Otel·lo vigila el teu ‘smartphone’
27/12/2012
L’espionatge domèstic per resoldre el dubte sobre una infidelitat és cada dia més accessible
Font: El Periódico.
Accedeix a la font original clicant aquí.
És possible que a l’acabar de llegir aquestes línies l’assaltin terribles teories conspiratives i comenci a sentir-se vigilat, com si alguna cosa estranya estigués passant al seu voltant. I, encara pitjor, pot ser que aquesta sensació l’experimenti a casa seva. No s’alarmi. Probablement és una impressió injustificada. Encara que també hi haurà qui descobreixi una realitat inesperada: la seva parella podria sospitar que vostè li és infidel. Siguin fundades o no aquestes sospites.
La constatació de ser víctima d’espionatge domèstic pot arribar de l’objecte més inesperat. De la calculadora abandonada en un racó de casa seva i que, a més a més de fer comptes, grava àudio i vídeo a tot color en els seus 4 Gb de memòria. O del nou bolígraf que la seva estimada va semblar oblidar al menjador i que, cregui-s’ho, pot reproduir sis hores d’imatges, panteixos i altres proves irrefutables. El testimoni definitiu pot ser la llanterna que fa dies que deambula per estances inesperades i fins i tot el que vostè es pensava que només era el comandament a distància del cotxe de la seva parella. Objectes d’ús quotidià que, a més a més de desenvolupar la funció que se n’espera, oculten una microcàmera d’última generació sota una aparença que no desperta la menor sospita.
Peça sota sospita
També hi ha qui opta per solucions més expeditives. «Un home molt gelós ens va portar les calces de la seva nòvia i pretenia que li féssim el test d’infidelitat amb què es detecten restes de semen», recorda Nuria Mir, venedora de La tienda del espía . Una conducta gens habitual entre ells, ja que, a diferència de les dones, molts asseguren d’entrada que el producte és «per a un amic», manifesta Lola Giménez, companya de Mir. Per a compradors més subtils, els programes que permeten monitoritzar telèfons intel·ligents són el producte més sol·licitat per descobrir infidelitats. Registre de trucades, e-mails , SMS, whatsapps … Tota la comunicació sota el control de l’Otel·lo del segle XXI una vegada descarregui un programa al telèfon de la seva parella mentre es dutxa o dorm la migdiada. O encara millor: el software pot venir incorporat al mòbil que li regalarà aprofitant la pròxima data assenyalada. Aparells i programes que van dels 100 euros als 550 euros i amb un gran potencial, més enllà del de descobrir traïcions amoroses.
El mòbil delator
Les noves tecnologies com a via de contacte per als infidels i, al mateix temps, el delator definitiu per a cònjuges recelosos. D’aquesta ambivalència en donen fe professionals contrastats com l’advocada María José Varela. «Cada vegada més divorcis arriben per descobriments en xarxes socials, SMS…», diu qui té tres dècades d’experiència en processos matrimonials. Una qüestió que corrobora el detectiu privat Josep Maria Oliver. «El 99,9% d’infidels recorren a eines del mòbil per lligar abans que la relació culmini en el contacte íntim», assegura l’investigador. Varela afirma que, a priori, «tothom té dret a gravar sons i imatges a casa seva», però adverteix que els programes espia poden vulnerar el dret a la intimitat si la persona objecte de vigilància demostra que es va accedir al contingut de les seves comunicacions sense el seu consentiment. I recorda que, sigui quina sigui la contundència de les proves, són arguments estèrils en una demanda de divorci, ja que el Codi Civil «no descriu la causa com a motiu de prova».
En qualsevol cas, l’ús d’aquests avenços s’estén «perquè tothom vol conèixer la veritat», diu Núria Mir. A més a més, durant els últims anys la tecnologia relacionada amb l’espionatge es democratitza amb la reducció de costos i el gran públic accedeix a aplicacions com la que controla l’activitat de la parella en les xarxes socials.
Elles investiguen més
Es tracta d’un programa amb molt més èxit entre elles, ja que per cada home que el fa servir tres dones el tenen descarregat al seu ordinador, segons un estudi de la multinacional de seguretat informàtica Bitdefender realitzat entre 1.600 persones de 41 països. Res és casual. I és que, com coincideixen Varela i Oliver, amb avenços tecnològics o sense, elles tenen més motius per sospitar.
- Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
- A/e: cird@granollers.cat
- Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h