Després de la Taula Jove d’Acció Climàtica del passat 25 de setembre, mancava un únic pas per completar el treball de recerca del grup de joves de l’EYES i les recomanacions que s’han de presentar al govern municipal durant la celebració de l’ECOFest: la sessió de validació que va tenir lloc l’1 d’octubre.

Aquesta sessió, que va aplegar tant joves de l’EYES com mentors (membres de l’Advisory Board), va servir per completar tota la feina feta desde l’inici del projecte al 2019. I tot i que, com a sessió de validació, el seu objectiu era ratificar les idees ja exposades en aquest darrer any i mig, no es va deixar passar l’oportunitat d’introduir-ne de noves.

Després d’una petita presentació i benvinguda a les persones participants, es va donar pas al gruix de la sessió, que constava de tres parts principals:

– Resultats de la recerca: enquesta online i de la dinàmica de
world cafe
– Recomanacions del grup de joves
– Treball dels casos d’estudi

L’enquesta online va realitzar-se durant la primera part de l’any, i fins a finals de maig, moment en què es va tancar, va recollir fins a 235 respostes. Algunes de les dades més interessants que es van exposar tenien a veure amb la participació, on gairebé 6 de cada 10 persones enquestades eren noies, i amb un altíssim percentatge (dos terços) de representants de la franja d’edat entre 15 i 17. També cal fer esment les preocupacions del jovent en màteria d’emergència climàtica, en especial les onades de calor, i el seu grau d’implicació en qüestions relacionades amb el clima, tot just per sobre del 50%. Però si un fet destaca per sobre dels altres, és que les joves, com a grup que forma part de la societat, no eludeixen la seva responsabilitat en la gestió del canvi climàtic, tot i no tenir el poder per legislar del que sí disposen els governs.

Després de l’enquesta, va explicar-se la dinàmica de world cafe que es va dur a terme a la Taula Jove d’Acció Climàtica, posant èmfasi en el seu funcionament i comentant-ne els resultats principals.

Tot seguit va arribar el torn del document de recomanacions que el grup de joves ha anat elaborant al llarg d’aquests mesos, i que novament va ser treballat a la Taula Jove de la setmana anterior; durant la sessió de validació es va incidir especialment en algunes de les recomanacions que d’entrada resulten més interessants o factibles, així com en aquelles que, estant ja en el document, van tornar a ser citades espontàniament a la Taula.

Finalment, i com a element més novedós, es van treballar dos casos d’estudi, on s’exposaven casos hipotètics però amb consonància amb la realitat. Cada cas havia de respondre a una pregunta: a) quins canals de comunicació coneix el grup de joves a través dels quals els i les representants de l’Ajuntament poden oferir informació sobre canvi climàtic? i b) com crear estructures permanents per tal que el jovent s’involucri en la planificació de l’acció climàtica? A través de l’app Mural, i com ja va passar a la Taula Jove, un munt d’idees van tornar a sorgir, demostrant que el grup de joves té les coses molt clares i que sap cap a on s’han de dirigir els esforços en el combat de l’emergència climàtica.

A la pregunta referent als canals de comunicació, es va incidir, entre d’altres, en les fires, les xarxes socials (amb esment especial a YouTube) i els instituts, a través de xerrades o fulletons. En quant a les estructures, les respostes van dividir-se entre les ja existents, com ara Decidim Granollers o l’ECOFest (i per extensió el projecte EYES), i d’altres que es considera que haurien de crear-se, com una Assemblea de Joves.

Just abans de finalitzar la validació, i com a part del projecte, es va passar una breu enquesta a tots els assistents perquè valoressin la sessió. I ara la propera parada és l’ECOfest, els propers 14 i 15 de novembre, on el grup de joves està preparant tot un seguit de tallers i xerrades que no us podeu perdre. Aquí pots trobar més informació

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *