IV Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers
Aprovació del Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers, 2022 – 2026.
17/06/2022
El Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers és el 4rt pla municipal que s’ha elaborat per donar resposta a les necessitats municipals relacionades amb el consums de drogues i usos de pantalles.
El primer Pla de Prevenció de Drogues, elaborat l’any 2007, abordava principalment conductes relacionades amb el consum de drogues. L’alta incidència en l’ús de les pantalles i les demandes creixents en relació a actuacions preventives en el col·lectiu més jove han motivat a que aquest 4rt pla inclogui per igual la prevenció de les drogues i de les pantalles, esdevenint un Pla d’Addiccions. S’han recollit moltes de les actuacions que ja s’estaven duent
a terme en prevenció de l’ús problemàtic de pantalles i s’han proposat noves actuacions que donin resposta a les tendències d’usos actuals.
Els objectius del Pla de Prevenció d’Addiccions de Granollers són:
- Ordenar i potenciar els recursos municipals existents. Tenir clar quins són els agents que estem intervenint en matèria d’addiccions a Granollers i crear sinergies per una millor intervenció preventiva.
- Promoure actuacions de prevenció, informació i acompanyament. Seguint amb el que hem anat fent al llarg de tots els plans, oferir aquests espais d’informació i d’acompanyament on oferir eines per fer un ús responsable de les drogues i les pantalles.
- Coordinació amb serveis interns i externs. Treballar conjuntament amb tots aquells agents implicats, oferint una intervenció preventiva global. Inclou serveis com CSMIJ, CAS, altres plans municipals de drogues…
Tot i que és un pla de prevenció d’addiccions que està obert a la població general de Granollers, està enfocat principalment a la població adolescents i jove. El pla, que té finalitats educatives, pretén incidir millor en les conductes de risc que poden afectar en la salut física i mental a curt i llarg termini. El punt de partida de totes les actuacions que recull el pla estan sota el paraigües de la reducció de riscos i danys.
El Pla de Prevenció d’Addiccions està compost per els següents apartats:
- Marc normatiu (internacional, nacional, autonòmic i local).
- Metodologia utilitzada en la elaboració del pla.
- Principis rectors que s’apliquen a tots els eixos i actuacions del pla.
- Resum de la diagnosi.
- Pla d’acció on hi consten totes les actuacions que contempla el pla.
- Avaluació, procediments que permetran avaluar si s’han assolit les actuacions i els objectius.
- Annex, on hi ha la diagnosi completa.
El pla s’ha elaborat en dues fases: diagnosi i planificació, que permeten obtenir una visió global dels usos de pantalles i de drogues del municipi, i dissenyar les actuacions que donin resposta a les necessitats detectades.
El pla d’acció està dividit en 4 eixos (informació, comunicació i coneixement; prevenció i reducció de riscos; detecció, atenció i seguiment; treball en xarxa) que recullen totes les actuacions que proposa el pla. En tots els eixos hi són presents els principis rectors i cada un inclou uns objectius estratègics i unes actuacions específiques. En total el pla recull 37 actuacions.
Et convidem a consultar amb més detall el pla al següent enllaç.