80è aniversari de la massacre d’Oradur-sur-Glane i conferència de Ciutats amb Memòria a Llemotges

El 10 de juny de 2024, les delegacions de les seccions francesa, catalana i belga d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau es van reunir per commemorar el 80è aniversari de la massacre d’Oradour-sur-Glane, que es va cobrar la vida de 643 persones. Aquest solemne esdeveniment va ser honorat per la presència dels presidents francesos i alemanys, així com delegacions de ciutats estrangeres, ministres francesos, funcionaris electes, representants institucionals, associacions i famílies de les víctimes. Aquest moment commovedor va servir per recordar aquests tràgics esdeveniments i per destacar la importància de preservar la seva memòria.
En el marc de les commemoracions, la xarxa catalana i la delegació francesa d’Alcaldes per la Pau van participar en la 5a Conferència de Ciutats de la Memòria, iniciada per Dunkirk l’any 2016.
Els debats es van centrar en temes com: “Transmetre la memòria: perquè i com recordar”. Es va passar un vídeo testimoni d’una persona supervivent de la bomba d’Hiroshima, la hibakusha Toshiko Tanaka, el qual va ser presentat per Peace Boat. Altres temes que es van tractar durant la conferència van ser “Llocs de memòria a Europa: valoracions i perspectives” i “Turisme de la memòria a l’era digital: del pelegrinatge al consum”. Per acabar, es va llegir un manifest escrit per joves, resultant del projecte “Youth Storming for Peace” en el qual van participar deu joves de Bucha (Ucraïna).
Fatiha Alaudat, regidora municipal adjunta de Cultura de Pau a Malakoff i representant d’Alcaldes per la Pau França, va explicar el compromís històric amb la pau dels alcaldes de les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki. També va parlar del paper crucial dels hibakusha per ser els últims testimonis vius dels bombardejos atòmics sobre Hiroshima i Nagasaki i va destacar la força i la singularitat dels seus testimonis, els quals expressen amb poder la inhumanitat d’aquestes armes de destrucció massiva, alhora que transmeten un missatge d’esperança i pau.

L’any que ve se celebrarà a Dunkerque la 6a Conferència per a continuar aquest diàleg vital.

           

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *