El PuntG en 6 passos

Un any de Punt G, el dispositiu d’atenció en consum de drogues, alcohol i agressions masclistes

21/06/2017

L’estiu de 2017 es posava en marxa el Punt G, el dispositiu municipal d’atenció, prevenció i reducció de riscos relacionats amb el consum d’alcohol i drogues, de promoció d’una sexualitat respectuosa, lliure i protegida, i d’atenció a les agressions masclistes i altres violències.

Després d’uns primers passos en el marc de la Festa Major i el festival Musik n Viu, el Punt G ha estat present en activitats festives i amb joves durant l’any 2018, i ara n’ha fet pública la memòria.

Així, durant les nits de Barraques de l’Ascensió, i dels concerts de Musik n Viu i de Festa Major, més de 3.000 persones, sobretot noies de 18 a 25 anys, es van acostar al dispositiu per fer-hi alguna consulta o a buscar informació, majoritàriament entre la una i dos quarts de 3 de la matinada. Es van fer 22 atencions, 9 de les quals estaven vinculades amb el consum, sobretot, d’alcohol i en molt menys mesura, de drogues. Més de la meitat eren nois i la majoria, menors de 25 anys. Les 13 atencions restants estaven vinculades a violència masclista envers, majoritàriament, noies que van patir alguna agressió. El Punt G també ha registrat casos d’agressió per orientació i identitat sexual.

El Punt G és un projecte impulsat des dels serveis municipals de Salut Pública i el CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a Dones) en què participen altres serveis que treballen amb jovent i en organització de festes. Les accions que porta a terme són: redacció del Protocol d’actuació en cas d’agressió masclista; formació a entitats; promoció del debat i la reflexió amb les entitats i col·lectius que organitzen les festes; elaboració de materials de sensibilització (xapes, polseres), i atenció directa les nits de festa.

La carpa d’atenció directa que s’instal·la en el marc de la Festa Major o el Musik n Viu es concep com un espai obert i accessible, integrat per professionals propers als joves i especialitzats en drogues i agressions sexistes de tarannà empàtic i proper. Allà els joves troben informació sobre drogues i violència, a més d’aigua i fruita, en un espai còmode i discret. L’equip que hi treballa també fa prospeccions a l’espai festiu en cas d’avís d’agressió o de consum de drogues o alcohol, cosa que els permet seguir el desenvolupament de la festa.

El projecte del Punt G compta amb la participació i implicació de les entitats Jovent Ignorat, Asgram, Ausa, Diables, Xics, Blancs i Blaus, i treballa en xarxa en clau de transversalitat, perspectiva de gènere i corresponsabilitat. Tots aquests col·lectius han valorat de manera positiva el dispositiu i demanen augmentar-ne la presència en més espais festius, amb major intimitat en l’atenció individualitzada.

Aquest 2019, el Punt G continuarà treballant per promocionar l’oci respectuós, saludable i segur entre el jovent, a través de l’acció directa les nits de festa (Ascensió, Festa Major…) i l’acompanyament i formació de les entitats.

Si en vols tenir més informació, pots trobar-nos a:

– La Bústia de preguntes i/o a l’apartat de  Contacte d’aquesta web.

-Al carrer Portalet 4, segona planta (veure mapa)

-Al 93.842.66.68 (demanar per Servei d’informació sobre drogues).

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies