ESCOLA

BENVINGUDA:

Us donem la benvinguda al bloc de l’escola bressol municipal giravoltes.

L’objectiu d’aquest bloc és mostrar el dia a dia de l’escola, els projectes, les propostes, els tallers, les xerrades… i tota aquella informació que pugui ser interessant per aquest camí que fem junts infant – família- escola.

Salutacions cordials,

l’Equip de l’EBM Giravoltes

DSCN1247_

 

EL PER QUÈ DEL NOM DE L’ESCOLA

Giravoltes és el ball més emblemàtic dels Gegants de Granollers. Un ball únic, un dels moments més emotius de la Festa Major, reconegut per tots, amb una música molt especial composada pel músic granollerí Martí Ventura.

giravoltes1

Giravoltes ens vincula a la nostra ciutat, ens apropa al nostre entorn, a la nostra Festa Major i a les nostres tradicions. El ball de Giravoltes implica a tota la comunitat, de la mateixa manera que el nostre projecte implica a tota la comunitat.

Audio “Ball del Giravoltes”

DEFINICIÓ DEL CENTRE

L’EBM Giravoltes és un centre educatiu de Primer Cicle d’Educació Infantil destinat a infants de 9 mesos a 3 anys.

L’EBM Giravoltes, juntament amb l’EBM  la Tortuga i l’EBM el Teler, constitueixen la Xarxa d’Escoles Bressols Municipals, les quals tenen un marc de referència que les identifica com a centres públics en conveni amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

El Projecte Educatiu de Centre té un marc comú que comparteixen les 3 EBM, amb un model que posa l’accent en donar un servei de qualitat des de les diferents perspectives: des dels infants, les famílies, les professionals i la comunitat, i alhora cada Escola Bressol desenvolupa el seu pla anual tenint en compte el context i les peculiaritats del barri on està ubicada, i d’acord al Projecte Educatiu de Centre.

Aquesta escola és de nova creació, la qual s’inicià el curs 2010-11. Està situada al Barri del Congost de Granollers.  Per la seva situació, entre el centre, el Barri de Can Gili i a tocar amb la població de Canovelles, conviuen a l’Escola diversitat d’infants i famílies.

Tenim com a tret d’identitat l’escolta, l’observació i l’acompanyament dels infants i les seves famílies en el seu creixement integral a través d’un seguit de propostes vivencials, experimentació i descoberta. Estem vinculats a la nostra ciutat; a prop del nostre entorn, de la nostres festes i tradicions.

LÍNIA PEDAGÒGICA

El nostre model d’escola posa l’accent en l’acompanyament del desenvolupament de les capacitats dels infants, així com també en l’acompanyament a les famílies en el procés de criança.

PROFESSIONALS:

Les mestres i educadores del centre, són titulades especialistes en aquesta etapa, com a professionals considerem aquesta etapa com la base de la formació de la identitat, l’autonomia, la seguretat personal, les relacions… per tant la mirada cap als infants, la creació d’un vincle afectiu amb cada un dels infants i amb el grup en general i el respecte cap a cada infant i cada família,  formaran part en aquest procés de creixement individual de cada infant, també important és l’acompanyament a les famílies en el procés de criança dels infants.

Les professionals de l’Escola són coneixedores de l’etapa evolutiva, tenen capacitat d’empatia i d’escolta activa per a comunicar-se amb els infants petits i donar resposta a les necessitats i als seus reptes. Treballa en equip, s’implica en el context comunitari i participa en processos d’actualització i formació permanent.

COMUNITAT:

El centre forma part de la comunitat educativa i tots els serveis que tenen relació amb l’infant i la seva família tant a nivell d’escoles bressol, com d’altres centres,  així com també d’altres àmbits i serveis, creant una xarxa (Amb els centres de primària, de secundària, l’Espai Congost, el Centre Cívic, el CDIAP, l’EAP, Serveis Socials, CREDA…

ATENCIÓ A LA DIVERSITAT:

L’atenció a la diversitat inclou les diferencies individuals, la diversitat cultural de les famílies i les necessitats específiques de cada infant. respectant l’edat madurativa de cada infant i atenent les seves necessitats físiques, educatives, afectives i acompanyant a les característiques generals de cada família en el procés de criança.

LLENGUA DE COMUNICACIÓ:

La llengua d’ús del personal amb les famílies és preferentment el català, sempre que ho permeti la comunicació. en el cas que la família tingui dificultat de comprensió, s’utilitzarà el castellà o els mitjans disponibles que facilitin la comunicació entre la família i el centre.

ESCOLA I  SERVEIS

L’Escola disposa de dos jardins, quatre estances, més una sala polivalent amb terrassa. Totes tenen lavabos/canviadors adaptats als infants així com accés directe a un dels dos jardins.

Acollim 66 infants dels 9 mesos fins als tres anys els quals s’organitzen de la següent manera:
2  grups d’1 a 2 anys de 13 infants cadascú
2 grups de 2 a 3 anys de 20 infants cadascú

Els serveis que oferim són:
– servei de menjador amb cuina pròpia
– servei d’acollida matinal
– facilitar informació, suport i espais de participació a les famílies

Horari:
L’Escola funciona de 9h del mati a les 17h de la tarda. de 8 a 9h ofereix servei d’acollida.

Calendari:
el centre funciona de setembre fins juliol. el calendari el determina l’ajuntament per cada curs.

ESPAIS DE L’ESCOLA I MATERIALS

Els espais i materials acullen els infants i els conviden a potenciar al màxim els seus sentits i els seus talents naturals i espontanis. Poden tocar, mirar, olorar, amb múltiples possibilitats segons els diferents nivells maduratius i emocionals.

L’experiència de manipular, investigar, buscar, crear… esdevé un aprenentatge personal i significatiu per a cada infant, respectant cada ritme evolutiu i cada moment emocional que viu el nen/a.

Tots els espais són educatius; cal dissenyar l’ambient pensant que sigui un lloc segur per als infants, que promogui les relacions i la comunicació, i sobretot que convidi a quedar-s’hi i investigar.

Els espais han de transmetre benestar, calidesa, tranquil·litat, pau, equilibri, interès i bellesa, i crear un ambient acollidor.

Els materials afavoreixen  l’exploració, la manipulació, l’observació i la creativitat; estan  adaptats a la seva edat i necessitats.

La natura ens ofereix diferents qualitats  molt interessants pel desenvolupament del coneixement del propi cos, de l’entorn, del llenguatge… Materials com la fusta, fulles, suro… Tocant els objectes que tenim al nostre abast es pot descobrir utilitats, qualitats (pes, volum,..) es pot desenvolupar la motricitat fina,, la motricitat gruixuda, en definitiva es desenvolupa i construeix el pensament.  Per això creiem que el propi joc amb material inespecífic o natural és ple d’aprenentatges i estímuls.

Amb aquest material “no estructurat”, divers, quotidià i de construcció, els infants poden investigar, explorar els cinc sentits, trobar possibilitats… En realitat, la cosa menys pensada serveix per fer soroll i jugar, una pedra pot fer de cotxe, amb les anelles i cordills poden enfilar, només cal posar-hi una mica de creativitat, i els infants en tenen molta.

La varietat d’aquest  material  que anomenem inespecífic,  és immensa. Pot ser material  reciclat o natural, sense finalitats específiques com: anelles de fusta, pots de metall, cordes, cadenes, mànegues de goma, petxines, pedres, sorra, capsetes de fusta, tapadores de metall, raspallets, etc. Aquest material, com hem dit, potencia un joc imaginari molt ric de descoberta, d’experimentació i classificació. Els  infants, tot tocant-los i combinant-los entre ells, exploren i coneixen característiques i contrastos. Considerem que tot aquest material és molt ric perquè proporciona informació i promou una àmplia varietat de possibilitats i creativitat.

Vetllem i cuidem cada detall per aconseguir una harmonia estètica en cada racó de l’Escola. Entre tots vetllem perquè l’espai es mantingui en ordre, endreçat i organitzat.

EQUIP EDUCATIU 
L’Equip de l’Escola, actualment, està format per 8 educadores (1 mestra tutora per cada estança, 1 tècniques d’educació infantil per cada dues, la coordinadora (també mestra que vetlla pel bon funcionament de l’escola) i 1 educadora rodaescoles (mestra que fa suport compartit a les tres escoles bressols municipals). Normalment, cada curs també comptem amb una vetlladora.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *