La campanya “Ciutats de Pau” arriba a les 100 mocions municipals signades a favor del TPAN

Barberà del Vallès, Cabrera de Mar, Cervera, el Masnou, Mataró, Premià de Mar i Tarragona són part dels 102 municipis que s’han unit a la campanya “Ciutats de Pau, la qual forma part de la campanya internacional Cities Appeal,  promoguda per ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears) i de la qual formen part ciutats com Nova York, Ginebra, Sidney, Oslo o París.

La campanya “Citties Appeal” té per objectiu fer pressió als Estats perquè signin i ratifiquin el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Actualment, 9 països tenen armes nuclears: els Estats Units, Rússia, Gran Bretanya, França, Xina, Índia, Pakistan, Corea del Nord i Israel. L’arsenal nuclear mundial és aproximadament de 13.400 ogives nuclears, de les quals més de dues mil estan preparades per ser llançades.

Les conseqüències humanitàries de les armes nuclears serien desastroses per a la humanitat i el planeta. És impossible comptar amb una resposta significativa, sigui mèdica o de socors a desastres, després de la detonació d’armes nuclears, ja que la infraestructura física i social necessària per a la recuperació s’haurà destruït. Els treballadors de la salut hauran mort o estaran greument ferits i els nivells perillosos de radiació evitarien que els serveis d’emergència puguin ingressar a les àrees afectades. Les instal·lacions mèdiques serien destruïdes o deshabilitades i faltarien els subministraments essencials.

Les detonacions d’armes nuclears també tindrien conseqüències ambientals extremes i duradores. Un conflicte nuclear regional limitat pertorbaria greument el clima i l’agricultura mundial durant més de vint anys. Això afectaria les collites dels grans bàsics del món (arròs, blat de moro, blat i soja) i produiria una fam que podria matar a més de dos mil milions de persones, la majoria d’aquestes lluny del lloc on es produirà el conflicte original. Aquesta fam també generaria disturbis socials i conflictes violents, tant dins com entre les nacions.

La campanya “Ciutats de Pau” lluita per evitar aquest escenari desastrós. El municipi número 100 de la llista de municipis que han signat la moció a favor del TPAN ha estat Teià, un municipi de la comarca del Maresme (Barcelona). El Ple municipal del mes de juny va aprovar aquesta moció de suport al TPAN: “Creiem fermament que els nostres residents tenen dret a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’armes nuclears, sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per tant, acollim amb beneplàcit l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears per part de les Nacions Unides en 2017, i fem un anomenat al nostre govern perquè el signi i ratifiqui com més aviat millor”, diu el text aprovat.

Si vols formar part d’aquesta campanya, entra a http://ciutatsdepau.org/

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *