Energia. Medi ambient i tecnologia

El maig de 2013 es publicà el número 50 de la revista de Medi Ambient. Tecnologia i Cultura, un monogràfic sobre energia del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

http://www.gencat.cat/mediamb/publicacions/Memories/Revista/50.pdf

PRESENTACIÓ

En el període de crisi i desconcert que vivim s’enfoquen alguns dels múltiples problemes i reptes que tenim i s’en deixa de banda altres. I potser és inevitable que sigui així.

Tenim molts embolics i l’embolic energètic no figura, avui, entre els primers de la fila. El experts en temes ambientals i energètics fa dècades que ens avisen que seguim lligats al paradigma de l’energia barata i abundant. Som coneixedors del pic petrolier i del declivi de l’energia fòssil, però el model econòmic es fonamenta encara en els combustibles fòssils. Des de la perspectiva de Catalunya, el repte és especialment important per la gran factura energètica que paguem. Entre els objectius d’aquest número de la revista Medi Ambient. Tecnologia i Cultura —que celebra els seus 50 números— hi ha donar pistes sobre els passos que cal seguir per transformar el model energètic català i adaptar-lo als temps que vénen. Carles Riba, director del Centre de
Disseny d’Equips Industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya, explica les noves formes de compatibilitat energètica, l’evolució històrica dels consums i les reserves mundials dels recursos energètics no renovables. També analitza la situació a Europa, Espanya i Catalunya, i proposa les claus de transformació del sistema energètic.

Antoni Martínez i Encarna Baras, de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, argumenten que Catalunya ha de consolidar una aposta estratègica per la recerca, el desenvolupament i la innovació en el sector energètic. Per la seva banda, Núria Cardellach assenyala que Catalunya va perdre el tren de les energies renovables i no es pot permetre deixar escapar el de l’eficiència energètica. I subratlla que les empreses catalanes han d’aconseguir que l’eficiència energètica es converteixi en un dels motors de l’economia sostenible.

La cooperativa Som Energia és una organització innovadora en el sector energètic a casa nostra. Proposa una forma de fer diferent de la de les empreses tradicionals del sector: ven energia renovable certificada, no té ànim de lucre i busca el bé comú. Som Energia explica el seu projecte i com ha evolucionat.

Josep Bordonau, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, analitza les tecnologies d’energia sostenible que la UE ha triat en el seu Pla estratègic (SET-Plan) i detalla les decisions que cal impulsar per migrar el model energètic actual.

El cara a cara d’aquest número, transcrit pel físic i periodista Michele Catanzaro, ha reunit Mariano Marzo, catedràtic d’estratigrafia i professor de recursos energètics i geologia del petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, i Pere Fàbregas, fins fa poc director general de la Fundació Gas Natural Fenosa. Tots dos proposen impulsar la cultura energètica dels ciutadans.

Finalment, Marta Subirà i Iñaki Gili descriuen les característiques del Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020, aprovat pel Govern de la Generalitat l’octubre passat. L’aposta catalana per encarar l’embolic energètic.

Lluís Reales
Director de Medi Ambient. Tecnologia i Cultura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *