El passat divendres 25 de setembre, tal i com estava previst, va tenir lloc la Taula Jove d’Acció Climàtica, una sessió virtual d’proximadament hora i mitja de durada i que va comptar amb la participació de representants del grup de joves de l’EYES, així com també d’Ecoserveis, Sensitive Cities i del departament de Medi Ambient i Espais Verds de l’Ajuntament de Granollers. El format virtual permet no només que tothom interactui, sinó que pugui fer-ho desde espais poc habituals com pot ser dins un tren. I vist el gran nombre d’idees que van sorgir, es pot dir que va ser tot un èxit.
La Taula va començar amb una breu presentació del contingut de la mateixa, que constava de dues parts principals: una dinàmica de world cafe, que va ocupar el gruix de la sessió, i la presentació dels grups de treball.
La dinàmica constava de dues preguntes a desenvolupar, i es va realitzar amb Mural mitjançant post-its. Aquesta app permet generar tot d’idees sorgides en el temps estipulat per la dinamitzadora. I val a dir que van aparèixer un nombre molt elevat d’idees interessants. La primera pregunta, com implicar els joves en la planificació climàtica, va deixar, entre molts altres, aquests resultats:
– Crear un Consell Jove pel Clima
– Crear un programa d’emprenedoria específic (transició energètica, mobilitat verda, etc.) que pugui ser finançat pel teixit industrial de la ciutat
– Fer campanyes a les xarxes socials
– Fer presentacions temàtiques sobre conscienciació
La segona qüestió volia fer èmfasi en les recomanacions que el grup de joves podria fer al govern local per mitigar l’emergència climàtica; i si ja la primera pregunta va obtenir nombroses respostes, en aquesta les previsions es van desbordar. Com a exemple, trobem les següents (totes elles es van distribuir en els diferents grups de treball segons la temàtica):
– Planificació d’arbres, plantes i boscos
– Creació d’una moneda local
– Dotar de més recursos al Departament de Medi Ambient
– Educació social a les escoles i instituts
– Borsa de parcel.les d’horts municipals (dirigida especialment al jovent)
– Recollida de compost (incentivada) per fer-lo servir d’adob
De totes les idees, cada participant n’escollia una del mural, i la col.locava en una graella, segons la importància que li donava i la seva factibilitat, de manera que la idea més important i més realitzable quedava en l’angle superior dret, i així amb la resta segons el grau.
Finalment, es va dur a terme la presentació dels grups de treball, on cada representant va donar a conèixer tota la feina feta durant el projecte EYES, que abasta ja vint mesos. Van ser petites presentacions en les que va quedar palesa la motivació i el grau d’implicació del grup de joves. Els seus tallers i xerrades seran la base de l’ ECOFest, a celebrar els dies 14 i 15 de novembre.
I ara el proper dijous 1 d’octubre serà el torn de la sessió de validació de moltes de les idees sorgides a la Taula, i amb noves opcions de gamificació per tal que qui participi es diverteixi alhora que aporta la seva visió en matèria de sostenibilitat i ecologia.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!