dinamarca), Cieszyn (Polònia) i Varna (Bulgaria). 

L’ECOfest és una oportunitat per a compartir coneixements i experiències sobre models de consum i producció sostenibles, accions per aturar el canvi climàtic i les seves conseqüències, i avançar cap a un model de ciutat més resilient i sostenible. Així doncs, Granollers contribueix al desplegament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), 12 (Consum i producció sostenible) i 13 (Acció climàtica), definits a l’Agenda 2030 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Aquest programa europeu té l’objectiu d’impulsar la capacitació juvenil entorn l’acció climàtica i ha mobilitzat un total de 235 joves de la ciutat, 30 dels quals s’han implicat activament participant en diferents activitats conjuntament amb 20 adults referents de diferents organitzacions públiques i privades de la ciutat i més de 20 voluntaris ciutadans. 

Des que es va iniciar el projecte EYES, el 31 de gener de 2019, s’han dut a terme 30 reunions entre els diferents agents de canvi i s’han creat 3 comissions de treball: Programa, Logística i recursos; Comunicació; i Cures i coordinació. Aquestes comissions de treball s’han articulat al voltant de 4 temàtiques centrals: Consum i mobilitat sostenible; Cultura, educació i política; Alimentació conscient; i Ciència i tecnologia. Tot plegat amb l’objectiu de detectar necessitats reals que té la ciutat i vehicular-hi respostes des de la mateixa ciutadania.

En definitiva, un projecte de vasta envergadura dirigit a sensibilitzar la societat sobre la capacitat dels joves i els seus drets; il·lusionar el jovent amb models participatius flexibles i diversificats; i portar a l’acció la ciutadania amb actuacions d’impacte directe en la societat.

El 96% dels joves granollerins identifica la crisi climàtica com una amenaça global actual

La mobilització per a actuar contra el canvi climàtic que s’ha generat a Granollers respon a la por del no future que, conscientment o inconscient, està calant i creant moviments entre el jovent arreu del planeta.

Segons una enquesta realitzada entre 235 persones dins el marc del projecte EYES durant el primer trimestre de 2020, el 96% dels joves granollerins identifica la crisi climàtica com una amenaça global actual, essent molt significativa la dada que més d’un 66% ho percep com una gran amenaça.

“Els joves i els infants d’avui som els qui més patirem la crisi climàtica i els últims a poder revocar-la. El nostre paper és primordial. Hem de fer pressió als governs, buscar alternatives ecològiques i conscienciar la nostra generació i les futures. La clau és actuar i no parar fins a assolir els objectius.

Així descrivien Helena Serra, Maria del Fum Izquierdo i Maliha Chohan el paper dels joves davant l’emergència climàtica, el passat mes d’abril, a la revista Estris de centres d’esplai. 

Tant aquestes tres joves com la resta d’integrants del YIT, el Young Intervention Team, porten més d’un any co-creant l’ECOfest, tot i el confinament, per tal d’oferir a tota la ciutadania de Granollers, de qualsevol edat, gènere, cultura i origen, una autèntica festa de l’ecologia. A l’ECOFest, tots i totes podem aportar el nostre granet de sorra per a millorar la nostra ciutat i, conseqüentment, el nostre planeta. 

Programa de l’ECOFest

Dissabte 14 de Novembre de 2020

Cerimònia inaugural

Hora: 11:00 – 11:10

Conductores: Judith i Susanna Purrà Arellano

Idioma: Català

Presentació del projecte EYES i de l’agenda de l’ECOFestival.

Presentació del concurs d’iniciatives sostenibles.

Recicla, reutilitza i crea amb mi! Dóna una altra oportunitat als teus objectes!

Hora: 11:10 – 11:30

Ponent: Maliha Chohan Kousar

Idioma: Català

En aquest taller descobriràs un munt d’objectes que podràs elaborar amb només material reciclat! Aprendràs a reutilitzar i donar una altra oportunitat als teus objectes! Aprendràs a fabricar productes, crear manualitats i construir joguines! Tot això sent ecològic i sostenible. Ajudaràs al benestar i la salut del nostre estimat planeta. T’animes a assistir? La teva acció importa!

Crisis climática y estilo de vida

Hora: 11:30 – 12:00

Ponente: Mònica Rosquillas Gómez

Idioma: Castellano

En esta charla hablaremos de la relación entre la crisis climática y la vida cotidiana. Abordaremos la pregunta: ¿Es necesario y factible un estilo de vida de bajas emisiones de carbono? Además, compartiremos recursos, recomendaciones y consejos para quienes quieren formar parte de una sociedad viviendo dentro de los límites planetarios.

Estructures a Granollers per incloure la veu dels joves en polítiques climàtiques

Hora: 12:00 – 12:30

Ponents: Sr. Albert Camps, Regidor medi Ambient i Espais Verds; Sr. Jaume Casacuberta, responsable de joventut de l’Ajuntament de Granollers; Sra. Cristina Bajet d’Ecoserveis; Modera: Virgínia Domingo d’EYES Granollers

Idioma: Català

Taula rodona per donar a conèixer exemples, propostes concretes i encaix a Granollers, amb la participicació de persones referents a l’àmbit local i internacional.

Belleza eco-friendly

Hora: 12:30 – 13:00

Ponente: Marta Recio Lozano

Idioma: Castellano

El Neceser De Marta nos hablará de cómo ha adaptado su pasión por el maquillaje y la belleza al mundo eco-friendly. La instagramer nos dará sus mejores trucos para cuidarse respetando el planeta.

Concert Llum d’Oli

Hora: 13:00 – 13:30

Músics: Elena Oliver Badia (veu i percussió) i Victor Aiza García (guitarra, veu i percussió)

Idioma: Català

Concert del duet Granollerí “Llum d’Oli”, nascut el 2014. Després de fer gires a Europa i Àsia, i amb un disc a la motxilla, porten la seva música a l’ECOfest! No t’ho perdis!

Diumenge 15 de Novembre de 2020

Llavors violetes per a canviar el món

Hora: 11:00 – 11:30

Ponents: Laura Martínez Amores, Candi de la Torre Otero, Laura Lara Carmona i Sara Cuentas Ramírez

Idioma: Català i castellà

Els moviments feministes, des dels anys 70 i 80, han seguit transformant- se i creixent, donant altres perspectives, alternatives, opcions i pràctiques amb la clara finalitat de la transformació social i la justícia social. Us convidem a aquesta xerrada, per posar-vos les ulleres verdes i violetes, amb les que podreu observar que hi ha una estreta relació entre la lluita feminista i l’ecologisme. Estem en un moment en el qual és molt necessari trobar noves propostes que ens permetin repensar la producció, les relacions mundials i les relacions humanes des d´una altra ètica més enllà del capitalisme i el masclisme.

Problemàtiques actuals del canvi climàtic

Hora: 11:30 – 12:00

Ponent: Maliha Chohan Kousar

Idioma: Català

Si t’interessa el medi ambient i et preocupa el canvi climàtic i les seves conseqüències, si ets un dels que es preocupen del benestar del planeta, estás de sort! Si et vols informar, Aquesta xerrada és per a tu! Vine a conèixer aquells aspectes sobre el canvi climàtic que desconeixes. Si tens possibles dubtes, assisteix a aquesta xerrada i gaudeix de l’experiència. En aquesta xerrada es tractaran temes d’actualitat, com a tall d’exemple el canvi climàtic i els seus efectes i la relació entre la covid-19, l’ús de mascaretes i els efectes negatius sobre el medi ambient entre altres factors.

Aperitiu Eco-Lògic

Hora: 12:00 – 12:30

Ofert per gentilesa de La Magrana Vallesana i Ràdio Granollers

Idioma: Català

Emissió de 2 programes de l”Apertiu Eco-Lògic”, realitzats per Radio Granollers i La Magrana Vallesana l’octubre de 2012. Un aperitiu tractarà sobre la cuina energètica, productes de tardor com la magrana i 2 receptes (crema d’arròs amb carbassa i mermelada de ceba). El segon aperitiu tractarà sobre què és el consum responsable, el producte de tardor el moniato i una recepta (crema de moniatos i bolets).

Acte de lliurament de les propostes per encarar l’emergència climàtica a Granollers

Hora: 12:30 – 12:50

Ponents: Judith Purrà, Susanna Purrà i Josep Mayoral

Idioma: Català

Presentació d’un resum i lliurament a l’Alcalde del document “Propostes dels joves de l’EYES per encarar l’emergència climàtica a Granollers”. Valoració de les propostes i de l’ECOfest per part de l’Alcalde

Sorteig d’iniciatives sostenibles

Hora: 12:50 – 13:00

Ponents: Judith i Susanna Purrà Arellano

Idioma: Català

Sorteig i lliurament virtual d’una panera amb productes ecològics i de proximitat de La Magrana Vallesana al guanyador o guanyadora del sorteig d’iniciatives sostenibles.

Participa al sorteig d’iniciatives sostenibles

Sorteig d’iniciatives sostenibles

Tens algun projecte o iniciativa sostenible per a millorar la ciutat de Granollers? No esperis més!

Inscriu-la i guanya aquest fantàstic lot de productes ecològics de La Magrana

  • Per a participar només has de proposar una idea sostenible que permeti a la ciutat de Granollers passar a l’acció.
  • I deixar les teves dades de contacte, és clar! Si no, no podrem avisar-te.
  • El sorteig es realitzarà l’últim día de l’ECOFest: diumenge 15/11/20, entre totes les propostes rebudes a través del formulari.
  • Proposeu idees originals i factibles.

Contacte

Servei de Medi Ambient i Espais Verds

Ajuntament de Granollers

C/ Sant Jaume, 16-25, 5è pis, despatx 5-1

08401 Granollers

93 860 32 06

Política de privacitat

Segueix-nos a: