La Xarxa és present a la conferència del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears a Ginebra
“Fem de Nagasaki l’últim lloc que hagi estat bombardejat per una bomba nuclear.” Amb aquestes paraules, l’alcalde Suzuki de Nagasaki va acabar el seu discurs durant la segona sessió del Comitè Preparatori per a l’11a Conferència de Revisió de les Parts del Tractat de No Proliferació d’Armes Nuclears, que va tenir lloc del 22 de juliol al 2 d’agost de 2024, al Palais des Nations de Ginebra, Suïssa.
Els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki van ser acompanyats per la delegació d’Alcaldes per la Pau de Granollers, així com per les delegacions de la Xarxa europea de Malakoff (França), Biograd Na Moru (Croàcia) i una delegació de Muntin lupa (Filipines). També hi va ser present la consultora executiva de Mayors for Peace dels Estats Units.
El president de la sessió del Tractat de No Proliferació (TNP), l’ambaixador Akan Rakhametullin de Kazakhstan, va expressar la seva preocupació per l’erosió de molts acords internacionals de seguretat, així com pel bloqueig que sembla que pateix la Conferència del Tractat. Va concloure que “les qüestions més urgents a les quals s’enfronta el TNP són la falta de progrés tangible en el desarmament i l’augment de la pressió sobre el règim de no proliferació mundial”. Rakhametullin ens va recordar que el TNP continua sent un dels instruments universals més importants en el camp del desarmament nuclear i la no proliferació.
El missatge del grup dels 50 Estats i de la Unió Europea, va ser emès per Ucraïna. El missatge va condemnar la irresponsable i amenaçadora retòrica nuclear de Rússia, així com la seva postura d’intimidació estratègica, inclòs el seu anunciat de desplegament d’armes nuclears a Belarús. El grup va demanar als Estats presents que utilitzessin els instruments legals internacionals pertinents per reforçar la cooperació internacional en cas d’emergència radiològica.
Algunes de les recomanacions donades per les ONG, presents a la Conferència del TNP, van incloure deliberacions sobre les mesures legals, tècniques i institucionals per reduir les reserves d’armes nuclears, els riscos i els impactes de qualsevol ús d’armes nuclears i les conseqüències humanitàries de les armes nuclears. La Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) va recordar que el risc nuclear és cada vegada més alt i que les amenaces d’atacs nuclears fan que el món sigui més inestable, menys segur i molt més perillós. També van donar xifres: l’any 2023 els Estats amb armes nuclears es van gastar un total de 86.000 milions de dòlars, sent els Estats Units, el país que va gastar més amb arsenal nuclear, 51.000 milions, seguit de la Xina amb una despesa d’11.800 milions i Rússia amb 8.300 milions.
A més de la participació en la conferència del TNP, les delegacions de la Xarxa es van reunir el 24 de juliol amb els alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki per presentar una actualització de les activitats i els treballs que s’han dut a terme durant els últims dotze mesos, així com les activitats que es preveuen fins a finals d’any. Entre aquestes activitats es preveu un webinar pel mes de novembre 2024, sobre l’efecte dissuasiu de les armes nuclears.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!