Les bases de la Transició Energètica a Catalunya aprovades pel Govern el 2017 i la Llei 16/2017 del canvi climàtic, aprovada per un ampli consens en el Parlament de Catalunya, dissenyen el camí cap a un nou model energètic 100% renovable al 2050 i on els ciutadans tenen un paper central.
A més, el nou marc legislatiu de la UE (el paquet “Energia Neta per a tots els Europeus) facilita la transició cap a un model d’energia neta, apoderant als consumidors europeus perquè esdevinguin actors plenament actius en la transició energètica. Aquest marc també fixa dos nous objectius per la UE pel 2030 un objectiu vinculant d’energia renovable d’almenys el 32%, i un objectiu d’eficiència energètica d’almenys el 32,5%, amb una possible revisió a l’alça el 2023.
L’estratègia europea identifica 3 pilars: apoderament del ciutadà, energies renovables i eficiència energètica. I defineix com a política imprescindible la democratització de l’energia, és a dir, que el ciutadà pugui generar la seva pròpia energia, emmagatzemar-la i compartir o vendre-la al sistema elèctric.
- Autoconsum fotovoltaic a Catalunya. Situació a setembre 2020 [250,92 kB ]
- Tríptic: L’autoconsum fotovoltaic [152,43 kB ]
- RD 244/2019 d’autoconsum d’energia elèctrica
- Estratègia Solarcat
- Produeix i consumeix la teva pròpia energia, l’autoconsum t’ho permet!
- Guía profesional de tramitación del autoconsumo (autoconsum col·lectiu)
Segons l’Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya (APERCA) que reuneix a unes 50 empreses actives en el sector (instal·ladors, fabricants, distribuïdors i enginyeries i consultories) amb activitat a Catalunya, l’adopció de mesures desincentivadores (algunes retroactives) i la posterior eliminació de les tarifes regulades (primes) va provocar un greu perjudici al sector fotovoltaic, amb desaparició de moltes empreses, la destrucció de més 10 000 llocs de treball i la pèrdua d’una posició privilegiada de lideratge internacional (primer mercat europeu el 2008).
- El marc reglamentari actual permet la realització d’instal·lacions solars fotovoltaiques d’autoconsum.
- La creació d’un mecanisme de balanç net acceleraria notablement la realització.d’instal·lacions, especialment en el sector domèstic.
- La reducció del preu dels mòduls fotovoltaics i l’increment del cost de la tarifa elèctrica augmenten l’interés per l’autoconsum fotovoltaic.
- L’autoconsum d’electricitat por propiciar un veritable canvi de model energètic, caracteritzat per la generació distribuïda.
Amplieu la informació a la Jornada tècnica al web d’APERCA:
L’autoconsum fotovoltàic ja és una realitat
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denuncia la desídia de l’Executiu en regular el denominat “autoconsum d’energia amb balanç net”, que permetria als consumidors amb instal·lacions fotovoltaiques o minieólicas no tan sols consumir la seva pròpia energia, sinó també vendre al sistema aquella que quedés sense usar.
Actualment, la normativa contempla únicament l’autoconsum energètic, és a dir, la possibilitat que el consumidor utilitzi l’energia en el moment que es produeix. No obstant això, es dóna la circumstància que en les hores centrals del dia (quan més electricitat generen aquestes instal·lacions fotovoltaiques) el consum d’energia en la llar és escàs. I tota aquesta energia es “perd”.
Amb la regulació del autoconsum amb balanç net el consumidor podria “vendre” al sistema tota aquesta energia que no utilitza i, per contra, “comprar-la” quan en arribar a la seva llar la necessités.
Amb una regulació adequada, la rendibilitat i l’eficiència de les instal·lacions fotovoltaiques i minieòliques que un usuari podria muntar en la seva llar serien molt majors: amb l’autoconsum instantani una llar pot cobrir el 15% de la seva demanda, mentre que amb el balanç net el percentatge ascendiria a cotes del 60%.
Segons el parer de l’OCU, cal flexibilitzar la producció d’energia i el consum de la mateixa a través del recompte dels kWh abocats a la xarxa, com a excedent, i la recuperació dels mateixos en el cas que no existeixi producció elèctrica en aquest moment.
Per a això, és essencial aclarir què cost ha de pagar el consumidor per la captació de l’energia que recupera de la xarxa i que va ser abocada per ell mateix. La definició d’aquest apartat (costos de peatge) és clau per dilucidar la rendibilitat d’aquests sistemes.
Cal harmonitzar la legislació espanyola en aquesta matèria i homologar-la amb la d’altres països europeus. L’opció del *autoconsumo amb balanç net reivindica la sobirania del consumidor domèstic en el sistema elèctric i democratitza l’energia, fent-la més assequible en termes econòmics.
A més, actualment es donen les circumstàncies apropiades posat que mentre la llum ha pujat més d’un 50% en els últims cinc anys, els costos de fabricació i instal·lació dels panells fotovoltaics han baixat un 60% en els últims 3 anys.
Finalment, a més dels avantatges econòmics, l’OCU recorda que aquest sistema suposa una menor “petjada de carboni”; menors pèrdues d’energia en el transport en estar la font de generació i el punt de consum en el mateix lloc (actualment es perd un 15% d’energia a les xarxes de transport); disminució de la dependència energètica del país; major competència en un mercat oligopolístic; dinamització de l’economia; ajuda al compliment dels objectius ambientals nacionals; etc.
Existeix un bloc impulsat per empreses del sector de les renovables que t’informa del cost que pot tenir fer-te productor d’energia i del tipus d’instal.lació que necessites.
Visita : http://autoconsum.cat/
Aquí teniu un article del seu editor: Manel Romero Soci de SUD Energies Renovables, SL