El PuntG es prepara per la Festa Major 2019

El PuntG és un dispositiu d’atenció, prevenció i reducció de riscos, que estarà present les nits festives de Granollers per donar resposta a algunes situacions que es donen o es poden donar al llarg de la festa.

21/06/2017

El PuntG és un dispositiu d’atenció, prevenció i reducció de riscos, present les nits festives de Granollers per donar resposta a algunes situacions que es donen o es poden donar durant la festa. És una proposta d’acció directa per reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues, promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida, i atendre les agressions masclistes i altres violències, tot oferint un espai segur, agradable i igualitari. És també una experiència de referència que permet generar coneixements significatius per seguir millorant.

Quan es produeixen grans acumulacions de persones, festa i alcohol, malauradament s’acostumen a tolerar conductes i situacions que són desagradables per a tothom. Gent que sobrepassa els límits, que no respecta, que incomoda i, en definitiva, que agredeix. Especialment és habitual justificar aquestes conductes amb els efectes de l’alcohol i altres drogues.
Des del PuntG s’anima a viure una festa segura, agradable i igualitària, a no quedar-se indiferent davant de conductes violentes, masclistes o injustes. La iniciativa promou la visibilització i la denúncia d’allò que passa a la festa, i no hauria de passar.

L’equip de persones presents en el dispositiu són un total de 15 professionals majoritàriament del camp de l’educació social que coneixen bé el territori, el camp d’intervenció, que estan vinculades a grups de joves, i disposen d’una àmplia experiència i coneixement sobre les temàtiques esmentades. Comptem amb un punt estàtic, una caravana fàcilment identificable, per oferir un espai de tranquil·litat i seguretat on poder fer atencions de qualitat. A més a més, també hi haurà parelles de professionals les quals faran prospeccions per l’entorn, amb l’objectiu de poder-se desplaçar pels diferents espais de la festa i potenciar nits agradables, crítiques, respectuoses i segures.

Durant les nits de festa, el PuntG posa un estand davant la caravana i un telèfon de contacte a disposició de la ciutadania, per si algú viu o veu una escena desagradable i necessita ajuda. La proposta d’acció directa té l’objectiu de reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues, promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida, i atendre les agressions masclistes i altres violències. Qualsevol atenció prestada és absolutament gratuïta i confidencial.

Aquest dispositiu, malgrat s’encapçala des del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers, s’ha treballat de forma transversal amb Igualtat i Joventut. També s’ha fet una formació amb les principals entitats locals implicades en la festa (Jovent Ignorat, Diables, Blaus, Blancs i Xics), plantejant com a objectiu poder proporcionar eines a l’hora de fer una primera atenció en qualsevol situació en la que es poden trobar. Per això, és important donar a conèixer el dispositiu i comptar amb el seu suport en tot moment, ja que és el centre de coordinació de les actuacions i s’encarrega de desenvolupar les actuacions pertinents a cada situació.

La iniciativa va començar a actuar durant el Musik’n’Viu i la Festa Major de Granollers 2017, així doncs, aquesta serà la tercera festa major que comptarem amb el dispositiu del Punt G.

L’any 2017, dones del grup promotor contra les violències mascilistes, conjuntament amb altres entitats i l’Ajuntament, van treballar un Protocol contra les Agressions Sexistes en Espais de Festa a Granollers, que podeu consultar aquí. Aquest any, està tirant endavant l’adhesió per part de l’Ajuntament al Protocol de seguretat contra les violències sexistes en entorns d’oci, del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Trobareu més informació sobre el PuntG al correu puntg@granollers.cat, i també podeu consultar els seus perfils d’ Instagram,  Facebook i Twitter.

Dades de contacte, per a qualsevol consulta o aportació

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies