Entra en la història: la tèrmica de la fàbrica de Roca Umbert

L’energia ahir i avui

El creixement industrial tèxtil català de finals del segle XIX va portar a Granollers (1904) l’empresa que Josep Umbert i Ventura havia posat en marxa a Sant Feliu de Codines.

La Tèrmica de la fàbrica de Roca Umbert (1951) generava energia elèctrica i produïa vapor i aigua calenta per a operacions pròpies del sector (tenyir, aprestar…). Va evitar aturades de producció en temps de postguerra. A la fàbrica hi van arribar a treballar més d’un miler de persones.

La tèrmica de Roca Umbert explica a la perfecció la història de l’energia. Dins d’ella es pot veure la utilització progressiva de diferents tipus de combustibles, que partint del carbó evolucionen cap al fuel-oil i finalment el gas natural. Quins reptes tenim avui en dia pel que fa a la crisi energètica i ambiental del planeta?

Des del 15 de novembre de 2014 podeu visitar la Tèrmica el cap de setmana (dissabtes de 18-20h i diumenges de 11 a 13h) i els centres educatius o grups interessats podeu concertar hora per telèfon o per correu electrònic Tel. 93861 49 41 latermica@rocaumbert.cat

GENERA ENERGIA !

APRÈN DE LES IDEES DEL PASSAT QUE AJUDEN A RESOLDRE ELS REPTES DE FUTUR!

GENERA ENERGIA! APRENEM DE LES IDEES DEL PASSAT QUE AJUDEN A RESOLDRE ELS REPTES DE FUTUR (Arxiu en pdf)

Instruccions: Imprimeix l’arxiu a doble cara amb configuració horitzontal de la pàgina. Selecciona el costat curt esquerre com a ubicació de l’enquadernació. Un cop imprès, retalla el quadrat amb fons triangulars de colors. Retalla les diagonals marcades i atura’t a l’arribar a la zona blanca circular central. Subjecta amb una xinxeta i un llapis amb goma, el vèrtex foradat de cada triangle de color diferent en la zona blanca central…i ja ho tindràs!

Fes el teu molinet de vent

La Tèrmica de Roca Umbert, tal i com es conserva, és una construcció singular en què es produïa energia mitjançant primeres matèries com el carbó i el fuel que actualment estan en desús a causa de l’elevat grau de contaminació que provoquen, tot i que en alguns països encara s’utilitzen pel seu dissimulat baix cost econòmic. L’edifici que l’acull va ser construït a inicis de la dècada dels anys 50 del segle passat, ja que, segons la documentació, el 1952 ja hi havia instal·lada la primera caldera.

latermica

L’augment de la producció tèxtil i les habituals restriccions elèctriques van fer necessari aquest equipament perquè proporcionés, de manera autònoma, l’energia que la fàbrica necessitava.Es tracta d’un patrimoni singular per dos motius: perquè és representatiu d’un tipus de producció energètica que va existir al nostre país durant un temps marcat per la dictadura i l’autarquia econòmica i perquè actualment se’n conserven molt pocs en què encara s’hi pugui observar tot el conjunt.Existien altres edificacions exteriors que formaven part de la Central Tèrmica, com ara la cambra d’aigua, els tancs de fueloil, les reserves de carbó, etc., actualment desapareguts.La recuperació de la Tèrmica que s’està portant a terme compta amb la col·laboració de les persones que van treballar a la fàbrica, ja que l’espai esdevindrà un centre d’interpretació que girarà entorn de tres eixos temàtics: la producció energètica, el passat industrial de Granollers i la memòria social de l’activitat fabril.scanimage016dones

La Central Tèrmica consta de diferents espais:

  • L’espai de generació del vapor, on destaquen dues calderes.
  • L’espai de generació d’ electricitat, anomenat també la zona de turbines.
  • L’espai de refredament del vapor, que denominarem “refrescador”, situat en un edifici annex de planta circular.

La Tèrmica explica a la perfecció la història de l’energia des de mitjans de segle fins l’any 1991. La central tenia dues finalitats: d’una part la producció d’energia elèctrica necessària per al funcionament de a fàbrica tèxtil. Per altra, la producció de vapor i aigua calenta (a 60ºC) necessària epr realitzar les operacions productives pròpies del sector tèxtil (tenyir, aprestar, donar pressió a les màquines, escalfar iagua, fer anar la calefacció, etc…)

¿Com funcionava?

La Tèrmica promou el treball en aula i experiments amb el funcionament de màquines de vapor i turbines que transformen el calor en energia mecànica.

Motors i prototips

motor electricInformació sobre centrals tèrmiques convencionals 

Hi ha experiments i jocs a fer a l’aula on es pot aprendre fent mecanismes i màquines de vapor. Visiteu per exemple:

Cómo construir una turbina :

http://www.mimecanicapopular.com/verhaga.php?n=89

Mecanismes i màquines

prototips motor vapor

Hi ha models de màquines i motors de vapor, com els de les imatges anteriors que es comercialitzen amb kits senzills per muntar, com per exemple els de l’empresa Doplay

O bé la web de l’empresa Wilesco amb prototips per muntar de diferents enginys a vapor http://www.wilesco-uk.co.uk/

La turbina d’aigua. Experiment

Material:
– Una ampolla de plàstic buida
– Un llapis
– Un tros de corda d’uns 15 cm de llarg
– Una corda fina de 30 cm
– Estisores

turbina 1Procediment:

– Introdueix una punta de les tisores dins de l’ampolla, a prop de la part superior, com en el dibuix, i retalla-la pel voltant.

turbina 2– Fes 8 forats a prop del fons de la botella amb les estisores.

– Empeny la punta d’un llapis dins d’un dels forats del fons de la botella i pressiona’l fins que toqui el costat de la botella. Fes el mateix mateix en cada forat per tal de tallar-los.Deixa un espai igual entre un forat i l’altre. Fes dos forats a la part superior de la botella, un a cada costat.

turbina 3 Enllaça els extrems de la corda curta, als forats en la part superior de la botella. LLiga la corda llarga en el centre de la més curta. LLiga un llapis a l’altre extrem, com en el dibuix.

turbina 4

– Obre l’aixeta de l’aigua freda, coloca la botella sota subjectant-la per la corda o amb el llapis. Tan aviat com es pleni, l’aigua sortirà a xorros pels costats i la botella donarà voltes i voltes. turbina 5

Per què creus que al sortir l’aigua pels forats la botella gira?

Saps algun objecte a la vida real que funcioni així?

Sabeu com fer una turbina eòlica?

http://comohacer.eu/especial-como-hacer-un-aerogenerador-molino-de-viento-o-turbina-eolica/

 

Joc i recurs educatiu de la tèrmica de la fàbrica de Roca Umbert

Interactiu de la térmica (atenció! temporalment, per treballs en el web de Roca Umbert sense possible connexió a l’interactiu)

interactiu

 

 

 

Els comentaris estan tancats.