La temperatura de la Terra podria augmentar fins a 4,8 graus d’aquí al 2100

El nou informe de l’IPCC subratlla que hi ha un 95% de possibilitats que les emissions humanes siguin les responsables del canvi climàtic

El grup d’experts més important i influent del canvi climàtic, l’IPCC, ha emès un nou informe sobre l’estat de la qüestió i els possibles escenaris de futur de l’escalfament global. Els científics de l’Organització Meteorològica Mundial i del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient no publicaven conclusions dels seus estudis des del 2007, i a finals del mes de setembre ho han fet per reafirmar i donar un grau encara més de certesa al fet que el planeta s’escalfa, i que aquest escalfament està relacionat amb l’activitat humana.

 

Possibles-evolucions-temperatura-segons-lIPCC_ARAIMA20130927_0130_35

Desglossem alguns dels punts claus de l’informe:

Temperatura: Cadascuna de les tres últimes dècades ha estat més càlida que l’anterior i sempre més càlida que cap altra des del 1850. A l’Hemisferi nord el període 1983-2012 ha estat probablement el més càlid dels últims 1.400 anys. Les previsions fan pensar en un augment d’entre 1,5 i 2 graus de la temperatura global del planeta per al 2100, depenent de com evolucionin les emissions de gasos com el CO2.

Pluges: El comportament de les precipitacions serà diferent segons la zona, i el Mediterrani és una de les regions del planeta on es creu que les puges es reduiran entre un 10 i un 30% fins al 2100. Es manté la previsió que ja s’apuntava en el darrer informe que els episodis extrems de pluja i sequeres es faran més freqüents.

Activitat humana: La certesa que el canvi climàtic està vinculat a l’activitat humana ha crescut des de l’últim informe del 2007. L’escalfament global no es podrà aturar sense una reducció substancial i continuada dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle.

Oceans: Hi ha una gran certesa sobre el fet que els oceans han acumulat bona part de l’energia que s’ha acumulat els darrers anys, fins a un 90%. La superfície del mar s’ha escalfat a un ritme de 0,1 graus per dècada des del 1971, i es preveu que l’escalfament es traslladi a aigües més profundes els pròxims anys i que això afecti la circulació oceànica.

Nivell del mar: El nivell del mar ha pujat 0,2 metres en els darrers 110 anys. S’espera un augment d’entre 40 centímetres i un metre fins al 2100.

Podeu consultar el document sencer aquí.

Aquesta entrada ha esta publicada en Anglès, Català, General, INFORMACIÓ BÀSICA, Normativa i informes protocol de Kyoto. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.