1r de desembre 2015: Dia mundial de la lluita contra la sida
Feliç i reivindicatiu Dia Mundial per a tots i totes!
01/12/2015
Feliç i reivindicatiu Dia Mundial per a tots i totes!
‘Des de fa vint-i-vuit anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Aquest esdeveniment brinda a tots els coparticipants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció, en els països amb més prevalença i també a la resta del món.
Cada any, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, elabora un comunicat per tal de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH. En l’elaboració d’aquest comunicat hi col·laboren entitats publiques i privades.
Enguany, el Comunicat del Dia Mundial de la Sida compta amb l’adhesió de 140 entitats que adquireixen un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.
Aquest any, sota el lema “Accelerant per posar la sida a zero”, es vol fer especial èmfasi en assolir l’objectiu 90-90-90; augmentar al 90% la proporció de persones amb VIH diagnosticades, incrementar al 90% el nombre de persones en tractament i que, d’aquestes, el 90% tingui càrrega viral indetectable.’
Enguany aprofiteu de nou aquesta imatge gràfica. La trobareu distribuïda per Granollers. Estem molt agraïts a l’il·lustrador Ferran Martín (@ferranmartin) i al diari La Información (lainformacion.com) per la seva generositat en cedir-nos gratuïtament aquesta vinyeta per fer-ne difusió.
Des de 1981, any en què es van diagnosticar els primers casos de sida, fins a l’actualitat més de 60 milions de persones han mort a causa de la infecció pel VIH. Més de 34 milions de persones viuen a tot el món amb el VIH i 2,5 milions de persones s’infecten cada any, la majoria de les quals resideixen en països de renda baixa, especialment a l’Àfrica subsahariana. El mecanisme principal de transmissió del virus han estat les relacions sexuals no protegides.
Algunes dades d’interès:
- A Catalunya hi ha, actualment, unes 30.000 persones infectades pel VIH.
- L’any 2011 es van notificar 633 nous diagnòstics de la infecció.
- El grup de transmissió més freqüent durant aquest any ha estat el d’homes.
- Els col·lectius més afectats han estat el d’homes que tenen sexe amb altres homes (61% ), el d’homes heterosexuals (15%) i el de dones heterosexuals (11%).
Per acompanyar-la amb alguns consells, us deixem un text de la pàgina www.laclara.info que ens ha semblat força oportú (recorda: CC):
Fer sexe segur és importantíssim. I és sexe segur tot aquell que no pot encomanar malalties: masturbació, petons i abraçades… i quan hi ha penetració, cal fer-ho amb el condó.
Per una banda, per prevenir embarassos que no es desitgen; i per una altra, per evitar el contagi de malalties de transmissió sexual. Hi ha diferents maneres de protegir-se, però la més segura i pràcticaés el preservatiu.
Quan mantenim relacions sexuals amb una altra persona, podem intercanviar-nos moltes coses. N’hi ha que són genials (passions, amors, intensitats…) però d’altres no gaire (bacteris, virus…)
Sovint la gent jove canviem molt de parella; la setmana passada sortia amb un i ara surto amb un altre. Això fa que –si no emprem el condó– tinguem més possibilitats de pillar històries. A vegades tenim alguna cosa i no ho sabem. Per exemple és estiu, tenim fongs i ens pica, però com que quan fa calor ens pica tot, doncs… O tenim alguna cosa i ho sabem, però no ho diem (per vergonya o perquè ens passem pel folre allò de tenir en compte l’altre).Has pensat si ho diries tu si tinguessis alguna infecció? Potser la majoria faríem servir el preservatiu sense comentar-ho, almenys fins que tinguéssim prou confiança per fer-ho. |
Són infeccions que les podem transmetre (de mi cap a l’altre/a) o ens podem encomanar (de l’altra/e cap a mi) durant les relacions sexuals, ja siguin vaginals, orals i/o anals. Poden estar causades per diferents tipus de bitxos : bacteris, virus, protozous, fongs i paràsits. D’aquestes infeccions n’hi ha de molts tipus, amb noms realment complicats i uns símptomes més que molestos. Poden ser més o menys greus i es manifesten d’una manera o d’una altra, però tenen en comú tot això:
No sempre els símptomes seran els mateixos, poden aparèixer en altres llocs del cos, i fins i tot poden no aparèixer de forma tant evident…
O per el contrari, podem tenir alguna d’aquestes molèsties i no ser per culpa d’una d’aquestes infeccions… |
|
|
Recordem que, independentment del mètode anticonceptiu que utilitzem, val la pena no oblidar-nos del condó , ja sigui masculí o femení. És el que actuarà com a barrera davant d’aquestes possibles infeccions. |
- Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
- A/e: cird@granollers.cat
- Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h