En comparació amb la participació de les dones en ocupacions típicament masculines, la presència dels homes en sectors feminitzats continua sent baixa. Tot i que s’han fet alguns estudis sobre com els homes s’incorporen als sectors feminitzats, sabem molt poques coses sobre les seves trajectòries laborals. Per tal d’entendre la dinàmica de la segregació per sexe en l’ocupació ens caldria saber si els homes romanen als sectors feminitzats, quines ocupacions tenen en sortir-ne, quina és la seva experiència dins aquests sectors depenent de si es tracta de feines més o menys qualificades,… etc.
La sociòloga Marga Torre ha fet un estudi de les trajectòries laborals dels homes que han entrat i sortit dels sectors feminitzats als EUA entre 1979 i 2006 a partir de les dades de l’Enquesta nacional longitudinal de la joventut. Dels resultats d’aquesta recerca en surten dues aportacions principals: En primer lloc, només una quarta part dels homes es queden ocupacions feminitzades mentre que la majoria retornen a sectors típicament masculins o sectors no marcats pel gènere. Els resultats de l’estudi mostren que un dels factors claus que expliquen la persistència de la segregació és l’existència de pressions vinculades als estereotips de gènere en els homes que els porta a sortir dels sectors més feminitzats o fins i tot a preferir l’atur que una ocupació atribuïda a les dones. En segon lloc, els homes tendeixen a abandonar ràpidament els sectors feminitzats sobretot en el cas d’ocupacions de baix estatus o qualificació. En molts casos, els sectors més qualificats i amb major reconeixement havien estat sectors masculinitzats en els quals encara hi ha molts homes ocupant llocs de treball de responsabilitat o prestigiats.
L’estudi de les trajectòries laborals dels homes en sectors feminitzats ens aporta molts elements per entendre com es reprodueixen les desigualtats en l’ocupació i quina és la dinàmica estructural de la segregació ocupacional.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!