Amb motiu del Dia Mundial de l’Educació Ambiental (26 de gener), la Diputació de Barcelona va organitzar la jornada de reflexió Davant del repte climàtic: moviment juvenil i educació ambiental, on es van donar cita persones del món de l’activisme ambiental, la ciència, la comunicació i l’educació per debatre sobre el paper del jovent i de l’educació ambiental davant del canvi climàtic.

La trobada va començar amb una ponència marc a càrrec de Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, que va plantejar els motius que poden dur el jovent a actuar davant l’emergència climàtica, els mitjans emprats per fer-ho en una societat digital i el paper de l’escola i l’educació ambiental en els reptes de l’acció climàtica.

Tot seguit, es va fer una taula de debat amb joves lligats a l’acció climàtica. Maria Marcet, de Fridays for Future, Ria Jabbour Hernández, de Rebel·lió o Extinció, Xavier Masramon, de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Joan Grivé @sir.joan, instagramer i Cristina Giménez de la Conferència Internacional de Joves Tinguem Cura del Planeta, com a moderadora, van formar la taula.

Algunes de les idees presents en la xerrada van ser que el jovent veu que ha d’actuar, Greta Thunberg com a catalitzadora dels moviments juvenils, la intenció de crear un moviment més integrador, el jovent com a educadors i educadores ambientals, la contradicció entre el coneixement que tenim sobre canvi climàtic i com funciona el sistema econòmic, o la importància de la forma en què acostar-se al jovent.

Taula rodona i col·loqui final

La jornada va continuar amb una taula rodona amb la periodista Cori Calero, el catedràtic de Psicologia Social i Ambiental de la Universitat de Barcelona Enric Pol, el professor universitari i investigador Ismael Peña i la investigadora del CREAF Olga Margalef. La taula va estar moderada per Evelyn Segura, periodista i divulgadora ambiental.

En aquest torn de debat, es van tractar temes com el poder de la informació a l’hora de mobilitzar les persones, la manca de models de referència per als joves, la importància de l’educació per tornar-nos a vincular a la natura, la infoxicació o el paper dels divulgadors.

La jornada va acabar amb un col·loqui final, on van intervenir tots els participants de les taules de debat, i un torn de preguntes per part del públic.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *