Mesures educatives per a menors sancionats per consum de drogues

08/11/2011

Un dels riscos associats al consum de drogues és la possibilitat d’ésser multat d’acord amb la Llei 1/1992 sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana que sanciona amb una multa de el consum de drogues en llocs públics (carrer, places, bars, etc.) així com la seva tinença per a consum propi (a partir de 300,52 euros). Tanmateix, la llei també preveu la possibilitat de suspendre la sanció econòmica si la persona accedeix a fer un tractament de drogodependències.

Atesa aquesta realitat, i el fet que els consumidors joves rarament presentin criteris propis d’una dependència, han sorgit propostes de treball que plantegen una resposta preventiva a la sanció per tinença o consum de drogues –generalment cànnabis-  als menors d’edat, suggerint-los de participar en un programa educatiu com alternativa al pagament de la multa.

La posada en marxa d’aquest programa destaca pel treball conjunt entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Un treball que serveix per analitzar la realitat del municipi pel que fa a consum de drogues i les sancions imposades a menors d’edat; estudiar les possibilitats de treball davant la realitat detectada i dissenyar un protocol dels diferents agents municipals implicats i dels procediments per informar sobre la possibilitat d’adherir-se al programa, les seves característiques i condicions de participació.

A més l’aplicació del programa implica que el menor i la seva família s’hi vulguin adherir i formalitzin el compromís, la realització de les activitats, el seguiment i valoració conjuntament amb la família, i la comunicació a la resta d’agents implicats sobre el grau de compliment del programa.

La proposta de treball que es desenvolupa a Granollers s’activa al principi de 2007, paral·lelament a la posada en marxa de l’estratègia municipal Granollers_Acció Municipal en el Consum de Drogues promoguda i coordinada pel Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers. Aquest projecte esdevé una de les accions clau d’aquesta estratègia. Pertany a l’eix Detecció i intervenció (Eix IV) i al programa Detecció i intervenció precoç (Programa 8).

Els menors d’edat (majors de 14 anys i menors de 18 anys), residents a Granollers, que han estat sancionats per consum o tinença de drogues il·legals, són els principals destinataris, juntament amb les seves famílies. La finalitat principal és oferir una intervenció d’atenció, seguiment i prevenció a aquests menors, que es basa en una resposta educativa alternativa a la sanció administrativa, a canvi de la retirada de la sanció econòmica. S’incideix en una mateixa persona des de diferents vessants d’intervenció, per detectar i intervenir en casos de consum de menors, afavorint la seva aproximació a la xarxa de recursos sociosanitaris. Amb aquest programa s’intenta que el fet no quedi només en una mesura punitiva, ja que la sanció econòmica, de facto i majoritàriament, repercuteix sobre els pares o tutors. Tanmateix, aposta per la coordinació de diferents serveis de l’Administració per poder tirar endavant la iniciativa. La posada en marxa d’aquest programa destaca pel treball conjunt entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra.   Experiències com aquesta s’han dut a terme amb èxit en altres municipis com Mataró i Sant Coloma de Gramenet. I de fet, la proposta que es presenta a continuació es basa en principis de funcionament semblants.

La tasca es basarà, principalment, en els següents eixos d’actuació:

1. Treballar conjuntament amb la Policia Local del municipi i Mossos d’Esquadra   

* Analitzar la realitat de sancions a menors al municipi
* Protocolaritzar l’actuació amb menors d’edat sancionats per consum de drogues (implicant a la família)
* Plantejar quins canals de comunicació s’utilitzaran per informar al menor i a la seva família de la possibilitat d’adherir-se a un seguiment educatiu (suspenent-se així la sanció econòmica).
* Presentar la iniciativa als agents implicats (CAS i Serveis Socials, prioritàriament).2. Plantejar als sancionats la possibilitat d’adherir-se un treballde seguiment educatiu ció als pares o tutors del plantejament del treball educatiu

2. Plantejar als sancionats la possibilitat d’adherir-se a una treball de seguiment educatiu

* Comunicació als pares o tutors del plantejament del treball educatiu
* Pactar amb el menor i informar-li en què consistirà el treball
* Suspendre la sanció administrativa si aquest s’adhereix
* Establir quin tipus de treball educatiu hi de seguiment es seguirà. A tall d’exemple, proposem (òbviament, a valorar en cada cas): Entrevistes i seguiment terapèutic;  Revisió i discussió de materials preventius sobre el tema (realitzats per altres programes); Col·laboració en l’elaboració de materials preventius propis; Etc.
* Concloure el seguiment, i valorar-lo (conjuntament amb la família)

3. Informar dels riscos legals associats al consum de drogues en les intervencions al municipi pròpies en matèria de prevenció. Per exemple, incloure el tema en una xerrada de prevenció a l’IES, informar del servei mitjançant un material informatiu, etc. 

  • Descarrega’t les notícies aparegudes a la premsa local respecte aquest projecte clicant aquí.
  • Tel. 93 842 67 14 / Horari: de 9 a 14 h
  • A/e: cird@granollers.cat
CIRD – Acollida, suport psicològic i assessorament jurídic
  • Tel. 683 641 983 / Horari: de 9 a 14 h
Servei d’Orientació i Assessorament sobre Drogues i Pantalles

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies