MANIFESTOS

Alcaldes per la Pau demana l’aturada dels atacs contra la població civil a Gaza i Israel i el respecte al dret internacional humanitari

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya condemna fermament l’escalada de violència que s’ha produït en els darrers dies a la zona, mostra la seva solidaritat amb les víctimes i exigeix l’aturada immediata de les hostilitats entre les parts en conflicte.

Es calcula que hi ha més d’un centenar de morts, inclosos nens i nenes, i més de vuit-cents ferits. La xarxa condemna l’ús de la població civil com a eina de guerra, principal víctima dels enfrontaments i qui pateix les conseqüències reals de la manca de diàleg. Els atacs indiscriminats contra la població civil són crims de guerra.

Demanem a tots els implicats que continguin qualsevol acte que pugui portar a més violència, en qualsevol de les seves formes. Les parts bel·ligerants han de respectar el dret internacional humanitari, siguin forces governamentals o grups armats no estatals.

Ens sumem a la demanda de la comunitat internacional i insistim en la urgència d’accelerar els esforços per reprendre un procés de pau. És vital obrir un procés de mediació per aturar la violència i permetre eventualment a les persones palestines i israelianes viure en pau i dintre d’unes fronteres reconegudes i segures.

Plegats defensem la pau i la fi de la violència en qualsevol de les seves formes. La solució pacífica i el diàleg són les veritables eines per a la resolució de les diferències entre les parts. La violència mai no és una via.

Granollers, 21 de maig de 2021

/ Aquesta declaració de suport i solidaritat és un acord de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya /

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau expressa el condol per la mort d’Arcadi Oliveres i reconeix el seu llegat i el seu mestratge per construir un món millor

Referent clau del moviment pacifista, Arcadi Oliveres ens deixa grans lliçons i conquestes, com són entre d’altres la campanya a favor del 0,7% o l’objecció fiscal contra la despesa militar, que ens serviran de guia i exemple per continuar treballant per un món més just, pacífic i sostenible.

L’Arcadi ens va ensenyar que la pau va molt més enllà d’eliminar els conflictes violents, que el que cal és superar les causes estructurals que els originen i els alimenten. Per aquest motiu, i des del convenciment que un altre món és possible, el moviment municipalista per la pau defensa el dret a la ciutat, el dret a construir pobles i ciutats que donin resposta a les necessitats de totes les persones. Tal i com ens va mostrar l’Arcadi, la transformació des de l’àmbit local, treballant conjuntament amb les entitats i la ciutadania, és clau en aquesta lluita.

La seva generositat i el seu compromís han permès que l’Arcadi Oliveres hagi format part de moltes de les iniciatives i activitats de pau i solidaritat que hem dut a terme a pobles i ciutats de Catalunya. El seu llegat i el seu mestratge ens continuarà acompanyant.

Granollers, 7 d’abril de 2021

/ Aquesta declaració és un acord dels alcaldes i alcaldesses que formen part de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya /

Declaració conjunta de la xarxa amb motiu de l’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears

Les ciutats donen la benvinguda a l’entrada en vigor del tractat i insten als seus governs a comprometre’s amb aquest exitós procés de desarmament

Grans ciutats globals, amb el suport de la secció europea de Mayors for Peace i el seu secretariat, la Nuclear Free Local Authorities (NFLA) i la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), emeten la següent declaració conjunta el dia que entra en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPNW) a les Nacions Unides:

L’any que es commemora el 75è aniversari dels bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki, nosaltres, en representació de les més de 380 ciutats, pobles i estats federals que han aprovat resolucions donant suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, urgim als estats amb armes nuclears, als estats membres de l’OTAN i a aquells amb acords de defensa nuclear a comprometre’s amb aquest important procés de desarmament.

Més de 50 països han ratificat el tractat i 38 estan en procés de fer-ho, mostra significativa que un creixent nombre d’estats membres de les Nacions Unides creuen que el Tractat de No Proliferació Nuclear (NPT) ha arribat a un punt mort i el seu règim ha de desbloquejar-se i obrir pas al TPNW, el qual crea un procés clau pel desarmament multilateral de totes les armes nuclears.

Hi ha més de 13.000 armes nuclears al món i totes elles apunten a àrees urbanes. Per aquest motiu, hem manifestat que ‘Les ciutats no són objectius’ i hem aprovat mocions donant suport al TPNW. Els nostres pobles i ciutats serien els objectius d’aquestes armes i quedarien completament destruïdes com les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki l’any 1945.

De la mà de Mayors for Peace i ICAN, i també d’altres grups de la societat civil que advoquen per un món lliure d’armes nuclears, considerem que l’entrada en vigor del Tractat és un fita històrica que formalment dona el tret de sortida a un procés multilateral de desarmament nuclear. Celebrem el coratge i la fortalesa dels països que ja l’han signat i ratificat. També ens comprometem a treballar amb ells per encoratjar als països que s’oposen a aquest procés a involucrar-se de forma activa.

Ens preocupa molt que, davant l’actual escenari polític global tan inestable, un atac nuclear, ja sigui intencionat o accidental, sigui un perill real i possible. Donant suport al tractat, defensem una via pràctica i pacífica pels estats d’abandonar la perillosa unilateralitat i exercir un enfocament multilateral.

Esperem que els estats parts del TPNW, de la mateixa forma que la conferència de revisió del NPT, siguin vies efectives per reiniciar les negociacions globals en desarmament nuclear. Amb les altres armes de destrucció massiva ja il·legalitzades, l’anomalia sempre ha estat l’armament nuclear i el Tractat cobreix aquest buit legal. Acollim que les Nacions Unides tingui un altre instrument important per promoure un món pacífic lliure d’armes nuclears.

Aquesta declaració compta amb el suport del president de Mayors for Peace, el president de la secció europea, els alcaldes i alcaldesses vicepresidents i executius de l’organització, així com tots els electes que han aprovat mocions de suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

Declaració en català >

Declaració en anglès >

La secció europea d’Alcaldes per la Pau dona suport a la crida per un alto el foc a tot el món

La secció europea d’Alcaldes per la Pau demana urgentment a totes les parts en conflicte arreu del món que posin fi a la violència i respectin el alto el foc global enmig de la pandèmia de la Covid-19.

Tal i com ha declarat el secretari general de les Nacions Unides António Guterres “el virus no entén de nacionalitats o ètnies, bandes o creences. Ataca a tothom, de forma implacable. Mentrestant, els conflictes armats continuen arreu del món i les persones més vulnerables –dones, nens i nenes, persones amb discapacitat, les discriminades i desplaçades– paguen el preu més alt. En els països devastats per la guerra, els sistemes sanitaris han col·lapsat. Els professionals de la salut, que ja eren poc nombrosos, sovint han estat l’objectiu. Les persones refugiades i desplaçades per un conflicte violent són doblement vulnerables. La fúria del virus demostra la insensatesa de la guerra”.

En vista d’aquestes circumstàncies, la secció europea d’Alcaldes per la Pau dona suport a la crida per un immediat i global alto el foc en tots els racons del món, manifestada pel secretari general de les Nacions Unides i subscrita per una gran majoria d’organitzacions que treballen per la pau i els drets humans. És temps de posar en confinament també els conflictes armats i focalitzar-nos en promoure la cooperació internacional, la solidaritat, la diplomàcia i el lideratge global. En lloc de lluitar uns contra els altres, les persones de tot el món han d’unir-se per vèncer el coronavirus. Hem de facilitar l’accés humanitari per entregar ajuda vital a aquelles persones que la necessiten, garantir els drets humans i consolidar la pau.

Aquest moment sense precedents en la història mundial ha de servir per enfortir el desenvolupament de les nostres capacitats i adoptar mesures per la pau en tots els conflictes del món que ja han soscavat greument moltes vides humanes. Les ciutats juguen un paper clau en promoure societats justes, pacífiques i inclusives i és el lloc adequat per implementar una veritable democràcia i construir una cultura de convivència pacífica.

Ens mantenim units i unides per la pau, els drets humans i la fi de la violència en totes les seves formes.

/ Aquesta declaració de suport i solidaritat és un acord de les ciutats líders de la secció europea d’Alcaldes per la Pau/

Declaracions oficials (en anglès) del secretari general de les Nacions Unides en relació al alto el foc arran de la pandèmia de la Covid-19:

https://www.un.org/press/en/2020/sgsm20018.doc.htm

https://www.un.org/press/en/2020/sgsm20032.doc.htm

_____________________________________________________________________________

The European Chapter of Mayors for Peace supports the call for a global ceasefire

The European Chapter of Mayors for Peace calls urgently on all parties to conflict around the world to put an end to violence and respect a global ceasefire amid the COVID-19 pandemic.

As the UN Secretary-General António Guterres has stated “the virus does not care about nationality or ethnicity, faction or faith. It attacks all, relentlessly. Meanwhile, armed conflict rages on around the world and the most vulnerable — women and children, people with disabilities, the marginalized and the displaced — pay the highest price. In war-ravaged countries, health systems have collapsed. Health professionals, already few in number, have often been targeted. Refugees and others displaced by violent conflict are doubly vulnerable. The fury of the virus illustrates the folly of war”.

In view of these circumstances, the European Chapter of Mayors for Peace supports the calling for an immediate global ceasefire in all corners of the world expressed by UN Secretary-General and subscribed by a large majority of peace and human rights organizations. It is time to put also armed conflict on lockdown and focus together on promoting international cooperation, solidarity, diplomacy and global leadership. Instead of fighting each other, people all over the world must now join together to overcome coronavirus. We must facilitate humanitarian access for the delivery of life-saving aid to those in need, ensure human rights and consolidate the peace.

This unprecedented moment in world history should serve to strengthen our capacity building and take steps towards peace in all the world’s conflicts that have already taken such a huge toll on human life. Cities play a key role in promoting just, peaceful and inclusive societies, the right place to implement true democracy and build a culture of peaceful coexistence.

We stand together for peace, human rights and an end to violence in all its many forms.

/ This statement of support and solidarity was agreed by Lead members of the European Chapter of Mayors for Peace /

• Secretary-General Calls for Global Ceasefire, Citing War-Ravaged Health Systems, Populations Most Vulnerable to Novel Coronavirus: https://www.un.org/press/en/2020/sgsm20018.doc.htm

• Secretary-General Reiterates Appeal for Global Ceasefire, Warns ‘Worst Is Yet to Come’ as COVID-19 Threatens Conflict Zones: https://www.un.org/press/en/2020/sgsm20032.doc.htm

Declaració de Mayors for Peace respecte al Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears

En nom de Mayors for Peace
Kazumi Matsui, president de Mayors for Peace i alcalde d’Hiroshima
Tomihisa Taue, vicepresident de Mayors for Peace i alcalde de Nagasaki
27 d’abril de 2020

La conferència de revisió del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears (TNP) prevista per a aquest any 2020 havia de començar avui, coincidint amb el 50è. aniversari de l’entrada en vigor del tractat i el 75è. aniversari dels bombardejos atòmics. Durant aquests cinc anys de conferències de revisió del tractat s’ha pretès avançar en el desarmament nuclear i en la no proliferació. Objectius que ara són més importants que mai.

No només els 191 estats que formen part del tractat, sinó també els hibakusha –persones que van sobreviure als bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki– i representants de la societat civil, incloses ONG d’arreu del món, havien d’assistir a la conferència. A causa de la crisi provocada pel coronavirus la conferència ha estat ajornada i, malgrat el pesar que sentim per haver perdut aquesta oportunitat, volem aprofitar aquest moment per transmetre missatges que contribueixin a la consecució d’un món sense armes nuclears. Esperem l’oportunitat d’alçar les nostres veus quan les diferents parts es posin d’acord en la nova data de la conferència.

La situació de pandèmia global ens afecta a tots, sense importar fronteres ni races. Aquesta és la lluita més difícil que el món haurà de fer front des de la Segona Guerra Mundial. Donada la situació, hem de prendre mesures des d’una perspectiva humanitària i no des d’un nacionalisme egocèntric. Ara hem de considerar què és necessari per salvar la humanitat i cooperar globalment per fer-ho possible. Aquest canvi de paradigma cap a una nova mentalitat serà el que ens doni la victòria sobre aquesta amenaça comú.

Creiem que aquesta experiència d’acció col·lectiva per fer front a la Covid-19 pot inspirar noves formes de cooperació per encarar altres reptes globals, inclosos el canvi climàtic i les consegüents catàstrofes a gran escala, la creixent desigualtat de riquesa i altres amenaces com l’ús de les armes nuclears, aguditzada per la doctrina immoral de la dissuasió i l’actual cursa d’armaments nuclears. Hem de ser capaços de construir una coalició global de ciutadania forta a tot el món per fer front i eliminar els creixents desafiaments que posen en perill la nostra seguretat.

Concretament, la propera conferència de revisió donarà una oportunitat als estats que en formen part a subratllar la importància dels tractats per avançar cap al desarmament, inclòs l’article 6 del TNP. Encoratgem de forma decidida a fer extensiu el Tractat New Start abans d’aquesta conferència.

Aquesta conferència serà probablement una cimera difícil, a causa de la confrontació entre els estats nuclears i els no nuclears. Però si en volem treure el cantó positiu, l’ajornament permet a tots els estats que en formen part, inclosos els nuclears i els seus aliats, tenir més temps per a la seva preparació. El món sencer espera, fins i tot reclama, que aquests estats aprofitin al màxim el temps per entaular diàlegs sincers i constructius que permetin l’èxit de la conferència.

De forma conjunta, amb més de 7.900 ciutats membres d’arreu del món i la seva ciutadania, Mayors for Peace dona suport a les accions valentes que els responsables polítics estan fent actualment per garantir la pau i la seguretat de la humanitat i de les generacions que vindran.

Declaració en anglès >

La xarxa catalana d’Alcaldes per la Pau reclama una resposta humanitària immediata a la crisi en la frontera entre Turquia i la Unió Europea

La secció catalana d’Alcaldes per la Pau fa una crida urgent a totes les parts implicades en la crisi a la frontera entre Turquia i la Unió Europea a posar fi a la violència que s’està produint a la zona, a causa de l’augment de desplaçaments de milers de persones – incloses persones refugiades i sol·licitants d’asil – i a abstenir-se de qualsevol mesura que pugui incrementar el patiment de persones vulnerables. Les autoritats han de garantir que els procediments d’asil es fan d’acord amb la llei i cooperar plenament en aquest sentit.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha manifestat en una declaració que «Ni la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951 ni les lleis europees sobre persones refugiades proporcionen cap base legal per suspendre la recepció de sol·licituds d’asil».

Per aquest motiu, la xarxa demana recursos, capacitat i solidaritat per part de la Unió Europea i la comunitat internacional, així com un pla d’acció urgent per contribuir a abordar aquesta situació i el desastre humanitari que s’està produint al nord-est de Síria, el qual ha provocat el desplaçament de més de 950.000 persones a Idlib.

Síria està patint la major crisis humanitària i de persones refugiades de la nostra època. Des que va començar la guerra civil ara fa 9 anys, centenars de milers de persones han estat assassinades o bé han desaparegut i milions han hagut d’escapar més enllà de les seves fronteres, fugint de les bombes i les bales que han destruït les seves llars. Segons dades d’ACNUR, com a mínim 6,6 milions de sirians són desplaçats interns, mentre que 5,6 milions han fugit a l’estranger.

Actualment, durant els conflictes armats, la població civil ha esdevingut objecte dels atacs o ostatge dels grups armats. Aquests utilitzen a la població i recorren al terror i la por per aconseguir els seus objectius. La guerra és la pitjor manifestació de la violència i ha trobat els seu lloc als entorns urbans. Les ciutats juguen un paper clau en promoure societats justes, pacífiques i inclusives i és el lloc adequat per implementar una veritable democràcia i construir una cultura de convivència pacífica.

Ens mantenim units i unides per la pau, els drets humans i la fi de la violència en totes les seves formes.

/ Aquesta declaració de suport i solidaritat és un acord de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya /

Missatge de la secció europea d’Alcaldes per la Pau amb motiu de l’atac extremista a Hanau

En nom de la secció europea d’Alcaldes per la pau, vull expressar el meu condol i solidaritat amb la ciutat de Hanau i la seva ciutadania, en particular amb les famílies de les víctimes, per l’atac extremista d’extrema dreta que va succeir dimecres. Espero que les persones ferides puguin recuperar-se ràpidament. La nostra solidaritat està amb totes les persones d’aquestes comunitats.

Com a membres de l’aliança internacional Mayors for Peace, rebutgem qualsevol forma de violència. Un atac com aquest és un atac a tota la civilització i als valors per construir una cultura de convivència pacífica.

En aquests temps difícils, ens mantenim units i unides per la reconciliació, la interculturalitat com a mode de vida i la pau a les nostres ciutats. El món necessita ciutats de pau i convivència.

Josep Mayoral, president de la secció europea d’Alcaldes per la Pau

La secció europea de Mayors for Peace dona suport a aquesta declaració.

___________________________________________________________________________________

Message from the European Chapter of Mayors for Peace in regards to Hanau extremist attack

On behalf of the European Chapter of Mayors for Peace, I wish to express our deepest condolences and solidarity with the city of Hanau and its citizens, in particular with the families of the victims, for the far-right extremist attack that took place on Wednesday. I would also like to sincerely hope the early recovery of those who were injured. Our close solidarity belongs to all people in these communities.

As members of the worldwide alliance Mayors for Peace, we condemn any form of violence. Such an act is an attack on the whole of our civilization and values to build a culture of peaceful coexistence.

In this difficult time, we stand together for reconciliation, multicultural living and peace in our cities. The world needs cities of peace and coexistence.

Josep Mayoral, Chairman of the European Chapter of Mayors for Peace

The European Chapter of Mayors for Peace supports this statement.

Declaració de Mayors for Peace per trobar punts en comú respecte al Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears

En nom de Mayors for Peace
Kazumi Matsui, president de Mayors for Peace i alcalde d’Hiroshima
Tomihisa Taue, vicepresident de Mayors for Peace i alcalde de Nagasaki
7 de maig de 2019

L’1 de maig de 2019, nosaltres –conjuntament amb representants de diferents organitzacions no governamentals– ens vam dirigir a les delegacions participants a la Conferència Internacional de Revisió del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears (TNP). Avui, fem aquesta crida conjunta anticipant-nos a la conferència de revisió del tractat de l’any vinent a les Nacions Unides.

Considerem que el TNP és un dels tractats més importants de l’era post Segona Guerra Mundial. Amb l’adhesió de gairebé tots els signataris de la Carta de les Nacions Unides, el tractat és un exemple de consens quasi mundial entorn de la proposició bàsica que la pau i la seguretat internacional seran més fortes en un món lliure de l’existència o la proliferació d’armes nuclears. Reconeixem el TNP com l’únic instrument multilateral que obliga els Estats que han reconegut tenir armes nuclears a impulsar negociacions de bona fe per al desarmament nuclear.

En el marc de les preparacions per a la històrica conferència de revisió del TNP al 2020 –que s’organitzarà en el cinquantè aniversari del tractat– sol·licitem a totes les delegacions que focalitzin les seves discussions a ampliar els punts en comú respecte als principals objectius i propòsits del tractat. El futur èxit del TNP dependrà en gran mesura dels ponts diplomàtics que es construeixin entre les delegacions, reforçat per un compromís compartit que asseguri l’efectiva implementació i assoliment dels objectius principals del tractat.

Entenem que aquests complexos tractats multilaterals sovint impliquen el desacord entre les diferents parts pel que fa al grau de compliment, els mètodes més apropiats per aconseguir els objectius del tractat, l’equitat amb altres compromisos de tractats i la competició interminable dels estrets interessos nacionals i les prioritats a curt termini.

Demanem a totes les delegacions que no permetin que aquestes divisions erosionin l’entesa entre tots els Estats que donen suport i respecten aquest tractat. Els instem a treballar per ampliar aquests punts en comú amb converses sinceres que transcendeixin les diferències i a acordar solucions innovadores que permetin avançar en mesures concretes pel desarmament i la no proliferació d’armes nuclears. Veiem l’interès global personificat en el TNP, de la mateixa manera que els interessos nacionals de tots els països i totes les persones d’arreu del món.

Recordant les paraules inspiradores del Manifest Russell-Einstein de 1955: “Fem una crida, com a éssers humans, als éssers humans: recorda la teva humanitat i oblida la resta”. Aquest és precisament el missatge que els hibakusha –les persones supervivents dels bombardejos atòmics– desitgen molt humilment que arribi a tot el món i les generacions futures. Per aquest motiu, avui volem expressar en aquesta declaració els seus desitjos i encoratjar totes les delegacions a fer de la Conferència de Revisió del TNP 2020 un èxit, mitjançant iniciatives valentes que canviïn el marc de seguretat de confrontació per un de seguretat cooperativa.

Missatge de la ciutat de Wellington (capital de Nova Zelanda i ciutat líder i executiva de Mayors for Peace) amb motiu de l’atac terrorista a Christchurch

Kia ora te Whanau.

Bismillah. As-salaam-aleikum.

Estem colze a colze amb la nostra comunitat musulmana, per compartir el nostre amor, el nostre suport, el nostre dolor i les nostres llàgrimes. Recordem a aquells neozelandesos que han sigut víctimes de l’atac terrorista.

Estem aquí per demostrar a la nostra comunitat musulmana que si una persona sent tant odi, després 4,5 milions de neozelandesos els superarem amb amor.

Aquest país ens pertany a tots i totes.

És un país que la nostra comunitat musulmana està orgullosa d’anomenar-lo llar i encara estem més orgullosos de tenir-la aquí. Un país on s’han sentit segurs i han pogut practicar lliurement la seva cultura i religió.

Els atacs covards que han hagut de patir són vergonyosos i menyspreables. La nostra comunitat musulmana ha respòs amb dignitat, excel·lència i compassió si ho comparem amb el dolor que han hagut de suportar.

L’assistència dels 11.000 wellingtonians a la vigília de diumenge nit, en una demostració de solidaritat, va ser commovedora. Una ciutat que ara ha de portar el seu suport un pas endavant i demostrar que rebutja i condemna absolutament el racisme. En qualsevol de les seves formes. Lluitarem contra ell i no ens quedarem al marge.

Ell no ens representa. L’odi no ens dividirà.

Jazākallāh.

Després dels tirotejos a dues mesquites a Christchurch el 15 de març, l’alcalde Justin Lester de Wellington, ciutat líder i executiva de la secció neozelandesa de Mayors for Peace, va respondre amb una declaració de suport i solidaritat per a totes aquelles persones afectades per l’atac.

La secció europea de Mayors for Peace dona suport a aquesta declaració.

___________________________________________________________________________________

Message from the city of Wellington (capital city of New Zealand and an Executive City and Lead City of Mayors for Peace) in regards to Christchurch Terrorist Attack

Kia ora te Whanau.

Bismillah. As-salaam-aleikum.

We stand should to shoulder with our Muslim community; to share our love, our support, our grief and our tears. We remember those New Zealanders who were victims of a terrorist act.

We’re here to show our Muslim community that if one person can harbour so much hate, then 4.5 million New Zealanders can overwhelm them with love.

This country belongs to all of us.

It’s a country our Muslim community is proud to call home and we are even prouder to have them here. A country where they felt safe and could freely practice their culture and religion.

The cowardly acts they have had to endure are shameful and despicable. Our Muslim community has responded with dignity, grace and a level of compassion in stark contrast to the pain they have had to endure.

The 11,000 Wellingtonians who attended the vigil on Sunday night in a display of solidarity, was heart-warming. As a city we must now take our support one step further and show we utterly reject and condemn racism. In every form. We will stand up against it and we will not stand aside.

He does not represent us. Hate will not divide us.

Jazākallāh.

In the wake of mass shootings targeting two mosques in Christchurch on March 15, Mayor Justin Lester of Wellington, the Lead City of the Mayors for Peace New Zealand Chapter, responded and issued a statement of sympathy and solidarity to all those affected by the attacks.

The European Chapter of Mayors for Peace supports this statement.

http://www.mayorsforpeace.org/english/whatsnew/activity/190325_message_Christchurch_attack.html

Declaració de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya sobre Síria

Ara fa 8 anys Síria vivia, en el marc de les primaveres àrabs, un inici de revolta popular pacífica contra el règim de Baixar al-Àssad. La revolta, escampada arreu del país, va ser brutalment esclafada. Davant d’aquesta repressió, la progressiva militarització d’una part de l’oposició, la implicació de les potències regionals i internacionals tot donant suport –i armant- les diverses faccions i la deixadesa de la comunitat internacional farien desembocar la situació en un dels conflictes més sagnats dels darrers anys.

Com a ajuntaments compromesos amb la pau, no podem tancar els ulls a l’horror patit a Síria: centenars de milers de morts, milions de refugiats i desplaçats, desenes de milers de desapareguts, ciutats i pobles destruïts per les bombes, instal·lacions sanitàries atacades, comunitats assetjades no deixant-hi entrar aliments o medicaments, etc.

Malauradament, molta gent a Europa va conèixer el conflicte sirià arran del drama dels refugiats que intentaven creuar la Mediterrània. De fet, Síria és el país que ha generat més persones refugiades i desplaçades dels darrers anys. I, efectivament, l’acollida de les persones refugiades és un dels assumptes que, com a ajuntaments, hi estem implicats i volem continuar-hi estant: perquè acollir amb dignitat persones que fugen de l’horror, és un gest de justícia mínima.

Però creiem que cal fer molt més. Amb humilitat, però amb determinació, com a Alcaldes i Alcaldesses per la Pau reclamem a estats i organismes internacionals que s’impliquin, de debò, en una acció solidària i per la pau amb Síria: cercant mesures per a defensar la població civil que porta anys patint violència i persecució, facilitant vies segures a les persones refugiades, aturant les transferències d’armes, afavorint espais de negociació per a la resolució pacifica del conflicte, plantejant mecanismes de suport i reconstrucció, no permetent la impunitat davant les atrocitats comeses i duent els seus responsables davant la justícia i, òbviament, donant la veu al poble per a que sigui la ciutadania la que decideixi el futur del país.

I des de la nostra realitat directa i concreta d’ajuntaments ens comprometem a explorar la col·laboració amb els municipis de Síria a fi de promoure la pau, els drets humans i la justícia.

Barcelona, 15 de març de 2019

Les ciutats líders europees i nord-americanes d’Alcaldes per la Pau donen suport als comentaris dels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki sobre el Tractat INF i demanen als Estats Units i Rússia tornar a la taula de negociació

Durant els últims dies, els governs dels Estats Units i Rússia han decidit abandonar la seva participació en el Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF, per les seves sigles en anglès d’Intermediate-Range Nuclear Forces). Aquesta situació només deixa uns pocs mesos en endavant per restaurar el que va ser un dels tractats més importants de l’etapa de la Guerra Freda. Aquest tractat va ajudar a eliminar un gran nombre de míssils nuclears i convencionals a Europa i va reduir considerablement l’amenaça d’un conflicte nuclear al continent.

Com a ciutats líders a Europa i Amèrica del Nord de l’organització Alcaldes per la Pau (1), establerta per els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki l’any 1982 i compromesa amb l’assoliment d’un món sense armes nuclears, estem molt preocupades per la suspensió i la derogació d’aquest tractat fonamental per el desarmament nuclear. També estem preocupades per els plans que ambdós estats tenen pel que respecta a modernitzar els seus arsenals nuclears, incloent el desenvolupament d’armes més sigil·loses i de baixa potencia més usables.

El president d’Alcaldes per la Pau, l’alcalde Kazumi Matsui, va declarar el cap de setmana (2):

“Recentment, l’alcalde de Nagasaki i jo vam enviar una carta al president dels Estats Units i de la Federació Russa per transmetre’ls els desitjos de la societat civil, qui espera veure com els dos governs s’esforcen acceleradament per fer valer aquest tractat. L’anunci d’aquest abandonament, tot i ser esperat, està en contra dels desitjos de la societat civil i no és acceptable de cap de les maneres.

Amb l’objectiu de que les tragèdies d’Hiroshima i Nagasaki no es tornin a repetir mai més, i respondre així als desitjos de la societat civil, un cop més instem als líders dels Estats Units i Rússia a continuar pel camí del diàleg i l’esforç basat en la raó i no abandonar aquest tractat sense un acord alternatiu”.

Les ciutats líders europees i nord-americanes d’Alcaldes per la Pau donem suport ferm a la demanda dels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki. No volem veure com els míssils nuclears tornen a les bases militars d’Europa, on la seva presència pot incrementar la tensió internacional i la seguretat.

Alcaldes per la Pau és ferma defensora del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i del Tractat de No Proliferació Nuclear, que ha obligat des de fa aproximadament 50 anys a negociar de «bona fe» l’eliminació de les armes nuclears, i que tornarà a discutir-se al maig d’aquest any a les Nacions Unides. L’enorme progrés que s’ha fet des de la signatura del Tractat INF ara està en risc i retrocés, començant una nova carrera armamentística en un món molt més incert.

També exhortem al president Trump i el president Putin a treballar plegats i trobar una solució diplomàtica a aquesta crisis. Encara hi ha al món 14.000 armes nuclears, de les  quals el 90% pertanyen als Estats Units i la Federació Russa. Hi ha una necessitat real per trobar una solució sensible a reduir la tensió i promoure un altre cop el desarmament nuclear de forma multilateral. No volem veure un altre cop com es col·loquen armes nuclears per tota Europa i el començament d’un nou tipus de «Guerra Freda». Instem també als líders europeus a treballar amb els Estats Units i Rússia per trobar una nova forma de diplomàcia pacífica i ajudar a restaurar aquest important tractat.

Per a més informació, si us plau contacteu l’Helena Aranda, coordinadora de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya al +34938426723. Aquesta declaració ha sigut elaborada per la secció anglesa i irlandesa d’Alcaldes per la Pau en nom de les ciutats líders europees i nord-americanes d’Alcaldes per la Pau.

Notes per els editors:

(1) Les ciutats líders europees i nord-americanes d’Alcaldes per la Pau que han donat
suport formal a la declaració són:
• June Hitchen, alcaldessa de Manchester (Regne Unit)
• Jacqueline Belhomme, alcaldessa de Malakoff (França)
• Philippe Rio, alcalde de Grigny (França)
• Stefan Schostok, alcalde de Hannover (Alemanya)
• Emmily Talpe, alcaldessa de Ypres (Bèlgica)
• Thore Vestby, representant de l’alcalde de Frogn (Noruega)
• Josep Mayoral Antigas, alcalde de Granollers (Espanya)
• Ivan Knez, alcalde de Biograd na Moru (Croàcia)
• T M Franklin Cownie, alcalde de Des Moines (Estats Units)
• Valerie Plante, alcaldessa de Montreal (Canadà)

(2) Declaracions de l’alcalde d’Hiroshima, 1 de febrer de 2019 http://www.mayorsforpeace.org/english/whatsnew/news/data/20190204/Mayor_Matsui’s_comment.pdf

Alcaldes per la Pau condemna la violència a la frontera de Gaza i envia la seva solidaritat a les víctimes

Considerant els esdeveniments que van succeir dilluns, la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya condemna fermament la violència a Gaza i mostra la seva solidaritat amb les víctimes.

Molts palestins, inclosos nens i nenes, van morir abans d’ahir i centenars estan ferits, durant les protestes que van tenir lloc a prop de la frontera de Gaza.

Demanem a tots els implicats que continguin qualsevol acte que pugui portar a més violència, en qualsevol de les seves formes, i es respecti el dret dels ciutadans a manifestar-se pacíficament.

Insistim en la urgència d’accelerar els esforços per tornar a negociacions significatives que eventualment permetin a les persones palestines i israelianes viure en pau i dintre d’unes fronteres reconegudes i segures.

Plegats defensem la pau i la fi de la violència en qualsevol de les seves formes.

Granollers, 16 de maig de 2018

/ Aquesta declaració de suport i solidaritat és un acord de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya /

Mayors for Peace stands with the city of Barcelona and sends its deepest solidarity to the victims

Catalan municipalities call the citizens to join together at noon to keep 5 minutes of silence to pay tribute to the victims and to show their commitment with a pacific coexistence.

The Catalan network of Mayors for Peace Alcaldes per la Pau issued a statement to send its sympathy and join in solidarity with the city of Barcelona, member of Mayors for Peace, after a terrorist attack killed 13 people and injured more than one hundred people, on the afternoon of yesterday, August 17th.

Among the victims there are citizens coming from all around the world, and they are receiving the support and the solidarity from Barcelona’s people.

By attacking cities in such an indiscriminate way, the aim is to harm innocent people. It is an attack on all of those who want to see a more peaceful world. As lady Mayor Ada Colau stated, “Barcelona is brave and united. Terror will never change that”.

Friday 18th, at noon, the citizens of most of the Catalan municipalities will join together to keep 5 minutes of silence to condemn the attack and to show solidarity with the victims.

We stand together for peace and an end to violence in all its many forms.

/ This statement of support and solidarity was agreed by members of the Mayors for Peace Executive Board and supported by the Catalan Chapter. /

________________________________________________________________________

Alcaldes per la Pau dóna suport a la ciutat de Barcelona i mostra la seva solidaritat amb les víctimes

Els municipis catalans convoquen als ciutadans i ciutadanes a fer 5 minuts de silenci al migdia en homenatge a les víctimes de l’atac i com a mostra del seu compromís amb la coexistencia pacífica.

La secció catalana de Mayors for Peace (Alcaldes per la Pau) ha publicat una declaració on mostra el seu suport i solidaritat amb la ciutat de Barcelona, membre d’Alcaldes per la Pau, després de l’atac terrorista del 17 d’agost per la tarda en el que van morir 13 persones i més de 100 van resultar ferides.

Entre les víctimes hi havia ciutadans i ciutadanes de tot els racons del món, les quals estan rebent el suport i la solidaritat de la gent de Barcelona.

L’objectiu d’atacar a les ciutats d’aquesta forma tan indiscriminada és ferir a gent innocent, gent que només espera un món més pacífic en el que conviure. Tal i com l’alcaldessa de Barcelona va dir: “Barcelona és una ciutat valenta i unida. El terror no canviarà pas això”.

Divendres 18 d’agost al migdia, els ciutadans i ciutadanes dels municipis catalans es reuniran per fer 5 minuts de silenci com a mostra de solidaritat amb les víctimes i de condemna als atacs produïts.

Ens mantenim units i unides per la pau i la fi de la violència en totes les seves formes.

/ Aquesta declaració de suport i solidaritat és un acord de tots els membres de l’Executiva de Mayors for Peace i una mostra de suport de la secció catalana d’Alcaldes per la Pau. /

Mayors for Peace sends its deepest sympathy and solidarity to those killed and injured in the terrorist incident in Manchester

The UK and Ireland Mayors, Provosts and Leaders for Peace Chapter – the constituent chapter of the international Mayors for Peace movement – which is based in Manchester City Council, joins with Executive Members of Mayors for Peace, led by the Mayors of Hiroshima and Nagasaki, to remember those who tragically died in Manchester in a terrorist incident on the evening of the 22nd of May.

The Chapter, which is led by the Lord Mayor of Manchester, along with all Executive Board members of Mayors for Peace, sends its sympathy and joins in solidarity with the city of Manchester after the tragic events of the evening of the 22nd May, which has seen at present 22 people killed and 59 seriously injured after a terrorist attack at Manchester Arena in the city centre. (1)

The Chapter and the Executive Board members fully supports the words of the Leader of Manchester City Council, Councillor Sir Richard Leese, speaking outside Manchester Town Hall yesterday, when he said: “This is an absolutely horrifying incident and our thoughts are with everyone affected, especially those who have lost loved ones or been injured and traumatised.

(The) attack is a monstrous act but also a deeply futile one. Manchester is a proud, strong city and we will not allow terrorists who seek to sow fear and division to achieve their aims.

We give heartfelt thanks to our emergency services for their response and our council staff are doing all they can to support.” (2)

This incident follows on from a litany of similar events that have taken place in recent years in the likes of Brussels, Paris, Nice, Istanbul, Berlin, Stockholm and London, many of whom are members of the Mayors for Peace. By attacking cities in such an indiscriminate way, the aim is to harm innocent peace-loving people. It is an attack on all of those who want to see a more peaceful world.

Manchester is a city of Peace and has been a Vice President of Mayors for Peace, led by the Mayors of Hiroshima and Nagasaki, since 2001. The City Council works closely with Executive Members of Mayors for Peace to achieve ways to create a more peaceful world, free of weapons of mass destruction. The Mayors for Peace Executive and UK and Ireland Chapter members also want to see our own towns and cities being beacons of peace, tolerance and understanding and these tragic events affect all of us in the UK and the Republic of Ireland, and across the world.

Our thoughts are currently with those directly affected in this incident and the people of Manchester, but they remain also with the many other people and communities across our world who live under the threat of terrorism and the scourge of urban civil war.
We stand together for peace and an end to violence in all its many forms.

An online book of condolence is available for anyone who wishes to make a personal statement

A ‘We Love Mcr Emergency Fund’ has been launched by Manchester City Council in partnership with the British Red Cross to support the people who have been injured or bereaved by the attack. (3) Commenting on the fund, the Lord Mayor of Manchester, Councillor Eddy Newman said: “We are incredibly grateful to the huge amount of people reaching out to offer their support. This incredible response is a testament to the true spirit of the city of Manchester, which remains open for business despite this horrific attack.” (4)

Manchester City Council held a special vigil event last night outside Manchester Town Hall led by the Lord Mayor of Manchester with national political leaders, the Mayor of Greater Manchester Andy Burnham, the Leaders and Mayors of the 10 Greater Manchester local authorities, faith leaders and the Chief Constable of Greater Manchester Police, representing the emergency services.

The vigil concluded with an inspirational poem, ‘This is the Place’ by Manchester-born poet Tony Walsh, which summed up the solidarity, vitality and community of Manchester. It includes the words: “Because this is a place that has been through some hard times: oppressions, recessions, depressions, and dark times. But we keep fighting back with Greater Manchester spirit. Northern grit, Northern wit, and Greater Manchester’s lyrics. And these hard times again, in these streets of our city, but we won’t take defeat and we don’t want your pity. Because this is a place where we stand strong together, with a smile on our face, greater Manchester forever.” (5)

Ends

Notes:
(1) The statement of support and solidarity was agreed by members of the Mayors for Peace Executive Board and supported by the Chapter. Members of the Mayors for Peace Executive Board include the cities of Manchester, Hiroshima (Japan), Nagasaki (Japan), Halabja (Iraq), Granollers (Spain), Malakoff (France), Hannover (Germany), Ypres (Belgium), Malakoff (France), Biograd na Moru (Croatia), Frogn (Norway), Brussels (Belgium), Sarajevo (Bosnia and Hercegovina), Volgograd (Russia), Muntinlupa (Philippines), Fongo-Tongo (Cameroon), Mexico City (Mexico), Bangkok (Thailand), Fremantle (Australia), Semey (Kazakhstan), Cochin (India), Montreal (Canada), Wellington (New Zealand), Santos (Brazil), Cartago (Costa Rica), Bogota (Colombia), Des Moines (USA) and Tehran (Iran).

(2) Manchester City Council media release, 23rd March 2017

(3) We Love Mcr Emergency Fund for those affected by the attack of the 22nd May – donate at http://www.redcross.org/manchester, call 0300 456 4999 or through any British Red Cross shops.

(4) Manchester City Council media release, 23rd March 2017

(5)Text from ‘This is the Place’ by Manchester poet Tony Walsh:

This is the place
In the north-west of England. It’s ace, it’s the best
And the songs that we sing from the stands, from our bands
Set the whole planet shaking.
Our inventions are legends. There’s nowt we can’t make, and so we make brilliant music
We make brilliant bands
We make goals that make souls leap from seats in the stands
And we make things from steel
And we make things from cotton
And we make people laugh, take the mick summat rotten
And we make you at home
And we make you feel welcome and we make summat happen
And we can’t seem to help it
And if you’re looking from history, then yeah we’ve a wealth
But the Manchester way is to make it yourself.
And make us a record, a new number one
And make us a brew while you’re up, love, go on
And make us feel proud that you’re winning the league
And make us sing louder and make us believe that this is the place that has helped shape the world
And this is the place where a Manchester girl named Emmeline Pankhurst from the streets of Moss Side led a suffragette city with sisterhood pride
And this is the place with appliance of science, we’re on it, atomic, we struck with defiance, and in the face of a challenge, we always stand tall, Mancunians, in union, delivered it all
Such as housing and libraries and health, education and unions and co-ops and first railway stations
So we’re sorry, bear with us, we invented commuters. But we hope you forgive us, we invented computers.
And this is the place Henry Rice strolled with rolls, and we’ve rocked and we’ve rolled with our own northern soul
And so this is the place to do business then dance, where go-getters and goal-setters know they’ve a chance
And this is the place where we first played as kids. And me mum, lived and died here, she loved it, she did.
And this is the place where our folks came to work, where they struggled in puddles, they hurt in the dirt and they built us a city, they built us these towns and they coughed on the cobbles to the deafening sound to the steaming machines and the screaming of slaves, they were scheming for greatness, they dreamed to their graves.
And they left us a spirit. They left us a vibe. That Mancunian way to survive and to thrive and to work and to build, to connect, and create and Greater Manchester’s greatness is keeping it great.
And so this is the place now with kids of our own. Some are born here, some drawn here, but they all call it home.
And they’ve covered the cobbles, but they’ll never defeat, all the dreamers and schemers who still teem through these streets.
Because this is a place that has been through some hard times: oppressions, recessions, depressions, and dark times.
But we keep fighting back with Greater Manchester spirit. Northern grit, Northern wit, and Greater Manchester’s lyrics.
And these hard times again, in these streets of our city, but we won’t take defeat and we don’t want your pity.
Because this is a place where we stand strong together, with a smile on our face, greater Manchester forever.
And we’ve got this place where a team with a dream can get funding and something to help with a scheme.
Because this is a place that understands your grand plans. We don’t do “no can do” we just stress “yes we can”
Forever Manchester’s a charity for people round here, you can fundraise, donate, you can be a volunteer. You can live local, give local, we can honestly say, we do charity different, that Mancunian way.
And we fund local kids, and we fund local teams. We support local dreamers to work for their dreams. We support local groups and the great work they do. So can you help us, help local people like you?
Because this is the place in our hearts, in our homes, because this is the place that’s a part of our bones.

Declaració de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya de condemna de l’ús d’armes químiques a Síria i de solidaritat amb les víctimes

Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya denunciem els atacs amb armes químiques del passat 4 d’abril a la localitat siriana de Jan Xeijun, a la província d’Idlib, que van provocar un gran nombre de morts i ferits i centenars de persones afectades pels gasos tòxics.

Des de l’any 2011, quan va començar el conflicte, hem condemnant en reiterades ocasions les atrocitats a les quals la població siriana es veu abocada injustament. Un cop més, manifestem la nostra repulsa més absoluta pels darrers atacs.

S’ha documentat l’ús d’armament químic de manera indiscriminada contra la població civil de l’inici del conflicte sirià, fins i tot en emplaçaments sanitaris, contradient totes les normes fonamentals del dret internacional humanitari. Aquestes armes provoquen la mort i danys irreparables en l’ésser humà, instauren el pànic i forcen els desplaçaments de població.

Com a membres de la xarxa internacional d’Alcaldes per la Pau, una organització que agrupa més de 7.200 municipis de tot el món compromesos amb la pau i a procurar el benestar dels ciutadans i ciutadanes, no podem restar indiferents davant d’aquests fets. No hi ha cap justificació per utilitzar la violència per a la resolució dels conflictes.

Per tot això:

 • Condemnem tot ús de la força per a la resolució de conflictes, especialment qualsevol atac amb armes químiques, i ens solidaritzem amb la població de Síria.
 • Demanen que cessin les hostilitats que estan tenint lloc al país. Que no s’ataquin zones poblades i que no s’utilitzin les armes de manera indiscriminada contra la població civil indefensa.
 • Exigim que els actors involucrats declarin inequívocament que les armes químiques que posseeixen mai no seran desplegades ni tampoc utilitzades sota cap circumstància. Són armes prohibides i mai no s’han de tornar a utilitzar.
 • Reclamem la implicació dels governs en la recerca d’una solució al conflicte, que sigui pacífica i justa per a tothom, així com la disposició de la comunitat internacional a actuar immediatament per aturar tots els bombardejos, protegir la població civil i trobar solucions de bona fe que condueixin a una resolució pacífica del conflicte.

El nostre compromís amb la pau de tots els pobles i ciutats d’arreu del món és un deure inalienable que no deixarem d’exercir de manera persistent i enèrgica.

7 d’abril de 2017

El món local català en defensa dels electes turcs i kurds

El món local català en defensa dels electes turcs i kurds El dimarts 25 d’octubre de 2016, a les nou del vespre, la policia turca ocupava l’ajuntament d’Amed / Diyarbakir. Fruit d’aquesta actuació, van ser arrestats els coalcaldes de Diyarbakir Gültan Kisanak i Firat Anli, escollits democràticament el març de 2014. La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya observem amb preocupació aquesta situació.

Gültan Kisanak va ser detinguda just després d’aterrar a l’aeroport de Diyarbakir, tornant d’Ankara, mentre que Firat Anli va ser detingut a casa seva, al centre de la ciutat de Diyarbakir. Les cases dels dos co-alcaldes van ser envaïdes per la policia a les nou del vespre durant dues hores i mitja. L’ajuntament de Diyarbakir va ser bloquejat per la policia, que va començar un registre a les nou del vespre impedint que cap dels treballadors de l’ajuntament, inclosos els advocats, poguessin entrar a l’edifici.

Diyarbakir és la capital de la regió kurda de Turquia, i el municipi de Diyarbakir és la institució municipal més important governada pel HDP-Partit de la Democràcia i dels Pobles. Gültan Kisanak és també co-presidenta de la Unió de Municipis del Sud-est d’Anatòlia (Gabb), que és una associació municipalista que inclou 106 municipis.

El President Tayyip Erdogan ha acusat Kisanak i Anli de col·laborar amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el qual és a la llista d’organitzacions terroristes. Arrel de les detencions de Kisanak i Anli, també hi ha hagut altres detencions, en especial de dones, quan es manifestaven pacíficament com a símbol de protesta contra aquests actes il·legals i anti-democràctics.

Aquest atac als càrrecs electes kurds i turcs no és un fet nou a Turquia. A dia d’avui, 22 coalcaldes electes estan empresonats, i 33 més han estat inhabilitats.

El municipalisme català expressa la seva preocupació per aquests fets, i reconeix que la violència i les detencions no han cessat al sud-est de Turquia. Creiem que la manera de combatre aquestes amenaces és sempre respectant l’estat de dret, els drets humans i les llibertats individuals. Així doncs, la detenció de Gültan Kisanak i Firat Anli està en contra de la Declaració dels Drets Humans, de la que Turquia n’és signatària.

Des del municipalisme català creiem que calen instruments i solucions polítiques per combatre la violència i el terrorisme a Turquia. Diàleg i respecte als representants municipals escollits democràticament pel poble turc i kurd, és l’opció viable per aconseguir l’estabilitat.

Barcelona, 31 d’octubre de 2016

Declaració de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya de rebuig a l’atemptat de Niça i de solidaritat amb les víctimes

Ahir novament vam poder veure com una ciutat ha estat víctima de la violència indiscriminada, que ha causat la mort de nombroses persones.

Com a municipis compromesos amb la pau, que treballem per fer de la paraula l’única eina valida per resoldre els conflictes, condemnem enèrgicament l’ús de la violència indiscriminada contra pobles i ciutats.

Expressem la nostra solidaritat amb la ciutadania de Niça en aquests moments de dolor, així com el nostre compromís col·lectiu de treballar, juntament amb les ciutats de tot el món, perquè el diàleg i l’entesa esdevingui l’única via per trobar solucions pacifiques als conflictes.

Continuarem fomentant la convivència i la cohesió social per construir ciutats inclusives i solidàries on tothom hi pugui conviure. Serem incansables en la nostra lluita per un món més just on la violència no hi tingui lloc.

Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya

Mayors for Peace

Granollers, 15 de juliol de 2016

Declaració final de la Conferència de Municipis per la Pau al Mediterrani

Al setembre de 2013 representants del món local de 15 països del Mediterrani es van reunir a Aubagne (França), sota el patronat de Mayors for Peace, amb la finalitat de donar un pas endavant en la creació d’una xarxa de ciutats per la Pau al Mediterrani. Els participants es van comprometre a fer de la Cultura de Pau una eina de gestió local que actuï en tots els àmbits, a compartir les seves experiències amb altres xarxes i institucions i a formar un grup de treball que analitzi i segueixi els conflictes al Mediterrani i expressi les seves opinions sobre la seva resolució pacífica.

La Conferència celebrada a Granollers pren com a punt de partida la Declaració final de la I Conferència de Municipis per la Pau al Mediterrani i els seus participants reafirmen la seva voluntat de contribuir a la creació d’un espai de pau i solidaritat al Mediterrani, que prengui en consideració a tot el món, per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, de convivència i de cohesió social.

Es per tot això que, des del convenciments que els municipis, com a primer nivell de la democràcia, són l’espai privilegiat per desenvolupar una Cultura de Pau, els participants es comprometen a:

  • Enfortir la col·laboració entre els municipis i els governs locals del Mediterrani i propiciar la realització de projectes de cooperació, dirigits al coneixement mutu, el foment de la convivència i l’educació per la pau, comptant amb la participació de la societat civil i la ciutadania.
  • Fer créixer la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, desenvolupar les seves iniciatives i treballar per l’eliminació de les armes nuclears, tal com preveu el TNP (Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears).
  • Encoratjar als governs a presentar propostes innovadores i valentes per assolir un món en pau. Un element imprescindible és l’eliminació de les armes nuclears, atenent el risc que representen per la vida humana.
  • Promoure el coneixement de les activitats i el treball de Mayors for Peace entre la ciutadania, fent èmfasis en el seu impacte en l’àmbit local.
  • Promoure l’educació per la pau a les escoles i la societat.
  • Fomentar les sinergies i la col·laboració entre els governs locals i altres institucions i entitats que treballen en l’àmbit de la pau i el desarmament.
  • Fer sentir la seva veu en relació als conflictes que tenen lloc als països de la conca Mediterrània i donar suport a la ciutadania, ja que els habitants de les ciutats són sempre les primeres i principals víctimes d’aquests conflictes.
  • Contribuir amb iniciatives i projectes concrets a aconseguir un espai de pau, estabilitat i prosperitat al Mediterrani.

Les institucions que impulsen la Conferència de Municipis per la Pau al Mediterrani asseguraran la seva continuïtat en cooperació amb altres estructures existents i convocaran una propera trobada l’any 2016.

Adoptada a Granollers, el 3 d’octubre de 2014

Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya reclamem que s’aturi el conflicte armat de Gaza

Des de fa setmanes, la població palestina de la Franja de Gaza està patint les conseqüències d’un conflicte armat que sembla no tenir final. Els bombardejos de l’exèrcit israelià han provocat la mort de centenars de persones, moltes de les quals són infants. També els coets de Hamàs han causat víctimes israelites. Famílies senceres han quedat sense les seves cases i s’han provocat danys en infraestructures vitals. La immensa majoria de les víctimes són civils.

Amb els passos fronterers tancats, els ciutadans i ciutadanes no poden fugir i són les víctimes innocents d’aquesta situació. Cal tenir present que l’atac directe sobre objectius civils, a més d’inadmissible i reprovable, està considerat un crim de guerra pel dret internacional. Aquests fets, per tant, cal que siguin investigats i jutjats.

Com a alcaldes i alcaldesses, que tenim com a funció principal procurar pel benestar dels ciutadans i ciutadanes, condemnem enèrgicament tot ús de la força i ens solidaritzem amb la població de Gaza. Com a membres de la xarxa internacional d’Alcaldes per la Pau, una organització que agrupa més de 6.000 municipis de tot el món compromesos amb la pau, no podem restar indiferents davant d’aquests fets. No hi ha cap justificació per utilitzar la violència per a la resolució dels conflictes. Demanem que s’aturin tots els bombardejos contra pobles i ciutats.

Reclamem als governs que s’impliquin en la recerca d’una solució al conflicte, que sigui pacífica i justa per a tothom. Que no s’ataquin zones poblades i no s’utilitzin les armes contra la població civil indefensa. Sol·licitem que la comunitat internacional actuï immediatament per aturar tots els bombardejos, protegir la població civil i iniciar negociacions de bona fe que condueixin a una resolució pacífica del conflicte.

Secció Catalana d’Alcaldes per la Pau

Granollers, 21 de juliol de 2014

Declaració final de la I Conferència de Ciutats per la Pau a la Mediterrània

Celebrada Aubagne (França), el 20 i 21 de setembre de 2013

«Construir un món en pau no comença pas a les sales de conferències de Nova York o Ginebra. S’inicia als barris, en les comunitats… comença amb vosaltres ».
Ban Ki-mon adreçant-se als alcaldes per la pau, el maig de 2010 a les Nacions Unides

«Assolir un món lliure d’armes nuclears requereix crear una nova societat que substitueixi la desconfiança mútua i les amenaces per un sentit compartit de comunitat, arrelat en la consciència que tots nosaltres pertanyem a la mateixa família humana. »
Kazumi Matsui, alcalde d’Hiroshima, president de Mayors for Peace

El 20 i 21 de setembre de 2013, amb motiu del Dia Internacional de la Pau, proclamat per l’Assemblea General de les Nacions Unides, nosaltres, representants i ciutadans i ciutadanes de vinguts de 15 països de la Mediterrània, ens hem reunit a Aubagne (França), sota el patronatge de la xarxa d’Alcaldes per la Pau (Mayors for Peace).

Per a nosaltres, la Mediterrània representa una conca de vida i d’intercanvis comuns a tres continents, és el vincle entre l’Àfrica, Europa i l’Orient Mitjà. Els conflictes, on sigui que es produeixin en la regió, tenen conseqüències per a cadascuna de les nostres ciutats, per als seus habitants. D’altra banda, en tant que primer nivell de la democràcia, la ciutat és l’espai privilegiat per a desenvolupar una Cultura de Pau tal com la defineix Nacions Unides i la UNESCO.

La diversitat de les experiències relatades durant aquesta Conferència, així com les aportacions valuoses que ens han transmès les persones que van respondre a la invitació de les ciutats de Granollers, de Biograd na Moru i Aubagne, ens porten a les següents conclusions:

  • La situació a la Mediterrània és preocupant, els conflictes que s’hi estan produint tenen un veritable ressò en totes les ciutats de les seves ribes i arreu del món.
  • Els habitants de les ciutats són les primeres víctimes, directes o indirectes d’aquests conflictes. I els representants no sempre tenen els mitjans per a respondre a totes les necessitats. La qüestió de les persones refugiades és una de les conseqüències principals d’aquests conflictes i demana d’una solidaritat més forta entre els estats i les ciutats.
  • La crisi global agreuja encara més les desigualtats: els països del Nord de la Mediterrània es tanquen sobre ells mateixos, els recursos de què disposen les ciutats per a les seves actuacions es redueixen, mentre que la precarietat augmenta. L’alt índex d’atur i la manca d’accés a l’educació entre els joves és un problema fonamental, a més d’un factor evident d’inestabilitat local i regional.
  • Les armes de destrucció massiva representen una amenaça per a la pau mundial, d’entre les quals, les nuclears constitueixen l’amenaça més gran per a la humanitat. Tot i que il·legals, les armes químiques són utilitzades en els conflictes locals. Cal que posem especial atenció en l’eliminació d’aquestes armes inhumanes per tal de protegir la nostra ciutadania i les nostres ciutats.

Remarquem la necessitat de crear un espai de pau i de reconciliació a la Mediterrània, que prengui en consideració tothom, per fer dels nostres pobles i ciutats espais de llibertat, de convivència i de cohesió social.

És per això que estem convençuts que les ciutats, si volen que les seves accions tinguin impacte, han de treballar tant en el pla local com en l’àmbit internacional.

En el pla local:

  • Hem de promoure la Cultura de Pau en tots els àmbits. El sentiment de pertinença a una mateixa comunitat, arrelat al fet de formar part de la mateixa família humana, és possible amb la implicació de tothom, sense distinció de cap mena.
  • L’educació, la solidaritat local, la lluita contra les discriminacions, el diàleg intercultural i interreligiós, el treball de la memòria, la reconciliació, són eixos essencials a desenvolupar en cada ciutat.
  • Les dones juguen un paper central en el manteniment de la cohesió social i contribueixen a la millora dels processos de pau. Cal garantir el ple exercici dels seus drets.
  • Enfortir les relacions amb les ONG i les associacions locals, que intervenen en situacions d’emergència en moments de conflicte o bé amb programes d’educació o de solidaritat, és indispensable per a construir un moviment coherent.
  • Aquestes accions locals rebran un impuls especial si s’inscriuen dins un moviment més ampli, que sigui comprensible i coordinat, que es fonamenti en una clara determinació de fer de la Cultura de Pau una eina teòrica i pràctica en la gestió local, amb una clara vocació de proximitat amb la ciutadania.

En el pla internacional:

  • Les ciutats podran fer sentir més fort la seva veu si col·laboren amb grups i s’adhereixen a organitzacions com Alcaldes per la Pau, que ha llançat la campanya Visió 2020, que té com a un dels seus lemes “Les Ciutats no són Objectius”. La xarxa d’Alcaldes per la Pau és un interlocutor reconegut pels estats i organismes internacionals i ha desenvolupat una xarxa mundial única de ciutats unides que treballen perquè el món s’alliberi de l’amenaça nuclear.
  • Durant la 8a Conferència general d’Alcaldes per la Pau, les ciutats executives de Malakoff (França) Granollers (Espanya) et Biograd na Moru (Croàcia), s’han compromès a impulsar trobades nacionals o regionals al si de l’organització. Una trobada de ciutats de l’espai mediterrani s’inscriu perfectament dins d’aquest objectiu.

Per tot això, els participants es comprometen a:

  • Desenvolupar les iniciatives de la xarxa d’Alcaldes per la Pau a la Mediterrània i treballar per a l’eliminació de les armes nuclears.
  • Fer de la Cultura de Pau una eina de gestió local que actuï en tos els àmbits de la seva competència, juntament amb la ciutadania.
  • Compartir les seves experiències amb les xarxes i les institucions dels països respectius per donar a conèixer els recursos de la Cultura de Pau.
  • Formar un grup de treball de ciutats que vetlli pels conflictes a la Mediterrània i expressi les seves opinions sobre la seva resolució pacifica.

L’AFCDRP – Alcaldes per la pau França, ha contribuït a l’organització d’aquesta trobada i n’assegurarà la continuïtat en cooperació amb d’altres estructures existents especialment a Espanya i a Croàcia, però també en d’altres països. Els organitzadors i les ciutats que ho desitgin es retrobaran a Granollers l’any 2014, per tal d’impulsar la continuïtat d’aquesta Conferència.

Adoptat a Aubagne, França
el 21 de setembre de 2013

Declaración de la Conferencia Española de Alcaldes y Alcaldesas por la Paz

Celebrada en Granollers, el 3 de Noviembre de 2009, organizada por el Ayuntamiento de Granollers, miembro de la Ejecutiva mundial de Mayors for Peace, conjuntamente con la Federació de Municipis de Catalunya y la Federación Española de Municipios y Provincias. Con la colaboración de la Diputación de Barcelona y la Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Los participantes de la Conferencia, alcaldes y alcaldesas, y representantes de pueblos y ciudades de España, reunidos en Granollers con el objetivo de contribuir a la construcción de la paz desde el mundo municipal y expresando la necesidad de articular una red territorial.

– Atendiendo a la voluntad expresada por la ciudadanía de vivir en un mundo más justo, solidario y en paz. Así como el extenso trabajo desarrollado por la sociedad civil en favor de la paz, el respeto mutuo y el diálogo entre civilizaciones.

– Convencidos de que el diálogo intercultural, el consenso, la cooperación efectiva, el respeto a la diversidad y la promoción de los derechos humanos deben ser criterios orientadores que inspiren el diseño, la gestión y la ejecución de políticas públicas locales, poniendo en valor el papel de las ciudades y pueblos como espacios de encuentro y convivencia entre personas de diferentes procedencias, desarrollando un papel clave en la resolución pacífica de los conflictos dentro de la propia ciudad.

– Convencidos, tal y como se expresa en la Agenda de la Haya sobre la diplomacia de las ciudades, que los gobiernos locales tienen la obligación de trabajar por la paz, la libertad, la democracia y la prosperidad y, de esta forma, contribuir a la agenda internacional para el desarrollo y la construcción de la paz.

– Convencidos de que la lucha contra la pobreza, la miseria, la injusticia, son problemas a los que debemos dar respuesta, no sólo en el Sur sino también en el Norte y que nuestra apuesta a favor de la paz debe tener un efecto inmediato en el estado del bienestar, la libertad y la justicia social a escala global.

– Conscientes que para ello es necesario el trabajo conjunto con los gobiernos estatales, subestatales, los organismos internacionales y las organizaciones de la sociedad civil.

– Preocupados por la amenaza que los conflictos violentos que existen en el mundo representan para la seguridad y el bienestar de la ciudadanía.

– Conscientes de la destrucción que pueden causar las armas nucleares y de que su presencia constituye una amenaza para la paz y la seguridad internacionales.

– Convencidos de que reforzar el Tratado de no proliferación nuclear (TNP) y garantizar una regulación internacional en la fabricación y distribución de todo tipo de armas son metas con las que todos debemos sentirnos comprometidos.

En vísperas del inicio de la Cuarta Década Internacional para el desarme (2010-2020), declarada por Naciones Unidas y a pocos meses del inicio de la Conferencia de Examen del TNP que tendrá lugar en Mayo de 2010 en la sede de Naciones Unidas de Nueva York.

Atendiendo a

La carta de Naciones Unidas y la Resolución 2625 (XXV) de la Asamblea General de las Naciones Unidas, de 24 de Octubre de 1970, que proclaman el principio de que los estados, en las relaciones internacionales, tienen el deber de abstenerse de recurrir a la amenaza o al uso de la fuerza.

Las resoluciones adoptadas por el Parlamento Europeo sobre el desarme nuclear, en las cuales manifiesta que la Unión Europea tiene como objetivo la eliminación total de las armas nucleares.

La ratificación por parte de España (13 de Octubre de 1987) del Tratado de no-proliferación de armas nucleares, que entró en vigor el 5 de Marzo de 1970 y que tiene como objetivo final promover el desarme nuclear general y completo.

El apoyo de CGLU a los objetivos de Alcaldes por la Paz, expresados en la Agenda de la Haya sobre diplomacia de las ciudades en los siguientes términos “Apoyamos la iniciativa de la campaña de Alcaldes por la Paz, que pide a la comunidad internacional que renuncie a las armas de destrucción masiva. Instamos a los estados y a los grupos armados a dejar de considerar las ciudades como objetivos militares”.

La Ley 27/2005, de 30 de noviembre, de fomento de la educación y la cultura de la paz, que pretende ser un punto de partida para la implantación de una cultura de paz, estableciendo mecanismos de colaboración con las Comunidades Autónomas, las Entidades Locales, los organismos internacionales y las entidades y ONGs más significativas en el ámbito de la paz.

La Declaración del Parlamento de Cataluña de apoyo al objetivo de la red de Alcaldes por la Paz de promover la abolición de las armas nucleares y a todos los municipios catalanes adheridos, de 18 de Diciembre de 2008.

La Ley 21/2003, de 4 de julio, de fomento de la paz, que en su artículo 4 señala que la Administración de la Generalitat y los entes locales tienen que promover, entre otros, la participación activa en los organismos y foros internacionales de prevención de conflictos y construcción de paz. También el artículo 7 de la mencionada ley que señala que la Administración de la Generalitat y los entes locales tienen que promover actividades a favor del desarme global. Una Ley que ha propiciado la creación del Institut Català Internacional per la Pau.

El Documento aprobado en Mayo de 2009 por la Ejecutiva de la Federació de Municipis de Catalunya de apoyo a la Red de Alcaldes por la Paz y a sus objetivos.

La Agenda de la Haya sobre la diplomacia de las ciudades y el dictamen del Comité de las Regiones sobre el mismo ámbito, que reconocen el papel de los gobiernos locales como agentes constructores de paz.

La Alianza de Civilizaciones, que propugna como fin esencial dar una respuesta eficaz a las nuevas amenazas a la paz internacional, así como el Plan Nacional de Alianza de Civilizaciones aprobado el 11 de enero de 2008 por el Consejo de Ministros de Gobierno de España, en el que la construcción de la paz y la promoción de una cultura de la paz ocupan un lugar destacado, reconociendo a los gobiernos locales como actores clave para la consolidación de esta iniciativa.

Manifestando nuestro apoyo al Protocolo de Hiroshima-Nagasaki, impulsado por Alcaldes por la Paz, que promueve la realización de esfuerzos diplomáticos a todos los niveles para conseguir el desarme nuclear en todos sus aspectos.

Atendiendo el llamamiento de Nagasaki, acordado durante la 7ª Conferencia Mundial de Alcaldes por la Paz, que afirma: Como alcaldes y alcaldesas, nuestra mayor responsabilidad es proteger las vidas y la prosperidad de las personas a las que representamos. Por ello, debemos encontrar caminos para fortalecer la democracia global y asegurar que el deseo de la mayoría de la gente esté debida y efectivamente reflejado en la actitud de las personas que toman las decisiones.

Proponemos

  • Constituir una sección de Alcaldes por la Paz en el seno de la Federación Española de Municipios y Provincias, para

-Contribuir a un mejor conocimiento de la Red de Alcaldes por la Paz en España.
-Impulsar y coordinar las iniciativas que se llevan a cabo desde los municipios en el ámbito de la construcción de paz.
-Mejorar la comunicación entre las ciudades miembros, con el fin de incrementar la capacidad de actuación de la Red.
-Coordinar las acciones con la Red internacional de Alcaldes por la Paz.
-Impulsar la adhesión de nuevos miembros.
-Colaborar con la iniciativa de Dimensión Local de Alianza de Civilizaciones que promueve la FEMP.

  • Buscar espacios y fórmulas para que la colaboración entre las instituciones y la sociedad civil sea realmente efectiva y permita crear y coordinar iniciativas que permitan avanzar en la construcción de la paz y el respeto a los derechos humanos.
  • Trabajar en el seno de la Comisión de Diplomacia de las Ciudades de CGLU para la promoción de los valores y acciones expresados en la Declaración.
  • Animar al presidente del Gobierno que durante la presidencia de la Unión Europea impulse los mecanismos necesarios para reconocer el papel que tienen los gobiernos locales, la administración más próxima a la ciudadanía, en la construcción de la paz y el entendimiento entre culturas, ya que sin duda son éstos quienes afrontan los efectos negativos que los conflictos violentos tienen en la vida y el bienestar de sus ciudadanos. Por ello, su implicación resulta indispensable para conseguir políticas más eficaces en el campo de la prevención y la resolución de los conflictos.
  • Expresar al presidente del gobierno español, como presidente de la Unión Europea, la necesidad que en el decurso de la Conferencia para la revisión del TNP que tendrá lugar el próximo mes de Mayo, defienda inequívocamente la voluntad expresada por el Parlamento Europeo de conseguir la eliminación total de las armas nucleares.

La Declaración ha sido aprobada por l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya y la Federación Española de Municipios y Provincias.

Además de los ayuntamientos siguientes: Aiguafreda, l’Ametlla del Vallès, Barcelona, Bigues i Riells, Caldes d’Estrac, Caldes de Montbui, Calella, Canovelles, Cànoves, Castell Platja d’Aro, Castelló d’Empúries, Cervera, Esplugues de Llobregat, Figueres, les Franqueses del Vallès, Gavà, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, la Llagosta, la Garriga, Lleida, Lliçà d’Amunt, Mataró, Mollet, Pallejà, Parets del Vallès, El Prat de Llobregat, Sabadell, San Sebastián, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Sentmenat, Tarragona, Telde, Terrassa, Vilanova del Vallès, Viladecans i Vila-seca.

Con el apoyo de: Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya-Oficina de Pau i Drets Humans.

Granollers, 3 de Noviembre de 2009