Memòria del Punt G del 2019

El Punt G és un dispositiu en espais de festa, d’atenció, prevenció i informació en consum de drogues, agressions sexistes i LGTBIfòbiques i sexualitat segura.

24/01/2020

Un any més el Punt G, dispositiu municipal d’atenció, prevenció i reducció de riscos relacionats amb el consum d’alcohol i drogues, de promoció d’una sexualitat respectuosa, lliure i protegida, i d’atenció a les agressions masclistes i altres violències, va estar present en les activitats festives locals durant l’any 2019. Avui en compartim la memòria: MEMÒRIA PUNT G_2019

El Punt G va estar present durant 12 nits de festa: 4 nits al Musik N Viu i 8 nits a Festa Major i va realitzar 45 atencions, 80% de les quals estaven vinculades al consum d’alcohol i altres drogues, el 15,5% a assetjaments i altres formes de violència sexual, i el 4,4% a baralles i altres formes de violència. D’aquestes atencions el 50% es van fer a persones menors d’edat, i el 65,9% a dones. El Punt G també va registrar 40 avisos de situacions relacionades amb el consum d’alcohol i altres drogues (32,5%), assetjament i altres formes de violència sexual (47,5%) i baralles o altres formes de violència (20%)

El Punt G és un projecte impulsat des dels serveis municipals de Salut Pública, Joventut i el CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a Dones) en què participen altres serveis que treballen amb jovent i en organització de festes. Les accions que es van dur a terme durant el 2019 van ser: redacció dels document «I si faig barra, què?» dirigit a les persones d’entitats que estan darrere la barra; actualització del Protocol d’actuació en cas d’agressió masclista; formació a entitats; elaboració de materials de divulgació i sensibilització (vídeo, lones, xapes, polseres i tatuatges), i atenció directa les nits de festa.

Amb la nova incorporació de la caravana com a espai d’intervenció i d’atenció durant les nits es van poder millorar les intervencions oferint un espai més tranquils per a aquelles persones que necessitaven l’atenció dels professionals de l’equip. Allà es podia trobar informació sobre drogues, sexualitat i violència, a més d’aigua i menjar, en un espai còmode i discret. L’equip també va realitzar prospeccions i observacions de l’espai amb l’objectiu de detectar situacions problemàtiques fora dels nuclis més transitats de la festa.

El projecte del Punt G va contar amb la participació i implicació de les entitats compromeses amb les festes, i va treballar en xarxa en clau de transversalitat, perspectiva de gènere i corresponsabilitat.

Aquest 2020 el Punt G continuarà treballant per promocionar l’oci respectuós, saludable i segur entre les persones usuàries de la festa, a través de l’acció directa les nits (Musik N viu i Festa Major) i l’acompanyament i formació de les entitats.

Memòria del Punt G del 2019

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies perque tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies